Pääkirjoitus

Valtiopäiväjärjestys turvaa kansanedustajan vapauden ja riippumattomuuden. Eduskuntaryhmät eivät mielellään leimaudu kurinpito-organisaatioiksi, mutta kansanedustajia sitova ryhmäkuri ei näytä löystyvän. Eduskuntatyön uudistukset tiukentavat ryhmäkuria

Tilaajille

Kansanedustajien ryhmäsidonnaisuus on valinkauhassa. Puolueiden johtohenkilöt kritisoivat julkisuudessa ryhmäkuria osittain politiikan imagoon - ja myös omaan imagoonsa - liittyvistä syistä. Ryhmäkurin lieventämislupauksilla on mainosarvoa.

Politiikan tekemisen ennakoitavuutta ja linjakkuutta pidetään kaikesta huolimatta niin tärkeinä tavoitteina, että niihin pääsemiseksi turvaudutaan tarvittaessa edelleenkin ryhmäkuriin. Ollaan valmiita rajoittamaan kansanedustajien vapautta rangaistuksilla ja niiden uhalla.

Edustajien vapaus, itsenäisyys ja riippumattomuus on kuitenkin turvattu valtiopäiväjärjestyksen 11. pykälässä. Säännöksen mukaan kansanedustajien on toimissaan noudatettava oikeutta, totuutta ja perustuslakia, eivätkä mitkään muut määräykset sido heitä.

Ryhmäkurin kiusallisuus myönnetään

Sääntömuutoksia on tehty samaan aikaan, kun kansanedustajien vapauksia koskeva keskustelu on vilkastunut. Muutoksiin ovat vaikuttaneet myös ryhmäkuriin kohdistunut kiusallinen julkisuus, puolueiden ohjelmien uudistaminen sekä yleinen individualismin korostuminen. Muodikasta ja äänestäjiä houkuttelevaa julkisivua tavoittelevat eduskuntaryhmät eivät halua leimautua kurinpito-organisaatioiksi.

Käytännössä muutokset ovat kuitenkin olleet vähäisiä. Eduskuntaryhmissä rangaistaan nykyäänkin vakaumuksensa mukaan toimineita edustajia. Käytössä on myös rangaistuksia, joita ei mainita ryhmäsäännöissä, kuten luottamuksen menettäminen sekä huomautus niissä ryhmissä, joiden rangaistusvalikoimaan se ei kuulu.

Ryhmien johto välttelee toisinaan myöntämästä, että kielteiset sanktiot ovat rangaistuksia. Esimerkiksi paheksuntaa, joka voidaan katsoa lähinnä huomautukseksi, kutsuttiin eräässä kesäkuisessa kurinpitotapauksessa "uudenlaiseksi ohjaavaksi menettelyksi". Rankaisemisesta ei tahdottu puhua, koska kyseisen ryhmän säännöt eivät tunne muita rangaistuksia kuin erottamisen.

Eduskuntaryhmien väliset sopimukset ovat ongelmallisia

Olennaisinta kuitenkin on, vaikutetaanko kielteisillä seuraamuksilla kansanedustajien toimintaan ja kokevatko edustajat nuo seuraamukset rangaistuksiksi. On jokseenkin yhdentekevää, millainen ryhmäsääntöjen "virallinen" rangaistusvalikoima on.

Eduskuntaryhmät tai niiden johtajat sopivat usein keskenään esimerkiksi ryhmien kannatuksesta lainsäädäntö- tai budjettihankkeille. Sopimiseen liittyvät ongelmat tulivat kärjistyneesti esiin huhtikuisen säästöpaketin laatimisen yhteydessä. Ministerit saivat neuvottelut päätökseen sunnuntaina, 5. huhtikuuta. Jo seuraavana torstaina hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat totesivat ryhmiensä sitoutuneen viemään sellaisenaan läpi 10 miljardin markan säästöpaketin, josta oli sovittu hallituksessa.

Vaikka sitoutumista olisi kaikissa hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä aidon yksimielisesti kannatettu ja vaikka kansanedustajien käytettävissä olisi ollut kaikki asiaan liittyvä aineisto, ongelmaksi jää, voivatko edustajat sitoutumalla luopua vapaudestaan, joka pohjautuu perustuslakiin. On myös erittäin kyseenalaista, saavatko eduskuntaryhmät, joita ei edes mainita perustuslaeissamme, keskinäisin tai johtajiensa tekemin sopimuksin rajoittaa kansanedustajien harkintavaltaa.

Enemmistö- parlamentarismi tiukentaa kuria

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmiin kuuluvilta kansanedustajilta luultavasti edellytetään entistä tiukempaa pitäytymistä hallituksen esitysten takana. Lakiehdotuksia vastaan äänestettyään he voivat yhä harvemmin vedota siihen, että ehdotukset olisivat joka tapauksessa jääneet lepäämään.

Hallitusrintaman eheyttä korostavan ajattelutavan lähtökohdat ovat jo valmiit. Esimerkiksi ennen maaliskuista EY-tiedonantoäänestystä eräät poliittiset johtajat luokittelivat tiedonantoasian hallituskysymykseksi. Tällä tarkoitettiin, että hallituspuolueiden eduskuntaryhmiin kuuluvien edustajien oli äänestettävä hallituksen linjan mukaisesti.

Yleensä jäi mainitsematta, että edustajilla on valtiopäiväjärjestyksen perusteella aina valta äänestää vakaumuksensa mukaan. Asian luokitteleminen hallituskysymykseksi ei oikeuta supistamaan heidän valinnanvapauttaan.

Enemmistöparlamentarismin suuntaan otettu askel muuttanee myös oppositioryhmien toimintatapoja. Hallituksen linjan kannattajat haluttaneen entistä helpommin leimata toisinajattelijoiksi tai oman profiilin korottajiksi.

Eta-järjestelyt vaativat yksituumaisuutta

Mietinnön mukaan suuren valiokunnan edustavuus ja asiantuntemus tulisi taata esimerkiksi siten, että valiokuntaan kuuluisi eduskuntaryhmien johtohenkilöitä. Ehdotuksen tausta-ajatus lienee, että kun säädöshankkeille saadaan eduskuntaryhmien johtajien kannatus, rivijäsenet voidaan tarvittaessa ryhmäpäätöksin kytkeä tukemaan hankkeita.

Ryhmäpäätökset ovat perinteinen ja yhä käytetty keino sitoa kansanedustajat eduskuntaryhmien johdon tai enemmistön linjaan. Suurin osa edustajista kuuluu ryhmiin, joiden tekemillä päätöksillä voidaan jo ryhmäsääntöjenkin nojalla vaikuttaa edustajien toimintaan. Ryhmäpäätöksistä poikkeamiseen saattaa liittyä rangaistuksen uhka.

Eduskuntaryhmissä tehtävät kansanedustajien valinnanvapauteen vaikuttavat päätökset ovat valtiopäiväjärjestyksen 11. pykälän valossa ongelmallisia siinäkin tapauksessa, että ryhmäsäännöissä edustajille suotaisiin mahdollisuus esittää eriävä mielipide.

Eta-asioiden käsittelyä ja eduskunnan ulkopoliittisia valtuuksia koskevilla uudistusehdotuksilla pyritään linjakkaaseen ja ennakoitavissa olevaan valmisteluun ja päätöksentekoon. On vaarana, että tavoite yritetään saavuttaa kansanedustajien vapautta rajoittamalla.

Aarre Tähti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää