Pääkirjoitus

Aseellisen väliintulon vaikeus

Tilaajille

Logo: MERKINTÖJÄ Pentti Sadeniemi Aseellisen väliintulon vaikeus JOS SARAJEVOON putoili maanantaina vähemmän kranaatteja kuin viime päivinä keskimäärin, se varmaan johtui serbien pelosta, että sotaan aiotaan sittenkin ulkopuolelta puuttua asein. Muut keinot ovatkin joko toivottomia, kuten sovittelu, tai kovin hitaita, kuten talouspakotteet. Jos Serbia jotakin tottelee, nähtävästi vain raakaa voimaa.

Tähän asti on silti ollut lähtökohta, että sotaan ei mennä mukaan. YK:n ja EY:n sovitteluyritykset eivät niinkään ole johtuneet sinisilmäisyydestä tai uskosta, että syyllisyys jakautuu osapuolten kesken tasan. On vain tiedetty, että kukaan ei ole valmis lähettämään armeijaa. On ollut järkevämpää koettaa välitystä kuin julistaa suoraan, että mitään ei voida ja että sodan on pakko antaa polttaa itsensä loppuun.

Viime päivinä interventio on tullut uudelleen puheeksi. Serbian röyhkeys kuluttaa ulkopuolisten hermoja ja tahraa varsinkin eurooppalaisten käsitystä oman mantereensa sivistyksen asteesta.

EY päätti Lissabonissa kannattaa voimankäyttöä YK:n lipun alla, jotta humanitaarista apua saataisiin Sarajevoon. Yhdysvaltain presidentti George Bush tunnusteli viikonlopulla mahdollisuuksia kansainväliseen operaatioon. Vaikeudet ovat silti tavattoman suuret. Ne ovat sekä käytännön sotilaallisia että poliittisia.

Vähintään Sarajevon lentokenttä mutta mieluiten maayhteys kaupunkiin pitäisi varmistaa vaikeassa maastossa, jossa varsin tehokkain asein varustettuja serbialaisia joukkoja on kaikkialla. Amerikkalaiset asiantuntijat laskeskelivat viikonlopulla, että noin 50000 miestä pitäisi lähettää tuleen tehokkaasti johdettuina ja lentovoimien tukemina.

Sarajevo on viime päivät ollut otsikoissa, mutta taisteluja käydään pitkin ja poikin Bosnia-Hertsegovinaa. Väliintulo Sarajevossa lientäisi kaupungin huoltoa, mutta itse sotaan se vaikuttaisi varsin vähän. Jos Sarajevoon mennään, voidaanko sieltä enää poistua?

Kaiken lisäksi YK:n rauhanturvaajia on jo entisessä Jugoslaviassa. On huomautettu, miten omituiseen ja vaaralliseen tilanteeseen he joutuvat, jos maailmanjärjestöstä tulee yhtäkkiä taisteleva osapuoli serbejä vastaan.

Poliittiset epäilykset ovat vielä suuremmat. Kaikki suunnitelmat vaativat vastaamaan samoihin kysymyksiin: kenen joukkoja? Tekemään tarkalleen mitä?

Sotilaallinen väliintulo merkitsee, että sotilaita kuolee. Valtiot ovat aina vaatineet, että niiden sotilaat vaarantavat henkensä puolustussodassa ja hyvin usein, että he tekevät saman maansa laajempienkin etujen nimessä. Se on helpompaa, jos valtiolla on suurvaltaperinne ja jos sillä on vapaaehtoinen ammattiarmeija. Yhdysvallat kävi ammattijoukoilla Persianlahden lyhyen, menestyksekkään sodan. Pitkä sota Vietnamissa asevelvollisilla päättyi aikanaan huonosti.

Mitä väliintulijat nyt sanoisivat sotilailleen? Jos heidät komennetaan YK:n lipun alle, heidän tehtävästään tulee yhtä vaarallinen kuin epämääräinenkin. Tien ampuminen auki Sarajevoon voi pelästyttää serbit tekemään rauhan, mutta luultavammin sentään ei. Jos interventiota laajennetaan, päämääristä pitäisi olla selvä käsitys. Muuten poliittinen tahto voi huveta ensimmäisiin tappioihin, ja tulos on huonompi kuin jos ei olisi tehty mitään.

Serbia on tehnyt kaikkensa todistaakseen, että se ei usko muuta kuin rautaa. Kun puhe ei tehoa ja pakotteitakin sopii epäillä, väliintulo houkuttelee. Raaka tosiasia on kuitenkin, että Jugoslavian raunioissa taistelevilla on mielestään riittävät syyt, huonot tai hyvät, käydä armotonta sotaansa. Ulkopuoliset eivät hevin löydä samaa varmuutta.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomain pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää