Pääkirjoitus    |   Kolumni

Blogista tuli urani pisin ja paras projekti

Kymmenen vuotta toiminut Perässähiihtäjä-blogi sulkeutuu tänään.

En arvannut, että Perässähiihtäjä-blogista tulisi toimittajan urani työläin ja pisin mutta myös paras projekti. Se alkoi, kun työtoverini Samuli Leivonniemi tuli syyskuun alussa vuonna 2005 käymään Kuukausiliitteen toimituksessa. Leivonniemi toivoi, että toimittajat ryhtyisivät pitämään blogeja lehden verkkosivulla.

Ehdotin, että avaisin blogin, jossa käsiteltäisiin seuraavan vuoden alussa pidettäviä presidentinvaaleja. Näin syntyi Perässähiihtäjä-blogi.

Kirjoitin blogiin melkein päivittäin lyhyen vaalikirjoituksen ja julkaisin viiden kuukauden aikana peräti 3 900 lukijoiden lähettämää kommenttia. Vasta myöhemmin minulle valkeni, että olin ollut sosiaalisen median pioneeri. Tätä sanaparia ei silloin vielä käytetty.

Presidentinvaalien jälkeen päätin, että en enää koskaan avaa vaali­blogia. Kävi sen verran voimille.

En pystynyt pitämään päätöstäni. Avasin Perässähiihtäjä-blogin uudelleen, kun vuoden 2007 eduskuntavaalit lähestyivät.

Tein blogiin kuitenkin yhden suuren muutoksen. Kommentit piti kirjoittaa nimellä. Nimimerkkikirjoituksia ei enää julkaistu.

Lukijat ja myös kommenttien kirjoittajat hyväksyivät muutoksen. Kommenttien määrä saattoi hieman laskea, mutta niiden taso nousi.

Avasin blogin monien vaalien alla ja suljin sen heti vaalien jälkeen.

Keväällä 2014 pidettyjen eurovaalien jälkeen päätin, että jatkan ilman taukoa seuraavan kevään eduskuntavaaleihin asti. Niiden jälkeen jatkoin blogin pitämistä toistaiseksi.

Tänä vuonna blogi on ollut koko ajan auki. Olen kirjoittanut kerran viikossa kirjoituksen, joka on päättynyt ajankohtaiseen kysymykseen.

Blogin keskustelu on jatkunut niin vilkkaana, että olen julkaissut jo pari tuhatta lukijakommenttia.

Työpaikalla olen pitänyt blogin keskustelupalstaa jatkuvasti auki ruudulla, jotta olen päässyt muiden töiden lomassa lukemaan kommentit ja siirtämään ne julkaistaviksi.

Iltaisin ja viikonloppuisin olen huolehtinut kotona kommenttien julkaisemisesta joko puhelimella tai kotipäätteellä.

Runsaan kymmenen vuoden aikana Perässähiihtäjä-blogissa on ilmestynyt yhteensä 15 000 lukijoiden kirjoittamaa kommenttia.

Nyt huima urakka on päätöksessään. Jään ensi maaliskuun alussa eläkkeelle. Niinpä olen etsinyt päivää, jolloin voisin luontevasti lopettaa blogin pitämisen.

Tänään torstaina on se päivä. Kirjoitan aamulla viimeisen Perässähiihtäjän kirjoitukseni ja julkaisen lähipäivinä viimeiset lukijoitteni lähettämät kommentit. Sitten blogi suljetaan ja siirretään arkistoon jälkipolvien ihmeteltäväksi.

Blogi alkoi aikanaan Suomen presidentinvaaleista ja päättyy nyt Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, joita kommentaattorimme ovat ruotineet suorastaan intohimoisesti.

Esimerkiksi Teemu Männynsalo ja Kari Peitsamo (kyllä, se rock-mies) ovat kirjoittaneet viikkokausien ajan vaalien jännittävistä käänteistä.

Männynsalo ja Peitsamo ovat vuosia kuuluneet kommentaattorikuntamme ydinjoukkoon, joka on pitänyt blogin keskustelua hengissä.

Toinen heistä on viileän analyyttinen ja rauhallinen teksteissään. Toinen on nopea ja sähäkkä kirjoittaja. Molempia tyylejä on tarvittu.

Vuosien aikana sadat lukijat ovat osallistuneet keskusteluihimme. Muutamat ovat jääneet pitkäksi aikaa kommentaattoreiksi, kunnes mielenkiinto on hiipunut.

Ani harvat, kuten Jussi Lähde, Antti Liikkanen ja Pentti Kangasluoma, ovat jaksaneet olla mukana alusta loppuun asti.

Täytyy myöntää, että naisia on ollut kommentaattoreina vähän. Onneksi joukossamme on viime aikoina ollut Marita Salenius, juureva ja sanavalmis emäntä Multialta.

Emme ole eläneet kuplassa, koska kirjoittajia on tullut kaikista suunnista ja he ovat olleet omaperäisiä ajattelijoita. Ketään ei ole liioin syrjitty mielipiteittensä takia. Mikään puolue tai muu ryhmä ei ole noussut niskan päälle.

Siitä olen ylpeä, että blogikeskustelu on säilyttänyt asiallisen tyylinsä. Palstalle ei ole päässyt nettikeskustelujen yleisiä vitsauksia, vihapuhetta tai sairasta raivoa.

Perässähiihtäjän viimeisen sanan sanominen on vaikeaa. Jään kaipaamaan tuttua yhteisöä ja blogin kirjoittajia. Mutta toimittajana olen tottunut siihen, että jokaiselle jutulle on joskus pantava piste.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää