Pääkirjoitus

Skopin tuelle ei näy loppua

Tilaajille

SÄÄSTÖPANKKIEN Keskus-Osake-Pankin Skopin ongelmat eivät lopu, vaikka se siirtyykin Suomen Pankilta valtion vakuusrahastolle. Skopista on juuri saatu tuoreita lukuja, jotka jälleen kerran paljastavat pankin tilan luultua heikommaksi. Skopin lasketaan muun muassa tuoneen Suomen Pankille lähes viiden miljardin markan menetykset niiden kymmenen kuukauden aikana, jotka se ehti olla keskuspankin hallussa.

Lisäksi Skopin toimitusjohtajan Kaarlo Jännärin mukaan pankki tarvitsee vielä tänä vuonna lisää valtion tukea. Alkuvuoden tilinpäätös näyttää jo 1,4 miljardia markkaa miinusta. Tästä pelkkiä luottotappioita on miljardi markkaa. Jännärin ainoa lohtu veronmaksajille - jotka lystin viime kädessä maksavat - on arvio, että koko vuoden tappio ei luultavasti ole ihan kolminkertainen. Suomen Pankkiin jääneet Tampella, kiinteistöt ja osakkeet muodostavat yhteensä lähes 10 miljardin markan riskin. Kukaan ei tiedä, kuinka paljon niistä toteutuu ja missä tahdissa se tapahtuu. Varmaa lienee ainoastaan, että lisää tappiota on tätäkin kautta tulossa.

Skopin "yllätykset" kertovat, että totuutta ei ole joko tiedetty tai uskallettu kertoa aiemmin. Koska Skop on jo kolmisen vuotta ollut keskuspankin tarkkailussa ja syksystä 1990 peräti tehovalvonnassa, sen tulosten ei pitäisi enää päästä yllättämään. Jäljelle jää silloin toinen vaihtoehto, eli käsittämättömiksi nousevien tappioiden kaunistelu viimeiseen mahdolliseen hetkeen asti. Linja ei ole viisas, sillä se antaa kuvan, että asiat eivät ole hallinnassa.

Skop siirretään nyt tuoreelle valtion vakuusrahastolle. Se on sille ilman muuta oikeampi paikka kuin maan keskuspankki. Skopin ongelmien hoitoa isännän vaihdos tuskin muuttaa, kun peruslinja on jo valittu ja osittain samat miehet hoitavat sitä edelleen. Suomen Pankille lieneekin tärkeintä, että se saa Skopin harteiltaan.

Keskuspankki kriisipankin omistajana on luonnoton tilanne. Se on omiaan herättämään epäilyjä, että niin säästöpankeilla kuin niiden asiakkailla on mahdollisuus käyttää arvovaltaista selkää hyväkseen. Kun Skop tarvitsee taas kohta lisää valtion pääomaa, uuden isännän eli vakuusrahaston tehtäväksi jää kitkeä tällaiset epäilyt.

Veronmaksajille Skop on edelleen avoin vekseli. Se on myös jo sen kokoinen lasku, että heillä on oikeus tietää, mihin yhä uudet miljardit uppoavat ja mitä niillä voitetaan. On myös tärkeää, että säästöpankkien vastuu keskuspankkinsa tappioista säilyy niin suurena kuin olosuhteet antavat myöten, hyötyiväthän ne aikanaan Skopin tuotoistakin. Jos uusi yhdistyvä säästöpankki pääsee pinnalle jo vuonna 1994, kuten sen toimitusjohtaja Paavo Prepula uskoo, on todella takaisinmaksun aika yhteiskunnalle.

On selvää, että Skopin ongelmat pakottavat järjestämään pankkilaitoksen valvonnan ja myös suojan olennaisesti entistä tehokkaammin. Hälytyskellojen on soitava ja liiallisiin riskeihin on voitava puuttua nopeammin kuin ennen. Eikä pankkien suoja saa olla niin ehdoton, että se hämärtää pankinjohtajan kyvyn ymmärtää pankkitoiminnan riskejä. Lienee myös aika miettiä, mitä kaikkea pankkisalaisuuden nimissä voidaan jättää kertomatta. Yhteiskunnalla ei voi maksattaa miljardilaskuja, joiden osoite on tuntematon ja vedota epämääräisesti pankkisalaisuuteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää