Pääkirjoitus

Israeliin on muuttanut tänä vuonna jo ennätysmäärä siirtolaisia, tavoite on 150000 ihmistä. Juutalaisvaltion kykyä vastaanottaa tulijat on alettu epäillä yhä enemmän Israelissakin. Työn ja asunnon puute ovat suurimpia maahanmuuttajien eteen ensimmäiseksi tulevia ongelmia. Israeliin muuttaneita kuohuttavat arjen pulmat

Tilaajille

Heinäkuussa Israeliin muutti enemmän uusia siirtolaisia kuin koskaan sen jälkeen, kun Israelin valtio perustettiin 42 vuotta sitten.

Siirtolaisia saapuu jatkuvasti, ja useimmat heistä ovat Neuvostoliiton juutalaisia. Joukkosiirtolaisuuden aiheuttama epäjärjestys ja kuohunta lisääntyvät tulijoiden määrän kasvaessa.

Tammikuussa Riiasta Latviasta muuttanut 29-vuotias hammaslääkäri Oleg Roythman sanoo: "Olen varma, ettei Israel pysty ottamaan vastaan kaikkia tulijoita, ellei se pääse eroon byrokratian ongelmistaan." Virallisten tietojen mukaan heinäkuussa tulokkaita oli 17135, toisin sanoen 39 prosenttia enemmän kuin kesäkuussa. Neuvostoliitosta saapuneita oli 15294 - enemmän kuin koko edellisenä vuotena.

Luvut eivät ole olleet yhtä suuria sitten vuoden 1951. Kuluvan vuoden seitsemänä ensimmäisenä kuukautena siirtolaisia tuli kaikkiaan 74936. Luku on suurempi kuin minään kokonaisena vuotena kolmen viime vuosikymmenen aikana.

Poliittiset kiistat ovat jäädyttäneet Israelin hallituksen suunnitelmat uusien asuntojen rakentamiseksi. Asuntoministeri Ariel Sharonin mukaan eri puolilla Israelia asuu 1576 perhettä teltoissa, koska asuntopula on pakottanut heidät luopumaan kodistaan.

Äskettäin noin 500 näistä asunnottomista osallistui vastalausemarssille pääministerin virka-asunnon luona.

Muutamat vasta maahan tulleet ovat kertoneet kirjoittaneensa Neuvostoliittoon juutalaisille sukulaisilleen ja ystävilleen Israelissa ongelmien olevan niin vaikeita, että näiden kannattaa harkita muuttopäätöksensä lykkäämistä.

"Mielestäni on väärin kehottaa ihmisiä muuttamaan Israeliin, kun täällä jo olevilla ei ole työtä eikä asuntoa", Moskovasta tammikuussa tullut 27-vuotias insinööri Anya Kaminiskaja sanoo.

Natan Sharansky on Israelin neuvostosiirtolaisten tärkein edusmies. Äskettäin hän kertoi, että tuhannet Neuvostoliiton juutalaiset ovat jo alkaneet lykätä lähtöään Israeliin, koska he ovat kuulleet ystäviltä ja sukulaisilta, ettei maa ole asianmukaisesti valmistautunut vastaanottamaan heitä.

Israelin viranomaiset kiistävät Sharanskyn tiedot ja väittävät, että heinäkuussa tulleiden suuri määrä osoittaa Sharanskyn olevan väärässä.

"Emme ensinkään ymmärrä Sharanskya", Jewish Agencyn edustaja Gad Ben Ari sanoo. Juutalaisjärjestö Jewish Agency perustettiin Palestiinassa 1923 luomaan juutalaisten kansallisvaltio, nykyisin järjestö työskentelee siirtolaisohjelmien parissa.

"Uskomme paljon vahvemmin kuin vielä muutamia kuukausia sitten, että saavutamme tämän vuoden tavoitteemme, 150000 siirtolaista", Gad Ben Ari kertoo.

Vaikka muutamat äskettäin haastatellut neuvostosiirtolaiset kertoivatkin kantavansa huolta uusien tulijoiden selviytymisestä, heidän varoituksiinsa sisältyy ristiriita.

Useimmat haastatelluista kertoivat olevansa tyytyväisiä Israelissa viettämiinsä ensimmäisiin kuukausiin. Syynä saattaa olla, että he saapuivat tulvan ensimmäisessä aallossa ennen kuin ongelmista alkoi tulla musertavia.

Mark Gorilickia haastateltiin muutamia päiviä sen jälkeen, kun hän tammikuussa saapui Leningradista. Silloin Gorilick kertoi tulleensa Israeliin vain siksi, ettei hän päässyt Yhdysvaltoihin viime vuonna pienennetyn siirtolaiskiintiön takia.

Tuolloin Gorilick naurahti hämillään, kun häneltä tiedusteltiin hänen uskonnollista taustaansa.

"En ole juutalainen uskonnoltani, vaan pelkästään kansallisuudeltani", hän sanoi.

Nyt Gorilick on ollut Israelissa seitsemän kuukautta. Hänellä on Roythmanin kanssa pieni yhteinen asunto. Gorilickin kertoman mukaan joskus lauantai-iltapäivisin miehet katselevat ikkunasta ulos ja hiukan kadehtivat israelilaisia perheitä, jotka sapattivaatteisiin sonnustautuneina kävelevät synagogaan.

"Olen ateisti", Gorilick painottaa. "Sapatti on kuitenkin pyhäpäivä, ja minäkin haluaisin viettää sitä." Hetkeä myöhemmin hän lisää: "Olen juutalainen, ja vaikken haluaisi edes ajatella asiaa, elän juutalaisessa valtiossa. Minusta tuntuu, että sionismi alkaa tihkua minuun." Gorilick on tyypillinen esimerkki tämän vuoden tammikuussa tulleista siirtolaisista, jotka saapuivat juuri ennen siirtolaisuuden paisumista joukkomittoihin.

Tammikuun tulokkaat ovat saaneet päätökseen puoli vuotta kestäneet heprean opintonsa ja yrittävät sulautua Israelin yhteiskuntaan. Lähes kaikki heistä ovat edelleenkin vakaasti uskonnottomia, tiukan epäpoliittisia ja melko tyytyväisiä.

Valtion ensimmäiseksi vuodeksi maksaman asumistuen avulla he ovat majoittuneet pieniin asuntoihin, jotka he usein jakavat muutaman muun neuvostoliittolaisen kanssa. He etsivät työtä, ja viranomaisten mukaan noin kolmannes on saanutkin työpaikan.

Gorilick on työttömien joukossa muttei ole lannistunut. Yhteiskunnan taloudellinen tuki lakkaa vuoden lopussa, mutta hän on varma, että siihen mennessä hänellä on työpaikka ja hän pystyy huolehtimaan itsestään.

Jää nähtäväksi, onko Gorilick oikeassa, sillä Israelin työttömyysaste on kymmenen prosenttia. Useimmat Neuvostoliitosta tulleet siirtolaiset ovat saaneet ainakin alempaa korkeakoulututkintoa vastaavan koulutuksen. Heidän mahdollisuutensa saada koulutustaan vastaavaa työtä ovat rajalliset.

Lyhyellä aikavälillä vaikuttaa kuitenkin siltä, että suurin uhka tulokkaiden onnistuneelle sopeutumiselle on heidän jäljessään saapuvien uusien neuvostosiirtolaisten pelkkä suuri määrä.

Tammikuussa Leningradista muuttanut 28-vuotias tietokoneohjelmoija Victoria Epstein väittää, etteivät israelilaiset katso suopeasti uusia tulijoita.

"Eräs työtoverini valitti äskettäin, että venäläisiä tulee joukoittain, ja he kaikki ovat insinöörejä ja lääkäreitä. Kun he saapuvat, kaikki on laitettu valmiiksi heitä varten." Näkemys on ilman muuta kärjistetty, koska valtaosalla uusista siirtolaisista ei vielä ole työpaikkaa. Neuvostoliitosta saapuneet juutalaiset sanovat kuitenkin pitävänsä tuollaisia huomautuksia huolestuttavana oireena kasvavasta kaunasta.

Roythmanin kokemukset asunnon hankkimisessa selittävät osaltaan, kuinka kauna ehkä leviää. Asuminen oli aiemmin halpaa, mutta vuokrat nousevat päivä päivältä. Niitä nostavat ne tuhannet asuntoa etsivät neuvostojuutalaiset, joille valtio maksaa asumistukea. Seurauksena on ollut, että lähes kaikkialle on noussut telttakaupunkeja.

Roythman ja Gorilick saivat vuokrattua pienen kaksion sen vuoksi, että siinä asunut israelilainen perhe häädettiin. Perhe ei pystynyt enää maksamaan vuokraa, kun se nostettiin 1000 markkaa vastaavasta summasta noin 1300 markkaan, ja samalla vaadittiin vuoden vuokra ennalta.

Asuntopula alkaa pahasti vaivata myös maahanmuuttajia, vaikka he saavatkin asumistukea. 1300 markkaa on jo niin korkea vuokra, että siirtolaisilla on vain vaivoin varaa maksaa se, vaikka huonetta kohden asuisikin kaksi henkeä.

Asuntoministeri Sharon varoittaa, että tilanne vain pahenee, ellei hallitus hyväksy hänen asuntoja koskevaa hätäohjelmaansa.

Äskettäin hallitus hyväksyi väliaikaisen hätäratkaisun, jonka mukaan tänä vuonna Israeliin tuodaan 9000 valmistaloa ja 5000 asuntovaunua. Ne kenties riittävät elo- ja syyskuussa saapuvien siirtolaisten majoittamiseen.

Sharon on tyytyväinen mutta tähdentää: "Päätös ei ratkaise koko ongelmaa. Meidän on ymmärrettävä, että maahan ei tule siirtolaisia, jos asuntoa vailla on kymmeniätuhansia ihmisiä - ja tulevaisuudessa satojatuhansia." Valtiovarainministeri Jitzhak Modai ajaa kuitenkin omaa ohjelmaansa, joka painottaa työpaikkoja eikä asuntoja. "Teltassa asumisessa ei ole mitään vikaa", Modai katsoo.

Asuntoministeriön päällikön Amikam Orenin mukaan suunnitelluista 45000 asunnosta vasta kuuttasataa on ryhdytty rakentamaan. Hän katsoo, että jollei rakentamista nopeuteta, tilanne muuttuu erittäin vakavaksi. (The New York Times)

Joel Brinkley

Tuhannet neuvostosiirtolaiset lykkäävät lähtöään Uskonnottomia, epäpoliittisia ja melko tyytyväisiä Vuokrankorotukset synnyttivät telttakaupunkeja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää