Pääkirjoitus    |   Kolumni

Pukukopeissa ei todellakaan puhuta rumia naisista

Marraskuun presidentinvaaleissa ottavat yhteen 1960-lukulaisuuden kaksi sukuhaaraa, jotka tulkitsevat vuosikymmenen vapauseetosta täysin eri tavalla, kirjoittaa Saska Saarikoski kolumnissaan.

Yhdysvaltain presidentinvaali taitaa sitten ratketa kourintakohuun. Tähän asti on tuntunut, ettei mikään tartu Donald Trumpin tefloniin, mutta videolle vuonna 2005 tallentunut kehuskelu naisten haarovälin kourimisesta vaikuttaisi sentään olevan äänestä­jille liikaa.

Trump on yrittänyt kiskoa entisen presidentin Bill Clintonin samaan sikolättiin muistuttamalla Clintonin takavuosien seksipaljastuksista. Presidentin spermatahroja Valkoisen talon avustajan Monica Lewinskyn mekossa ei olekaan helppo unohtaa.

Donald Trump ja Bill Clinton ovat molemmat seitsemänkymppisiä, syntyneet vuonna 1946. He viettivät nuoruutensa 1950-luvulla, jolloin alastomuus oli ankarasti kiellettyä ja itsetyydytys mädätti selkärangan.

Elokuvia sensuroi Yhdysvalloissa vuoteen 1968 asti niin kutsuttu ­Haysin sääntö, joka kielsi lukuisten muiden asioiden ohella myös kolmea sekuntia pitemmät suudelmat.

Aina 1960-luvun loppupuolelle asti seksi kuului tiukasti avioliittoon: seksiä saadakseen miehen piti luvata suojella naista.

Sitten sukupuolisopimus meni kerralla uusiksi: seksiä sai vapaasti, mutta vastineeksi miesten kuului kunnioittaa naista tasavertaisena ihmisenä. Se ei ollut helppoa miehille, jotka olivat viettäneet nuoruutensa unelmoiden siitä, että saisivat joskus nähdä naisen nännin.

Donaldin ja Billin sukupolven miehille seksuaalinen vallankumous oli kuin nälkää nähnyt olisi päässyt karkkikauppaan.

Pelin sääntöihin kuitenkin kuului se, etteivät miehet saaneet näyttää nälkäänsä liian julkeasti. Heidän piti teeskennellä olevansa kiinnostuneita naisen ajatuksista ja mielipiteistä silloinkin, kun oikeastaan halusivat vain päästä tämän kanssa sänkyyn.

Bill Clinton yritti urheasti omaksua modernin miehen roolin. Hän meni naimisiin fiksun ja tasavertaisen naisen kanssa ja on pysynyt liitossa, vaikka kompuroiden.

Sen sijaan Trump yhdisti 1960-lukulaisen seksuaalisen vapauden perinteiseen ajatukseen naisesta seksiobjektina.

Hillary Clinton onkin kutsunut Trumpia nimellä ”id with hair” eli id, jolla on tukka. Sigmund Freudin teoriassa ”id” tarkoittaa piilotajuntaa, siis sitä aivojen osaa, jossa esimerkiksi seksiajatukset lymyävät.

Marraskuun presidentinvaaleissa ottavat yhteen 1960-lukulaisuuden kaksi sukuhaaraa, jotka tulkitsevat vuosikymmenen vapausajatusta täysin eri tavalla.

Donald Trumpille 1960-luku merkitsi yksilön vapautumista normeista ja estoista. Hänelle radikalismin huippua edustivat Playboy-mies Hugh Hefnerin puputyttöjuhlat.

Poliittisille radikaaleille ­vapau­tuminen oli mielenosoituksia ja kansalaisoikeustaistelua. Heille nainen oli subjekti, jolla oli omiakin ajatuksia – ja jopa haluja.

Hillary Clinton oli kansalais­oikeustaistelija, kun taas Bill Clinton on seissyt aasina näiden kahden heinäkasan välissä.

Ennen vapaan seksin aikaa yhteiskunta oli vetänyt rajan sallitun ja kielletyn välillä. Kun seksi vapautui, ihmisten piti oppia vetämään tuo raja itse. Kaikki mikä oli sallittua, ei ollut sopivaa.

Tästä ristiriidasta seurasi se ­”pukukoppipuhe”, johon Donald Trump on kourintakohunsa keskellä vedonnut. Pukukoppipuhe on sitä, että julkisesti ihan normaalitapaiset miehet sortuvat sovinistisikailemaan miesporukassa.

Viime päivinä miehet niin Yhdys­valloissa kuin Suomessakin ovat todistaneet, ettei pukukopeissa todellakaan puhuta rumia naisista. Se on totta, ainakin nykyään.

Olen viettänyt paljon aikaa erilaisissa urheilujoukkueissa, enkä ole koskaan törmännyt sellaiseen kielenkäyttöön, jota Trump esitteli kourintavideollaan.

Jos joku on joskus innostunut pukukopissa seksiuhoon, hän on saanut aika julmaa kuittia. Miehet tietävät, että panojutuillaan kers­kailevat vain parrattomat poikaset.

Ajatus siitä, että 59-vuotias mies uhoaa nuoremmalle miehelle kourivansa ja pussailevansa väkisin naisia, tuntuu nykyään pelkästään säälittävältä. Niin ei puhu playboy eikä hurja panomies vaan epävarma pikkupoika, joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi mieheksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  4. 4

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  5. 5

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  6. 6

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  7. 7

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää