Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Kärpänen haluaa mennä kylään hämähäkin luokse

Moldovan presidentiksi nouseva Igor Dodon haluaa viedä maansa Venäjän etuja palvelevaan talousliittoumaan.

Moldova valitsi sunnuntaina presidentiksi Venäjä-mielisen Igor Dodonin. Dodon oli moldovalaisille valinta lännen ja Venäjän välillä.

Tulevan presidentin olennaisimpia kampanjateemoja oli talous: hän kertoi järjestävänsä kansanäänestyksen EU:n kanssa solmitusta kauppaa ja poliittista yhteistyötä tiivistävästä assosiaatiosopimuksesta. Dodon tarjosi tilalle Venäjän vetämää Euraasian unionia.

Jos mielipidetiedusteluita uskoo, Eur­aasian unioni voisi hyvinkin voittaa ­äänestyksen. EU:n kannatus on romah­tanut Moldovassa ja Venäjän vetämän ­liittouman kannatus noussut selvästi.

Venäjä on energiatoimitustensa vuoksi Moldovalle läheinen, mutta Dodonin tarjoama tie on pienelle Moldovalle pitkällä ­aikavälillä väärä vaihtoehto.

Vaikka EU:llakin on ongelmansa, ­Euraasian unioni ei ole toiminut lainkaan toivotusti. Jäsenmaat puhuvat yhtenäi­sistä sisämarkkinoista, mutta teot ovat vähäisiä. Edes tullisäännöksiä ei haluta antaa kokonaan ylikansalliseen päätäntään. Unioni jäi tyngäksi ilman Ukrainaa.

Euraasian unionin ja Euroopan unionin toimintaperiaatteet poikkeavat toisistaan oleellisesti. EU pyrkii vapauttamaan sisäistä kauppaa ja luomaan mahdollisimman tasapuoliset kilpailuedellytykset kaikille talouden toimijoille. Jos tässä ­onnistutaan, kuluttaja voittaa.

Euraasian unionin taloudellinen pohja on monopolien tai valtiollisten yhtiöiden varassa – kuten myös liittouman kantavan voiman Venäjän talous on – eikä ­perustaa näköjään yritetäkään muuttaa modernimmaksi ja tuottavuutta kehittäväksi. Voittaja on näin yleensä se, joka on päässyt kiinni poliittiseen valtaan tai vallan lähipiiriin.

Euroopan unionin taloudellinen integraatio on nimenomaan taloudellista integraatiota: sen perustana ovat lait, ja lakeja säätävät demokratiat. Euraasian unionin veturi on Venäjä, ja sille unioni on välikappale oman vallan kasvattamisessa.

Kun näin on, järjestelmää ei voi lukita lakeihin. Euraasian unioni on ennakoimaton. Venäjä on esimerkiksi päättänyt Kazakstanin puolesta, miten se voi käydä kauppaa Ukrainan kanssa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää