Pääkirjoitus    |   Kolumni

Syöpäklinikka on talo täynnä elämää ja asennetta, josta olisi opittavaa kaikille

Myönteisiä jutustelemalla tsemppasimme toisiamme ja itseämme taistelussa, jossa vastustaja on kiero ja epäreilu.

Kuin seuraisi ulkopuolisena omia hautajaisia.

Tuntuu epätodelliselta, kun on juuri saanut diagnoosin ja astuu ensi kertaa syöpäsairaalaan. Toisella käynnillä jo huomaa, ettei maan suurin syöpäklinikka mikään hautausmaa olekaan, vaan talo täynnä elämää ja asennetta, josta olisi opittavaa meille kaikille.

Viiden vuoden aikana juttelin ventovieraiden kohtalotovereiden kanssa Helsingin Meilahden klinikan käytävillä, kun odottelin pääsyä lääkärille, verikokeisiin tai sädehoitoon. Jonottamista riittää, sillä talossa hoidetaan jo 21 000 syöpäpotilasta vuodessa.

Keskusteluissa oli ihmeen myönteinen vire. Moni pohti sitä, miksi pitää olla kasvokkain kuoleman kanssa, ennen kuin osaa arvostaa asioita, joita tapaamme pitää itsestäänselvyyksinä. Kuten sitä, että saa elää ja unelmoida. Merkitsin käytävillä kuulemiani viisauksia päiväkirjaan:

”Saan elämästä enemmän irti. Olen oppinut nauttimaan hetkistä, vaikka tämä taistelu päättyisikin huonosti.”

”En aiemmin huomannut, että turhasta valittamalla hukkaan energiaa ja pilaan muidenkin ilmapiirin.”

”Käännän taudin vielä voimaksi.”

Erästä kismitti, kun ystävät surkuttelevat ja säälivät, vaikka ”nousen täältä aiempaa vähemmän veemäisenä”.

Mistä ventovieraille ei puhuttu? Siitä, kuinka suunnattomasti ajatus kuolemasta toisinaan pelotti. Kuolemaakin käsittelimme – niitä keskusteluja leimasi harmitus. Että harmittaisi lähteä, sillä elämä on niin hienoa.

Usein keskustelu kääntyi lapsiin. Kaikkein riipaisevinta oli ajatus siitä, ettei olisi näkemässä ja tukemassa, kun omat tai muut tutut rakkaat lapset kasvavat.

Varmasti esitimme reippaampia kuin olimmekaan. Myönteisiä jutustelemalla tsemppasimme toisiamme ja itseämme taistelussa, jossa vastustaja on kiero ja epäreilu.

Yhä useampi, vuosittain yli 30 000 suomalaista, sairastuu syöpään. Hoitokeinot kehittyvät jatkuvasti, ja jo kaksi kolmesta paranee. Keskusteluissa paistoi syvä kiitollisuus siitä, että Suomessa saa maailmanluokan hoitoa puoli-ilmaiseksi. Empaattista ja sopivan reipasotteista henkilökuntaa kehuivat kaikki.

Mahtoiko lääkärini tietääkään, kuinka paljon toivoa hänen sanansa loivat silloin, kun selviytymiseni ei vielä ollut varmaa: ”Nyt vain jatkat elämää tai sinusta tulee katkera mummo, joka vielä 80-vuotiaana odottaa syöpää, joka ei tullutkaan.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Merkintöjä
 • Kolumnit
 • Terveys
 • Sairaus
 • asenne
 • Syöpä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää