Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Politiikassa kansanäänestys on arvaamaton työväline

Hallitukset hakevat kansanäänestyksistä tukea toimilleen, mutta kohtaavat usein tappioita ja nöyryytyksiä tyytymättömiltä äänestäjiltä.

Kun arvioidaan eri maissa tänä vuonna järjestettyjä kansanäänestyksiä, eteen tulee lista tappioita tai vähintään äänestysten järjestäjien kokemia piinallisia takaiskuja. Käytettävissä olevaan tietoon nähden hallitukset järjestävät edelleen äänestyksiä hämmästyttävän hanakasti.

Rohkaiseviakin esimerkkejä mahtuu joukkoon – pienemmälle huomiolle jääviä kansanäänestyksiä kun järjestetään paljon muuallakin kuin Sveitsissä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentinvaalien yhteydessä järjestetään alueellisia kansanäänestyksiä erinäisistä aiheista.

Tänä vuonna järjestettyjen korkean poliittisen profiilin tapausten joukosta on kuitenkin vaikea löytää äänestystä, jonka tulos olisi ollut järjestäjälleen ongelmaton. Joissakin tapauksissa hallitukset ovat pakon edessä.

Hollannissa jouduttiin kansalais­aloit­teen vuoksi järjestämään huhtikuussa neuvoa-antava kansanäänestys EU:n ja Ukrainan kumppanuussopimuksesta. Moneen muuhun asiaan tyytymättömät hollantilaiset hylkäsivät sopimuksen kesken Hollannin EU-puheenjohtajakauden.

Näyttävimmin hallitusta nöyryytettiin kansanäänestyksessä Britannian EU-erosta 23. kesäkuuta. 51,9 prosenttia briteistä hylkäsi jäsenyyden äänestyksessä, jonka järjestäminen oli kokonaan hallituksen oma idea. Seurausten kanssa joudutaan elämään muuallakin kuin Britanniassa.

Viime viikonloppuna saatiin taas ­uudet esimerkit, Unkarin ja Kolumbian kansanäänestykset.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán varmisti johdattelevalla kysymyksellä tuen maahanmuuttovastaiselle linjalleen, mutta alhainen osallistumisprosentti teki voitosta vähäpätöisen.

Kolumbiassa niukka enemmistö äänestäneistä hylkäsi hallituksen ja vasemmistolaisen sissiliikkeen Farcin rauhansuunnitelman johdattelevasta kysymyksestä huolimatta. Äänestysprosentti jäi samalle 40 prosentin tasolle kuin Unkarissa.

Useimmissa esimerkkitapauksissa ennen äänestystä tehdyt kannatusmittaukset ovat pitäneet huonosti paikkansa. Osallistumisprosentit ovat usein alhaisia.

Poliitikkojen kannattaa ryhtyä kansanäänestyksiin vain huolella harkiten tai pakon edessä ja varautua tappioihin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää