Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Työn ja eläkeajan raja liudentuu

Eläkkeelle pääsee ihan vapaasti etuajassa – mutta omalla kustannuksella.

Työeläkeyhtiöt ovat viime aikoina esitelleet tähänastisia saavutuk­siaan tältä vuodelta, ja saavutuksia on vertailtu laskennallisiin tuotto-oletuksiin. Eläketurvakeskus laskee, kuinka suuria reaalituottojen pitäisi olla, jotta eläkejärjestelmä olisi turvattu. Järjestelmä on osittain rahastoiva, joten suurin osa maksettavista eläkkeistä tulee työelämässä ole­vilta: työntekijöiltä ja työnantajilta.

Järjestelmän haastaa se, että yhä enemmän ihmisiä on vastedes eläkkeellä, elinaika pitenee ja huoltosuhde heikentyy. Jotta yhtälö menisi umpeen, pitää nostaa maksuja tai hankkia sijoituksilla.

Jälkimmäinen vaihtoehto on suosiossa, koska se tuntuu nyhtävän rahaa tyhjästä. Rahastojen kokokin – 180 miljardia – vaikuttaa massiiviselta sijoitusaparaatilta. Mutta eläkevastuu on vielä massiivisempi: 700 miljardia. Vastuulla tarkoitetaan summaa, ­joka on luvattu maksaa tulevaisuudessa eläkkeinä.

Tämänvuotisten reaalituottojen piti olla tähän mennessä yli 2,6 prosenttia, jotta ­yhtälö alkaisi umpeutua. Sekä Ilmarinen että Varma jäivät tästä tavoitteesta. Kuntien eläke­vakuuttaja Keva ylitti rajan. Samoin tekivät Elo, Valtion eläkerahasto ja Etera.

Eläketurvakeskuksen oletus pitäisi täyttää pitkällä aikavälillä. Kun aikaväli on ­tarpeeksi pitkä ja takanapäin, yhtiöt näyttävät pysyvän rajan oikealla puolella. Mutta kuten eläkeyhtiöt nyt muistuttavat, edessä voi olla pitkä hitaan kasvun aika. Tämä yhdistettynä nollakorkomaailman heikkoihin tuottoihin voi tarkoittaa, että tästä eteenpäin eletään huonoa sijoitusaikaa ja maksuja joudutaan ehkä nostamaan. Yksi vaihtoehto on se, että yhtiöiden sallitaan ottaa suurempaa riskiä sijoituksissaan.

Suomalainen eläkejärjestelmä on kansainvälisessä vertailussa kestävyytensä puolesta kärkikaartia: eläkevastuita ei ole laskettu velanotolle kuten Ranskassa eivätkä eläkevastuut ole verokertymän varassa kuten Tanskassa. Mutta reagointia tarvitaan, ­koska järjestelmää vinouttavat sekä demo­grafinen muutos että talouden heikot ajat.

Myös itse järjestelmä muuttuu ensi vuoden alusta niin, että muutos tukee kestävyystavoitetta. ­Vanhuuseläkkeen ikäraja lähtee liukumaan ylöspäin vuosi vuodelta, ja osa-aikaeläke lakkautetaan.

Muutoksista kiinnostavin on osittainen varhennettu vanhuuseläke. Sillä ­pyritään luomaan järjestelmää rasittamatta malli, joka sallisi ikääntyvien keventää työtaakkaansa. Varhennetulle eläkkeelle pääsisivät vuonna 1963 tai sitä ennen syntyneet 61-vuotiaina. Nuoremmilla raja on hieman ylempänä. Varhennetulle eläkkeelle pääsisi jokainen vapaasti, mutta omalla kustannuksellaan. Työtä voi tehdä tai olla tekemättä. Eläkettä saa ottaa 25 tai 50 prosenttia karttuneesta eläkkeestä, mutta summaa leikattaisiin. Leikkausprosentti saadaan kertomalla jokainen varhennuskuukausi 0,4:llä. Vanhuuseläkeiän koitettua lopun 75 tai 50 prosenttia saisi täytenä, mutta varhennettu osuus jäisi pysyvästi pienemmäksi. Jos loppuosan käyttöä lykkäisi myöhemmäksi, sille saisi vastaavan 0,4 prosentin korotuksen.

Idea tuo eläkejärjestelmään kaivattua yksilöllistä valintaa – mikä voi olla vaarakin. Kun lukitsee oman vaihtoehdon ja ottaa varhennetun eläkkeen, silloin tulee päättäneeksi koko loppuelämän tuloistaan.

Muiden etuuksien ja varhennetun eläkkeen summautuminen voi puolestaan olla ongelma järjestelmälle. Jos alaikärajan ylittänyt jää työttömäksi, hän saa täyden työttömyyskorvauksen ja voi valita lisäksi varhennetun eläkkeen. Kun ikääntyvien työllistyminen on muutoinkin vaikeaa, tässä kohtaa turhan moni voi jättäytyä kokonaan pois työmarkkinoilta. Se taas ei palvelisi työllisyysasteen nostamisen tavoitetta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää