Pääkirjoitus

Metsäntutkimuksen kiistakysymyksiin ei aina saada nopeita vastauksia. Siemensatoa on seurattu 70 vuotta. Samalla on kerätty karikkeita ja neulasia. Nyt aineistosta irtoaa tietoa myös siitä, ovatko ilmansaasteet lisänneet harsuuntumista. Metsäntutkijain kokeet kestävät sukupolvien ajan

Tilaajille

Menestyksellinen metsäntutkimus koostuu oivalluksen, tutkimusaineiston ja menetelmien tasapainoisesta kokonaisuudesta. Oivallus, kysymyksenasettelu on usein tutkimuksen vaativin vaihe. Esimerkiksi metsänuudistaminen ei ole vielä tutkimusongelma, mutta istutustaimen kuolemisen syiden selvittäminen on jo vastausta vaativa tutkimustehtävä.

Kun tutkimustehtävä on kirkastunut, on hankittava tutkimusaineisto, jonka pohjalta ongelma sopivia menetelmiä käyttäen ratkaistaan.

Tieteenalan kehityskaaresta riippuen ovat etualalla milloin uusia innovaatioita korostavat tutkimukset, milloin taas laajoja, valtakunnallisia koeaineistoja tai uusia matemaattisia, tilastotieteellisiä ja tietojenkäsittelyn menetelmiä painottavat tutkimussuunnitelmat.

Tietotekniikka ei syrjäytä tutkimusmetsiä

Metsän kasvua ennustetaan tietokonesimulaattoreilla. Asiantuntijajärjestelmät helpottavat metsänuudistamisen vaihtoehtojen valintaa ja metsätuhojen aiheuttajien tunnistamista. Kasvihuoneilmiön edistymistä ennustetaan maailmanlaajuisten ilmastonmuutosmallien avulla.

Malleihin perustuva lähestymistapa on välttämätön mutkikkaiden kokonaisuuksien hahmottamiseksi.

Soveltavassa metsätieteessä uutta tietoa tuotetaan kuitenkin yleensä tutkimusaineistojen varassa. Suomalainen metsäntutkimus tunnetaan maailmalla laajamittaisesta, valtakunnan eri osiin ulottuvasta kenttäkoetoiminnastaan.

Metsäntutkimuslaitosta perustettaessa 73 vuotta sitten ajateltiin, että vain valtion tutkimuslaitos kykenee hoitamaan paljon aikaa ja kustannuksia vaativan koetoiminnan. Arvio on pitänyt paikkansa.

Metsäntutkimuslaitoksella on hallinnassaan yhteensä noin 140000 hehtaaria tutkimusmetsiä. Ne jakaantuvat 17 tutkimusalueeseen, jotka sijaitsevat eri puolilla Suomea. Niihin kuuluu useita luonnonsuojelualueita ja luonnonpuistoja sekä kolme kansallispuistoa.

Pääosa nykyisistä metsän kasvatuksessa ja uudistamisessa käytettävistä menetelmistä perustuu kokeisiin ja havaintoaloihin, joita tutkijat ovat perustaneet tutkimusmetsiin. Muutama esimerkki osoittaa, että panostus pitkäaikaisiin kokeisiin on kannattanut.

Puulajikokeet apuna ilmastomuutos- tutkimuksessa

Eri puolille Suomea perustettiin männyn ja kuusen provenienssi- eli alkuperäkokeita. Lapin olosuhteisiin sopeutuneita puita alettiin kasvattaa Etelä-Suomessa tai päinvastoin. Virosta ja Puolasta tuotiin kuusia Etelä-Suomeen.

Nyt tiedämme, kuinka Suomen maaperällä entuudestaan tuntemattomat puulajit sekä toisaalta kotoisten lajiemme, männyn ja kuusen, eteläiset muodot ovat menestyneet meillä 60-70 vuoden aikana. Monet ulkomaiset puulajit ovat koriste- ja puistopuina suosittuja, mutta metsätalouden kannalta katsoen ei kotimaisia puulajejamme parempia lajeja ole löytynyt. Vain lehtikuusi ja kontortamänty kilpailevat sopivilla kasvupaikoilla puuntuotokseltaan tasavertaisesti männyn ja kuusen kanssa.

Metsänkasvatuksessa tulisi välttää kotimaisten puulajien kuusen ja männyn siemensiirtoja pitkien matkojen päähän. Jos siementä on siirrettävä, siirto pohjoisesta etelään on turvallisin.

Ilmaston lämpenemisuhka on nostanut puulajikokeet entistä tärkeämmiksi. Meillä on jo valmiina aineistoja, joiden pohjalta voimme ennustaa ilmaston muutoksien vaikutuksia metsäpuihimme ja suunnitella mahdollisia torjuntakeinoja. Koealoilla puut ovat kasvaneet useita asteita lämpimämmissä oloissa kuin omalla alkuperäpaikallaan. Tutkimusaikaa on voitettu 70 vuotta.

Pitkäaikaiskokeista vastauksia uusiin kysymyksiin

Aineiston pohjalta voidaan eritellä pitkänä aikasarjana, kuinka puiden neulasmäärä on vaihdellut ja onko niin sanottu harsuuntuminen lisääntynyt viime aikoina esimerkiksi ilmansaasteiden vuoksi.

Eniten pitkäaikaisia kokeita tehdään metsänlannoituksen, metsien käsittelytapojen sekä soiden ojituksen ja metsän uudistamisen tutkimuksissa.

Vuosisadan alussa perustettuja männyn kylvön, luontaisen uudistamisen ja istutuksen vertailualoja on muun muassa Punkaharjulla. Tärkeitä ovat myös puulajien vertailuistutukset, joissa mänty, kuusi ja koivu sekä niistä muodostuneet sekametsät kasvavat samoissa oloissa samalla kasvupaikalla rinnakkain.

Moniin kiistakysymyksiin pitkäaikaiset kokeet antavat suoraan vastauksia, kun niiden tuloksia tarkastellaan uuden kysymyksenasettelun valossa tai kun koealueet mitataan uudelleen. Metsiköiden harvennus- ja käsittelytavoista on saatu äskettäin uutta tietoa yli 20 vuotta seuratuista kokeista. Varttunutta männikköä voidaan pitkän ajan puuntuotoksen kärsimättä harventaa monella tapaa, kunhan puustoa ei lasketa liian harvaksi.

Kestokokeitakin joudutaan hylkäämään

Koska pitkäaikaisiin kokeisiin sidotaan paljon varoja ja työpanosta, suunnittelu edellyttää suurta ammattitaitoa, ennakkoluulotonta käsittelymenetelmien kirjoa ja riittävästi vertailualoja.

Hyvä kenttäkoe vaatii aina niin sanotun kontrollialan, joka on yleensä luonnontilainen metsikkö. Kansallis- ja luonnonpuistot ovat vertailualueina taloustoiminnan piirissä oleville metsille.

Uusien, ennen kokemattomien menetelmien löytämiseksi tarvitaan käytännön toiminnasta poikkeavia käsittelyjä. Istutustyön vaikutusten selvittämiseksi on tehtävä kokeita sekä huolellisilla että virheellisillä ja väkivaltaisilla istutusmenetelmillä. Vain näin saadaan selville istutusmenetelmien äärilaitojen vaikutukset.

Pitkäaikaisissa kenttäkokeissa tarvitaan erikoisalueita, joiden ylläpito poikkeaa yleisistä metsien hoidolle asetettavista tavoitteista. Metsätalouden kehittäminen tarvitsee metsiköitä, joita hoidetaan vain tutkimustyötä varten. Niiden hoidolle ei siksi voida asettaa ahtaita taloudellisuusvaatimuksia.

Toisaalta tutkimusalueiden tehokas käyttö, voimavarojen keskittäminen ja tutkimustulosten esittely koemetsissä velvoittavat kehittämään kenttäkoetoimintaa.

Jari Parviainen

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

    2. 2

      Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

    3. 3

      Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

    4. 4

      Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

      Tilaajille
    5. 5

      Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

    6. 6

      Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

    7. 7

      Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

      Tilaajille
    8. 8

      "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

      Tilaajille
    9. 9

      Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

    10. 10

      Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

    2. 2

      #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

    3. 3

      Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

    4. 4

      Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

      Tilaajille
    5. 5

      Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

      Tilaajille
    6. 6

      Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

    7. 7

      Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

    8. 8

      Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

    9. 9

      Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

    10. 10

      Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

    2. 2

      Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

    3. 3

      Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

      Tilaajille
    4. 4

      Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

      Tilaajille
    5. 5

      Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

    6. 6

      HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

    7. 7

      Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

    8. 8

      Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

      Tilaajille
    9. 9

      Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

    10. 10

      Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

      Tilaajille
    11. Näytä lisää