Pääkirjoitus

Todetut immuunikatotapaukset ovat lisääntyneet huomattavasti arabimaissa viime vuosina. Islamilaisuus suhtautuu jyrkän kielteisesti avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin ja homouteen. Aids-potilaan koko perhepiirille sairaus merkitsee julkista häpeää ja yhteiskunnan syrjintää. Aids on hankala tabu islaminuskoisissa maissa

Tilaajille

Kairon radion tuoreessa tietoiskussa nuori egyptiläinen mies on ulkomaanmatkalla ja näkee eräässä baarissa hemaisevan eurooppalaisen naisen.

"Kävelevä pommi!" nuorukainen huudahtaa mielessään, lyöttäytyy naisen seuraan ja tarjoaa hänelle lasillisen.

Nuorukainen ei aavista, kuinka osuva hänen luonnehdintansa on. Hetkeä myöhemmin radiosta kuuluu nuorukaisen isän ankara ääni. Se varoittaa, että tuollaiset naiset tartuttavat immuunikadon eli aidsin. Sen jälkeen vieläkin ankarampi ääni lukee Koraanista jakeen, jossa neuvotaan olemaan kävelemättä helvettiin omin jaloin.

Tietoiskun viestit ovat selkeät. Aids ilmaantuu usein sievän ulkomaalaisen naisen hahmossa, ja Allah on paras ase taistelussa tautia vastaan.

Molemmat oletukset saattavat olla osasyyllisiä siihen, että immuunikatotapaukset ovat yli viisinkertaistuneet arabimaissa kahden viime vuoden aikana. Länsimaissa varsin yleisten irrallisten sukupuolisuhteiden ja huumeiden käytön takia leviävä sairaus on saamassa jalansijaa lähi-idän islamilaisissa yhteiskunnissa, joissa se edelleenkin merkitsee pelkoa ja - mikä vielä pahempaa - häpeää.

Monet arabimaat jopa kieltäytyivät pitkään ilmoittamasta aids-tapauksistaan kansainvälisille viranomaisille. Tapausten määrän vähätteleminen tai niiden peitteleminen lienee edelleenkin yleistä.

Egyptin viranomaiset väittävät julkisuudessa, että jokainen maan immuunikatotapaus on peräisin ulkomailla saadusta verensiirrosta, jossa potilas on saanut hi-viruksen saastuttamaa verta. Silti yksityisesti monet viranomaisista tunnustavat, ettei asianlaita ole niin. Heidän mukaansa totuuden kertominen saattaisi potilaiden perheen julkiseen häpeään.

Rikkaissa öljyvaltioissa paras hoito

Lähi-idässä immuunikatopotilaan saama hoito riippuu siitä, missä maassa hän asuu. Periaatteessa vain öljyllä rikastuneet Persianlahden valtiot käyttävät hoitoon kalliita lääkkeitä kuten AZT:tä. Useimmat muut alueen maat hoitavat ainoastaan aidsiin liittyviä lisätauteja kuten tuberkuloosia.

"Lähi-idän valtioissa immuunikadosta täytyy puhua varoen. Sairastumisia on, mutta lääkärin on otettava huomioon ihmisten herkkätuntoisuus", kansainvälisen avustusjärjestön palveluksessa työskentelevä arabilääkäri sanoo.

"Jos joku täällä saa leiman, että hänen hiv-tartuntansa on peräisin luvattomasta sukupuolisuhteesta, hän on mennyttä. Yhteisö ei anna hänelle tukeaan, vaikka hän tarvitsee kaiken mahdollisen tuen", lääkäri jatkaa.

Itse asiassa immuunikato on saapunut varsin hitaasti lähi-itään huolimatta siitä, että alue on lähellä aidsin tuhoista kärsivää Afrikkaa. Terveysviranomaisten mukaan syynä lienee se, että islamilaisuus suhtautuu jyrkän torjuvasti avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin ja homoseksuaalisuuteen.

Vuoteen 1989 mennessä kaikkialla arabimaailmassa oli raportoitu vain 208 aids-tapausta. Viime vuonna tapausten kokonaismäärä kuitenkin nousi 1082:een. Monet maat ovat ensimmäistä kertaa ryhtyneet toteuttamaan laajoja aidsin vaaroista kertovia ohjelmia.

Pohjois-Afrikan Marokko, Tunisia ja Algeria ovat saaneet havaita, että sairaus saapuu niihin kahta tietä. Toisaalta tartuntoja tulee eteläisemmästä Afrikasta, ja toisaalta monet nuoret naimattomat miehet matkustelevat jatkuvasti kotimaansa ja Euroopan välillä. Tämän vuoden alussa Marokko, Tunisia ja Algeria järjestivätkin ensimmäisen yhteisen aids-kokouksensa.

Sudanissa on virallisen ilmoituksen mukaan 476 immuunikatotapausta. Luku on arabimaiden suurin. Sudanin pääkaupungin Khartumin keskustaan vievän reitin varrella on jättimäinen ilmoitustaulu, joka varoittaa aidsin vaaroista.

Egyptissä puolestaan on tänä vuonna aloitettu ennennäkemättömän kattava kampanja, jossa käytetään radiota, televisiota ja opaslehtisiä.

"Tartuntasuojaksi riittävät Koraanin periaatteet"

Vielä vaikeampi kysymys on, miten avioliiton ulkopuolisia suhteita harrastavia ihmisiä voidaan neuvoa käyttämään kondomia, kun maailman arvostetuimpiin islamilaisiin instituutioihin kuuluva Kairon al-Azhar-yliopisto on julistanut, että Koraanin periaatteet riittävät suojaksi tartunnalta.

Egyptin terveysministeriön lääkärit kamppailivat kuukausia uskonnollisen yhteisön kanssa saadakseen luvan puhua kondomeista. Lopulta yhdessä television tietoiskussa sallittiin mainita sana kondomi.

Tietoiskussa lausutaan Koraanista jae, joka kieltää avioliiton ulkopuoliset sukupuolisuhteet. Sen jälkeen kamera siirtyy näyttämään maapalloa esittävää piirrosta.

"Ulkomailla ihmiset käyttävät aidsin torjumiseen kondomeja", selostaja sanoo. "Mutta jos maamme nuoret noudattavat uskonnollisia ja moraalisia periaatteita, he eivät ole lainkaan vaarassa." Gamal Shanan on tuottanut tietoiskun terveysministeriön toimeksiannosta ja toteaa hymyillen: "Tietoisku ainakin vihjaa nuorille kondomien mahdollisuudesta, vaikka emme voikaan sanoa sitä suoraan." Kondomeja koskeva kiista kärjistyi viime vuoden lopulla, kun kävi ilmi, että suuri osa perhesuunnittelun tarpeisiin jaetuista neljästä miljoonasta kondomista myytiin ilmapalloiksi. Immuunikadon vastaista ohjelmaa johtava Nasser Mohammed Sayed kertoo, että kyse oli pelkästään rahasta. Ilmapallo maksaa 30 piasteria (noin 40 penniä), kun taas kondomin hinta on vain viisi piasteria.

Maailman terveysjärjestön virkailijoiden mukaan arabimaailmalla on puolellaan kaksi tekijää, jotka selittävät tähän mennessä todettujen immuunikatotapausten melko vähäisen määrän.

Ensinnäkin tauti saapui alueelle viime vuosikymmenen puolivälissä, jolloin terveysviranomaiset jo osasivat tunnistaa tapaukset ja tunsivat keinot sairaudelta suojautumiseksi.

Viranomaisten mukaan vaikuttaa siltä, että hiv-tartunnat ovat suurimmaksi osaksi peräisin Persianlahden alueelta. Siellä tehdyissä verensiirroissa käytettiin Yhdysvalloista ja muualtakin tuotua saastunutta verta ennen kuin verenluovuttajien testaamisesta tuli tavanomainen käytäntö vuonna 1986.

"Toinen syy tapausten melko vähäiseen määrään on, että erityisesti alueen yhteiskunnassa ja kulttuurissa vallitsevat uskonnolliset vaikutteet estävät aidsin nopean leviämisen", Maailman terveysjärjestön alueellista immuunikato-ohjelmaa Aleksandriassa Egyptissä johtava Mohammed Wahdan sanoo.

Länsimaissa tartuntamallit ovat toisenlaisia kuin lähi-idässä. Äskettäisessä tutkimuksessa oli mukana 110 Egyptissä homoseksuaalisten suhteiden takia pidätettyä miestä, ja vain yksi osoittautui hiv-positiiviseksi. Vuonna 1987 tutkittiin 385 ilotyttöä, mutta yksikään heistä ei ollut tartunnan kantaja. Egyptin hiv-tapauksista noin puolet on ulkomaalaisia; 80 prosenttia on muualta Afrikasta.

Niinpä monissa arabimaissa katsotaan, että aids on sairaus, jota tuovat maahan pääasiassa ulkomaalaiset. Ulkomaiden osuutta painotetaan myös pyrkimyksissä taistella tautia vastaan. Seksilomille Bangkokiin matkustavia nuoria saudimiehiä varoitetaan vaivihkaa Thaimaassa nopeasti leviävästä immuunikadosta, ja Kairon lentoasemalla egyptiläisille matkustajille jaetaan aidsia koskevia opaslehtisiä.

Silti arabimaiden terveysviranomaiset myöntävät, ettei aidsin torjumisessa ratkaisuna voi enää olla omiin oloihin linnoittautuminen. Maailman terveysjärjestön arvion mukaan arabimaailman uusista tartunnoista 70 prosenttia on peräisin sukupuoliyhteydestä ja yli puolet niistä heteroseksuaalisista suhteista. (Los Angeles Times) Kim Murphy

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää