Pääkirjoitus    |   Kolumni

Timo Soinin arvosana ulkoministerinä: 8-

YK:ssa Soini teki kaikkea, mikä ulkoministerin kuuluu tehdä, mutta sitten tulivat vastaan kysymykset Asema-aukion väkivallasta, kirjoittaa HS:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja Kari Huhta.

Kun Timo Soini puhuu ulkoministerinä ulkoministerin roolissa, hän on aika hyvä ulkoministeri.

Kun Soini puhuu ulkominis­terinä perussuomalaisen puolueen puheenjohtajan roolissa, hän ei ole kovin hyvä ulkoministeri.

Miten hyvä ulkoministeri Soini sitten kaiken kaikkiaan on?

Kysymykseen sai joitakin vastauksia viime viikolla, kun Soini osallistui YK:n yleiskokoukseen New Yorkissa.

Viikon aikana Soini teki kaikkea, mitä ulkoministerin kuuluu tehdä ja piti lisäksi kireän aikataulun vuoksi yhden puheenvuoron presidentti Sauli Niinistön puolesta. Soini osasi asiansa ja näytti nauttivan roolistaan täysin rinnoin.

Lisäksi hän vastasi Helsingin Asema-aukion väkivallan jälkeen kysymyksiin rasismista ja perusuomalaisten edustajien mahdollisista kytköksistä ääri­liikkeisiin. Soini irtisanoutui itse selkeästi rasismista mutta väisti kysymykset puolueensa edustajien puheenvuoroista ja rasistiyhteyksistä, kuten hän on aiemminkin tehnyt.

Ennen johtopäätöksiä Soinia voi hieman vertailla edeltäjiinsä.

Erkki Tuomioja (sd) oli ulkoministerinä asiantuntemuksessaan yli­voimainen, mutta hänen ongelmanaan olivat ajoittaiset vanhan vasemmisto­radikaalin ideo­logiset purkaukset. Ne tuntuivat iskevän hallitsemattomina, hieman kuin hikka tai suonenveto.

Jos Tuomiojalla oli liikaa pysyviä mielipiteitä, hänen edeltäjällään Alexander Stubbilla (kok) olisi voinut olla niitä enemmän. Ulkoministeri tarvitsee taktiikan lisäksi tavoitteita.

Kuten elokuvassa Piukat paikat todetaan, kukaan ei ole täydellinen.

Ulkoministerin tehtävänä maailmalla on toteuttaa hallituksen ulkopolitiikkaa. Sillä mittarilla Soini pärjää, vaikka kysymyksiä hänen puolueestaan tulee eteen myös Suomen ulkopuolella.

Toisin kuin edeltäjien kohdalla, Soinin arvosanaa ei heikennä ideologia eikä temperamentti, vaan ongelma on rakenteellinen.

Jännite ulkoministerin ja puoluejohtajan roolin välillä jatkuu niin kauan kuin muukalaisvastaiset ryhmät hakevat suojaa Soinin puolueesta tai sen liepeiltä.

Asetelma heikentää Soinia ulkoministerinä toistuvammin Suomessa kuin ulkomailla. Toisaalta Soini on ulkoministerinä sitonut puolueensa Suomen kansainvälisiin velvoitteisiin.

Niinpä Soinin arvosana voisi olla 8-.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää