Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Sote-uudistus voi pirstoa mielenterveyspalvelut

Tavoitteena olevat laadukkaat, integroidut ja näyttöön perustuvat lähipalvelut voidaan turvata vain keskittämällä mielenterveys- ja päihdeosaamista.

Sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) palvelurakenteen uudistuksella tavoitellaan palvelujen integraatiota. Tavoitteena on, että yhteiskunnan väliinputoajien – kuten mielenterveyspotilaiden – asema kohenisi, terveyserot pienenisivät ja kustannuksia säästyisi paremman koordinaation ja ennaltaehkäisyn ansiosta.

Viime aikoina on kuitenkin korostettu muun muassa valinnanvapautta ja yhtiöittämisiä. Huonosti toteutettuina nämä voivat olennaisesti heikentää mielenterveys- ja päihdepalveluita ja estää hyvien tavoitteiden toteutumisen.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut eivät sovi laajan valinnanvapauden piiriin, eikä niitä saisi pirstoa liian pieniin yksiköihin.

Suomessa on korostettu mielenterveyspalvelua kunnallisena lähipalveluna, joka voidaan hajauttaa pieniinkin terveyskeskuksiin. Käytännössä tämä malli on tuottanut laadultaan ja saatavuudeltaan vaihtelevia matalan kynnyksen lähi­palveluita mutta epäonnistunut tuottamaan nykyaikaisia, näyttöön perustuvia hoitoja.

Sote-uudistuksen jälkeen on kyettävä parempaan: mielenterveyspalveluiden tulisi muodostaa integroitu kokonaisuus matalan kynnyksen vastaanotosta tautikohtaisesti erikoistuneisiin palveluihin.

Erilaisten näyttöön perustuvien hoitojen valikoima on kasvanut ja kasvaa nopeasti. Tämä tuo vaikuttavuutta ja tehoa hoitoihin. Psykoosisairaudet, kuten skitsofrenia, tai mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöt, päihderiippuvuus, syömishäiriöt, psykologiset traumat tai adhd vaativat hyvin erilaisia hoitoja.

Tautikohtainen erikoistuminen on kuitenkin monin paikoin vasta alussa ja on ylipäätään mahdollista vain riittävän suurissa yksiköissä.

Mielenterveyspalveluiden saatavuus ja laatu vaihtelevat kunnittain. Tälle ei ole eettisesti kestäviä perusteita. Kyse ei myöskään ole rahasta: hoidot usein säästävät yhteiskunnan kokonaiskustannuksia.

Ongelmana on, että uusien hoitojen käyttöönotto on vaikeaa: kymmenien hoitomuotojen järjestäminen oikeille ihmisille vaatii erikoistumista, kouluttautumista, verkostoja ja koko järjestelmän seurantaa ja laadunvarmennusta. Jotta nämä saavutettaisiin, mielenterveys- ja päihdepalveluiden kokonaisuudella pitäisi olla riittävän suuri – vähintään maakunnallinen – vastuutaho. Osaamista pitäisi parantaa, ja johtamisen tulisi olla määrätietoista.

Nyt esitetyssä sote-uudistuksessa palveluiden tuotanto jakautuu terveyden edistämiseen, joka kuuluisi muun muassa kunnille, perus­tason palveluihin, joita tarjoaisivat markkinaehtoiset tuottajat ja järjestöt, sekä julkisesti tuotettuihin, palvelulaitosten järjestämiin erityispalveluihin.

Palveluiden järjestäjän eli maakuntien tulisi kyetä ohjaamaan hajanaisista palve­luista potilaslähtöinen kokonaisuus. Ei kuitenkaan ole realistista havi­tella Suomeen 18:aa maakuntaa, joilla olisi riittävästi osaamista sekä mielenterveyspalvelujen järjestämisestä että niiden tuottamisesta. Osa nykyisistä sairaanhoitopiireistäkin on liian pieniä järjestämään riittävän palveluvali­koiman.

Mielenterveyspalveluiden kansallisen koordinoimisen kehittämisessä voisikin ottaa mallia rakenteilla olevasta kansallisesta syöpäkeskusverkostosta.

Valinnanvapaus soveltuu mielenterveyspalveluiden käytön ohjaamiseen vain rajoitetusti.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmissä ei käytännössä ole tietoa palveluiden laadusta. Palveluiden järjestäjän tai asiakkaan on siis vaikea ­arvioida kilpailutettavia palveluntuottajia laadun perusteella. Moni potilas ei myöskään kykene ohjaamaan omaa hoitoaan tai on ­altis ­erilaisille hyväksikäytön muodoille. Psykiatriaan liittyy lisäksi merkittävää julkisen vallan käyttöä, jota ei voi ulkoistaa yrityksille.

Mielenterveyspalvelut tulisikin nähdä yhtenä, vaativana kokonaisuutena, jonka pilkkominen ja laaja markkinaehtoistaminen eivät lisää todellista asiakaslähtöisyyttä.

Tavoitteena olevat laadukkaat, integroidut ja näyttöön perustuvat lähipalvelut voidaan turvata vain keskittämällä mielenterveys- ja päihdeosaamista nykyistä enemmän.

Edellisen sote-uudistuksen yhteydessä 1990-luvulla mielenterveyspotilaat jäivät heitteille huonosti resursoidun ja pirstoutuneen järjestelmän vuoksi. Tämä ei saa toistua.

Samuli Saarni ja Matti Holi

Saarni on Varsinais-Suomen sairaan­hoitopiirin johtajaylilääkäri ja Holi Hyks Psykiatrian toimialajohtaja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  3. 3

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  9. 9

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  10. 10

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää