Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Ruotsissa työmarkkinatkin toimivat paremmin kuin Suomessa

Työpaikan toimintakulttuuri on tärkein erottava tekijä.

Suomalaisilla on taas monta hyvää syytä kadehtia ruotsalaisia. Ruotsissa talous kasvaa nopeammin. Siellä työmarkkinatkin toimivat paremmin kuin Suomessa – ­ainakin, jos katsoo työtaistelujen määrää.

Tämä käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan tilaamasta raportista, jossa vertaillaan Suomen ja Ruotsin työtaistelujen määrää. Raportin on tehnyt Henrik Malm Lindberg Ruotsin elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Ratiosta.

Kymmenen viime vuoden aikana Suomessa on Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan ollut vajaat 1 300 työtaistelua. Ruotsissa samalla ajanjaksolla aikana työtaisteluja oli 67. Suomessa menetettiin työtaistelujen vuoksi yli 900 000 työpäivää, Ruotsissa vajaat 200 000 työpäivää.

Suomessa on kuitenkin päästy kauas työelämän hulluista vuosista. Vuosina 1976–1985 Suomessa käytiin työnantajan laskujen mukaan 17 533 työtaistelua, ­joissa menetettiin vajaat yhdeksän miljoonaa työpäivää. Nuo vuodet olivat työpaikoilla poliittisesti levotonta aikaa.

Politiikka aiheuttaa enää vain harvoin työtaisteluja, viime syksyn mielenosoituspäivää lukuun ottamatta. Nykyajan tyypillinen laiton lakko on pahan mielen lakko: työpaikalta marssitaan puoleksi päiväksi ulos vastalauseena työnantajan suunnitelmille vähentää väkeä.

Miksi Ruotsissa on työtaisteluja paljon harvemmin kuin Suomessa? Raportti ­luettelee joitain syitä: Ruotsin vienti­vetoinen palkkamalli eli Industriavtalet ja Ruotsin sovitteluelimen Medlings­institutetin laajat valtuudet. Ruotsissa laittomista lakoista tulee kovemmat sanktiot kuin Suomessa.

Palkansaajajärjestöt SAK ja STTK nostavat tärkeimmäksi syyksi maiden väliset erot työpaikkakulttuurissa. Niistä Evan raportti puhuu aika vähän.

Ruotsissa laki myötämääräämisoikeudesta (Lag om medbestämmande i arbetslivet) antaa työn­tekijöiden edustajalle suuremman sananvallan yrityksen ­asioihin kuin Suomen yhteistoimintalaki, jolla on huono maine irtisanomislakina.

Ruotsissa työpaikoilla diskuteerataan aina siihen asti, että riitaan löytyy ratkaisu ja konsensus. Suomalaisen yritysjohtajan pinna riittää siihen harvoin. ”Management by perkele” oli ennen yleinen johtamistapa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  9. 9

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  10. 10

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää