Pääkirjoitus

Konservatiivisten voimien vaikutus NL:n talouselämässä heikkenee ja reformiajattelu voimistuu. Murrosvaiheen kivikot ovat kuitenkin vielä edessä talousuudistuksen tietä kuljettaessa. Gorbatshov menetti etsikkoaikansa hylätessään Shatalinin talousohjelman viime syksynä. NL:n talousuudistukseen uutta puhtia kriisin jälkeen

Tilaajille

Kun elokuun kolmannen viikon dramaattiset tapahtumat Neuvostoliitossa olivat saaneet onnellisen lopun, todettiin usealla taholla, että vallankaappauksen tekijät olivat käyttäneet neuvostotalouden heikkoa tilaa operaationsa syynä. Talouden tilassa ei olekaan kehumista kuuden perestroika-vuoden jälkeen.

Syyt siihen ovat moninaiset.

"Pysähtyneisyyden" kaudella neuvostojohtoa suosivat erittäin edulliset kansainväliset suhdanteet. Kaksi öljykriisiä toivat maalle ruhtinaallisia valuuttavoittoja. Öljyn hinnan romahtaminen ajoittuu - kiinnostavaa kyllä - Gorbatshovin perestroikan alkuun.

Neuvostoliiton talous on kuitenkin pitkälti suljettu ja erittäin omavarainen. Laman pääasialliset syyt ovat haettavissa sisäisestä talouskehityksestä.

Gorbatshovin kauden alkuaikoina selvästikin vähäteltiin maan talousvaikeuksien syvyyttä, mikä käy ilmi jo kielenkäytöstä. Puhuttiin talouden "esikriisivaiheesta" eikä kriisistä. Perestroikan, talouden uudelleen organisoinnin, rinnalla käytettiin termiä "uskorennie", kasvuvauhdin kiihdyttäminen.

Talouspolitiikan päämääränä oli siis päästä käsiksi entistä nopeampaan kasvukauteen tekemällä pinnallisia organisaatiomuutoksia. Suhdanteiden piristämiseksi päätettiin ryhtyä käyttämään rahallisia houkuttimia. Taloudelliset analyysit kohentuivat samalla olennaisesti. Siitä huolimatta kokonaistaloudellista toimintaohjelmaa ei saatu aikaan. Talouden uudistaminen sai mielenkiintoisen, mutta akateemisen luonteen.

Samaan aikaan taloustilanne heikkenemistään heikkeni koko 1980-luvun loppupuolen ja vanha tilastointi monine vääristymineen antoi ilmeisesti liian siloitellun kuvan.

Pahin virhe oli siinä, että rahatalouden tasapainoon ei kiinnitetty riittävää huomiota. Perestroikan pääperiaatteen mukaan pyrittiin tehdystä työstä maksamaan "kunnon palkka". Väestön rahatulot lisääntyivät olennaisesti nopeammin kuin kulutusmahdollisuudet. Pysähtyneisyyden kaudelta peritty ostovoiman patoutuma paisui valtavasti, vaikka tämä peitetyn inflaation ongelma (ostovoiman ja kulutustarjonnan epäsuhde) tunnistettiinkin.

Varoitussignaalien oli tultava käytännön tietä, mikä tapahtui parin vuoden takaa muistiin jääneiden kaivoslakkojen muodossa. Kävi ilmi, että työläiset eivät olleet kiinnostuneita vain rahapalkkojen lisäyksistä, vaan siitä, voiko rahalla ostaa esimerkiksi saippuaa työvuoron päätyttyä.

Tilanne voitiin laukaista tekemällä hätäostoja lännestä. Silloin valuuttavaranto tarjosi siihen vielä mahdollisuuksia. Tänä vuonna vastaavaa pelivaraa ei enää ole ollut.

Sisäisen talouden pullonkaulat ovat eri muodoissaan kuuluneet aina suunnitelmatalouteen, mutta nyt niitä ei enää ole voitu helpottaa hankinnoilla ulkomailta. Meneillään on resurssikapeikoista johtuva lama, jonka kestäessä kokonaistuotanto supistuu 10-20 prosentin vuosivauhtia ja avoin inflaatio on 100-200 prosenttia.

Mikään järjestelmä ei ole kunnolla voimassa

Tästä radikaalista ohjelmasta keskusteltaessa viitattiin Puolan talouden "shokkihoitoon". Shatalinin vastustajien mukaan se johtaa vääjäämättömästi massatyöttömyyteen, hyperinflaatioon ja elintason laskuun. Vähäosaisten väitettiin kärsivän eniten ja sosiaalisten paineiden käyvän sietämättömiksi.

Shatalinin ohjelman hylkääminen on johtanut tilanteeseen, jossa mikään talousjärjestelmä ei ole kunnolla voimassa. Keskusjohtoisia toimitusmääräyksiä ei ole kunnolla noudatettu. Keskushallituksen kassaan ei ole maksettu veroja suunnitelman mukaan. Markkinamekanismit uusine tavara- ja valuuttapörsseineen eivät toimi vielä riittävän tehokkaasti, jotta talous tervehtyisi niiden avulla.

Tuloksena on kolmannen vaihtoehdon, kaaoksen, toteutuminen. Elintaso on nopeasti laskenut entisestään ja valtava inflaatio koettelee kärsivällisyyttä. Sosiaaliset paineet ovat ankaria, koska köyhimmät käyttävät 80 prosenttia tuloistaan ruokaan erilaisten keinottelijoiden ja pienliikemiesten kerätessä tähtitieteellisiä voittoja pulataloudessa.

Kaiken lisäksi on viime syksystä lähtien vallinnut "lakien sota", taloutta säätävien lakien ja määräysten keskinäissuhteiden epäselvyys. Yleisliittolaisina annetut lait ja ukaasit ovat keskusjohdon käsityksen mukaan olleet voimassa koko Neuvostoliitossa. Tasavalloissa säädetyt määräykset ja lait eivät saa olla ristiriidassa yleisliittolaisten kanssa. Tätä näkemystä ei osatasavalloissa ole hyväksytty. Erilaisia taloutta koskevia ukaaseja on tullut eri tasoilta kuin liukuhihnalta samaan aikaan kun toimeenpanovalta on rapautunut.

Jos siis Shatalinin ohjelma hylättiin siksi, että vältyttäisiin elintason laskulta, sosiaalisilta ongelmilta ja siltä, että keskusvalta menettäisi liian nopeasti talousmahtinsa, on pettymys ollut täydellinen. Jos taas ohjelma olisi vuosi sitten hyväksytty, ei tänä syksynä varmastikaan olisi voitu viettää mitään talousihmeen riemujuhlaa.

Talousjärjestelmän muutoksissa ei ole löydetty mitään taianomaisia oikoteitä. Itä-Euroopassa saneeraus on vienyt kokonaistuotannon alentumiseen, kun tappiollisia toimintoja karsitaan. Hintarakenteiden oikaisu johtaa voimakkaaseen, avoimeen inflaatioon. Työttömyys on rajussa nousussa. Sosiaaliset paineet ovat valtavia.

Neuvostoliitossa on ensin saatava rahatalous tasapainotetuksi, jotta päästäisiin tasapainoiseen kasvukauteen. Shatalinin ohjelma olisi siis myös luonut voimakkaan inflaation. Ohjelmassa kuitenkin oletettiin, että talouden radikaali vapauttaminen olisi nopeasti luonut uutta tarjontaa, joka olisi aikaa myöten vähentänyt inflaatiopaineita. Pääministeri Pavlovin malli loi hyperinflaation täyttämättä kauppojen hyllyjä.

Kuten kaikki reformimallit toteutusvaiheessaan ei Shatalinin ohjelmakaan voi antaa varmoja takeita menestyksestä. Siirtyminen markkinatalouteen vaatii erittäin merkittävää kulttuurivallankumousta, jossa työmoraali, yritteliäisyys ja liikkeenjohtotaito on nostettava yhteiskunnallisesti hyväksyttäviksi arvoiksi. Samalla on varauduttava kohtaamaan murrosvaiheen uudet sosiaaliset paineet, joita esimerkiksi koituu työttömyydestä.

Murrosvaiheen kriittisin jakso koetaan ilmeisesti silloin, kun päätöksentekoa on hajautettu, omaisuuksia yksityistetty ja hyvinvointia lisäävän kasvukauden pitäisi alkaa. Vaarana on silloin uudentyyppinen lama, jota ammattikirjallisuudessa kutsutaan nimikkeellä "recession by inertia".

Tällä termillä tarkoitetaan sitä, että uutta talousdynamiikkaa ei löydykään, vaikka tasapainoisen talouskasvun edellytykset on luotu. Eräät asiantuntijat pelkäävät, ettei Puola löydä shokkihoidon jälkeen varsinaiseen suurteollisuuteen riittävästi uutta puhtia, joka kääntäisi kokonaistalouden vahvalle kasvu-uralle. Pienyrittäjien menestys luo samaan aikaan uusrikkaiden luokan yhteiskuntaan, jossa massatyöttömyys on jo tosiasia. Sosiaaliset paineet voivat tällöin kasvaa sietämättömiksi.

Vain talousmenestys takaa poliittisen vakauden

Se ei kuitenkaan vielä riitä murrosvaiheen hallintaan. Markkinatalouden menetelmät on opittava ja asenteet työntekoon muutettava, muuten päädytään jälleen kerran siihen, että reformijulistus jää kuolleeksi kirjaimeksi.

Tie talousreformin teoriasta käytäntöön on parhaimmillaankin pitkä ja kivinen. Jos sillä kohdataan liikaa vaikeuksia, ovi jää avoimeksi seikkailupolitiikalle, johon halukkaita varmasti tilaisuuden tullen löytyy. Vain talousmenestys takaa poliittisen vakauden ajan mittaan.

Vanhan järjestelmän kyseenalaisiin "saavutuksiin" kuuluu maailman rikkaimman maan, Neuvostoliiton, elintason pitäminen alhaisena ja elinympäristön järjestelmällinen tuhoaminen. Tämä vääjäämätön tosiasia on toivottavasti riittävä suositus talousreformin määrätietoiselle aloittamiselle kuuden perestroika-vuoden kompastelun jälkeen, olipa reformin lopputulos sitten mikä tahansa.

Tauno Tiusanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää