Pääkirjoitus    |   Kolumni

Puuttumattomuuden kulttuuri piinaa hoitoalaa – väärinkäytöksiä esille tuovaa saatetaan rangaista

Väärinkäytöksistä puhumiseen ei monissa terveydenhuoltoalan työyhteisöissä kannusteta, vaan ilmiantajat joutuvat usein työpaikallaan hankalaan asemaan, kertovat Helsingin Sanomiin yhteyttä ottaneet hoitajat.

Potilaiden kohtelusta on käyty vilkasta keskustelua sen jälkeen, kun helsinkiläinen lääkäri Riitta Korpisaari kertoi käynnistään Helsingin Malmin sairaalan päivystyksestä mielipidekirjoituksessa (HS 14.9.).

Tämän jälkeen Helsingin Sanomat uutisoi (21.9.) muun muassa saman ­sairaalan päivystyksen kahdesta eri hoitajasta, jotka irtisanottiin sen jälkeen, kun he olivat pahoinpidelleet potilaita.

On kuultu myös hoitotyötä tekeviä. Sairaanhoitajien HS:n pyynnöstä pitämät päiväkirjat (2.10.) kertovat, että päivystysvastaanotoilla tehdään vaativaa työtä kiireessä ja paineen alla.

Kirjoitusten jälkeen olen saanut ­valtavasti yhteydenottoja: niissä on sekä kehuttu että haukuttu – niin potilaiden kuin hoitohenkilökunnan toimintaa ja käytöstä.

Eräs asia hoitohenkilökunnan yhteyden­otoissa mietityttää. Moni sairaanhoitaja soitti kertoakseen terveydenhoitoalalla havaitsemistaan epäkohdista, väärin­käytöksistä ja pelon ilmapiiristä. Hoitajat kertoivat myös, että väärinkäytöksistä puhumiseen ei monissa työyhteisöissä kannusteta. Ilmiantajat joutuvat usein työpaikallaan hankalaan asemaan, joskus jopa kiusatuiksi.

Hoitajat sanoivat, että väärinkäytöksiä esille tuovia pyydetään olemaan hiljaa, haukutaan, siirretään epämieluisampiin tehtäviin tai ei päästetä koulutuksiin. Pahinta on, jos kritisoi asioita julkisuudessa. Mielipiteensä mediassa kertova hoitotyöläinen saattaa saada työpaikallaan jopa varoituksen.

Tällaisten asioiden takia yhä harvemmat puuttuvat epäkohtiin. Ihmiset pelkäävät työnsä ja samalla elantonsa menettämistä.

Kollegoilla on korkea kynnys ilmoittaa esimerkiksi lääkkeitä varastavasta hoitajasta tai lääkkeitä väärinkäyttävästä lääkäristä. Samoin saatetaan pitkään puuttumatta seurata päivystyksessä malttinsa menettävää työtoveria, jonka pitäisi ­päästä raskaasta työstä välillä tai kokonaan toisiin tehtäviin tai uudelleenkoulutukseen.

Periaatteessa alalla on käytössä potilasturvallisuutta vaarantavien tapahtumien raportointijärjestelmä HaiPro, mutta hoitajien mukaan sitä käytetään vaihtelevasti.

Terveydenhoitoalalla tarvitaan asennemuutos. Erilaisista väärinkäytöksistä ilmiantavaa ei saa pitää työpaikalla ­pahantekijänä vaan hyväntekijänä. Hänelle eivät kuulu esimiehen varoitukset ja työtovereiden haukut vaan iso kiitos.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää