Pääkirjoitus

Pakko opettaa säästämään

Tilaajille

HALLITUKSEN TUORE hätäohjelma koettelee raskaasti yksityisiä ihmisiä, erityisesti sairaita, työttömiä ja vanhuksia, mutta kunnille säästö- ja tehokkuusvaatimukset ovat todellinen koetinkivi. Kuntien taidot ja järjestelykyky ratkaisevat, miten kovina palveluiden tarvitsijat joutuvat niukkuuden kokemaan.

Tähän asti kunnat ovat tottuneet saamaan lisää virkoja ja voimavaroja uusiin, ajankohtaisiin tehtäviin. Juuri koskaan kunnat eivät ole joutuneet tai vaivautuneet miettimään, voitaisiinko uutta tuottaa tehostamalla työtä tai karsimalla vanhaa ja aikansa elänyttä. Siksi ei ole ihme, että hätäohjelmassa toteutettu sosiaali- ja terveyslohkon virkojen jäädytys tuntuu järkyttävältä.

Vielä viime syksynä kunnat olivat heikkenevästä talouskehityksestä huolimatta halukkaita jatkamaan aikaisempaa noin viidentuhannen viran vuotuista kasvuvauhtia. Valtio leikkasi toiveet 2100 virkaan, joista vajaat puolet laskettiin tarvittavan päivähoidon laajennuksiin. Ensi vuonnahan alle nelivuotiaille ja vuoteen 1995 mennessä kaikille alle kouluikäisille on tarjottava päivähoitopaikka.

Päätetty nollalinja merkitsee, että kuntien valtionosuusuudistuksen myötä laskennalliseksi muuttuva sosiaali- ja terveyslohkon valtionapu määräytyy kolmena tulevana vuonna nykyisten 235000 viran mukaan. On kuntien oma asia, miten ne rahan käyttävät, kunhan lakisääteiset palvelut järjestetään. Vanhuksia ei voi jättää apua vaille siksi, että lastenhoito vaatii työvoimaa.

Nykyistä väkeä on osattava käyttää aikaisempaa tehokkaammin, mikä ei ole ollenkaan niin mahdotonta kuin kunnat tuntuvat ensi hämmingissään pelkäävän. Niiden vaatimus purkaa uusimmat lakisääteiset palvelut on liioiteltu. Silloinhan työtä ei tarvitsisikaan tehostaa, ja eri yhteyksissä todettu väljyys jäisi ennalleen. Kuntien halu jatkaa erilaisten normien purkua on oikeutetumpaa kuin tinkiä palveluista.

Nykyiset kelpoisuusehdot ovat jopa terveyslohkolla liian tiukat ja estävät käyttämästä henkilökuntaa tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Hoidon laatu tai potilasturvallisuus eivät vielä heikkene, vaikka sama hyvin koulutettu hoitaja saa tehdä useammanlaisia perustöitä eikä jokaiseen kuvaukseen tai näytteen ottoon vaadita omaa erikoiskoulutettua työntekijää.

Joustoa tarvitaan kaikilla aloilla myös toisin päin. Hyvä koulutus ei saa estää väkeä tilanteen mukaan tarttumasta myös vähemmän vaativiin mutta välttämättömiin tehtäviin. Jos sopimukset sen estävät, niitä on muutettava.

Koulutoimi joutuu yhtä tiukalle kuin sosiaalilohkokin. Opetustavoitteista ei tingitä, mutta jo meneillään olevien säästöjen lisäksi lukion ja ammattioppilaitosten tuntimääriä alennetaan niin paljon, että rahaa säästyy 500 miljoonaa markkaa. Se merkitsee, että oppilaan koulupäivä lyhenee, mutta työmäärä kasvaa. Asioista on otettava omin päin selvää. Kaikkea vaadittua ei saa enää valmiiksi pureskeltuina tuntiannoksina.

Runoilija Juhani Siljon ajatelman mukaan on helppo elää säästäen, kun ei ole varaa tuhlata. Vika onkin ollut siinä, ettei niukkuuteen ole uskottu. Joka lohkolla rahaa on kuviteltu siunautuvan ainakin omiin tarpeisiin. Jos säästöt tajutaan todella välttämättömiksi, keksitään myös keinot supistaa taloutta järkevästi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää