Pääkirjoitus

MERKINTÖJÄ Kristiina Ritvos Markka parka

Tilaajille

MARKAN kohtalo on surullinen tarina. Markan päästäminen kellumaan oli häpeä, jos kerran omasta valuutasta halutaan pitää kiinni. Kun se lisäksi näytti tapahtuvan ällistyttävän vähäisen taistelun jälkeen, seuraukset ovat vain ikäviä.

Vaikka Suomi onnistuu saamaan markalle kiinteän kurssin, kuka siihen uskoo moneen vuoteen? Ellei markan kurssia saada suunnilleen entiselleen, eipä juuri kukaan. Kahden "helposti" tapahtuneen devalvaation jälkeen Suomi on tuomittu tihenevään devalvaatiokierteeseen.

Viisautta kellutuksessa on sen verran, että se on ripauksen sivistyneempi kuin puhdas devalvaatio ja siten paremmin selitettävissä kansainvälisissä ympyröissä. Presidentin esittämä toive, että markka nousisi lähelle entistä arvoaan ja devalvaatio jäisi "tilapäiseksi", on erinomaisen hyvä tavoite. Se on vain kovin utopistinen tavoite.

Köyhtyneen Suomen pienet valuuttamarkkinat ovat helppo pelikenttä. Edes aliarvostettu markka ei saa luottamusta. Talouspolitiikasta löytyy vielä kauan sen verran vikaa, että peli voidaan polkaista käyntiin. Kun keskuspankki ja hallitus nyt puolustivat markkaa vain mitättömällä korkojen nostolla, kuka uskoo, että ne ovat tulevissa valuuttataistoissa tosissaan? Jos Suomi on Ruotsiin verrattuna tänään niin köyhä, ettei sillä ole varaa puolustaa markkaa, se on huomenna vielä köyhempi. Ja markan alennustila pahenee.

Kun markkinavoimat eli Aleksin pankkiväki ja yritykset pystyivät jo toistamiseen selättämään markan, ne pystyvät siihen jatkossakin. Ei auta, vaikka teollisuuden nokkamiehet suu vaahdossa vastustavat devalvaatiota, jos yritykset kuitenkin uskovat siihen.

Devalvaation varma seuraus on, että kansa köyhtyy. Mitäpä muuta kansan kannattaa silloin toivoa kuin: tulkoon EMS, ecu, D-markka tai mikä tahansa valuutta, johon voi luottaakin. Mitä pikemmin, sen parempi. Kun eletään vielä muutama markan devalvaatio, kansa oppii nopeasti rakastamaan ecua.

Suomi on niin pieni ja vanhoissa tavoissaan kiinni oleva maa, että valuuttamarkkinoille tuskin saadaan rauhaa omin voimin. Se tulee vasta, kun meillä on kiinteästi muuhun Eurooppaan sidottu tai yhteinen valuutta muun Euroopan kanssa. Eli vuosien päästä.

Vuonna 1986 Suomen Pankki voitti taistelun devalvaatiospekulaatioita vastaan korkealla korolla. Nyt korkoasetta ei pahemmin käytetty. Ei myöskään haluttu polttaa enää ulkomaisia tukirahoja, kun luottamusta markkaan ei enää nähtykään. Vielä edellisviikolla kaikki oli toisin, sillä niin hallitus kuin Suomen Pankin johtokin vakuuttivat, että vakaan markan linjan taakse on Suomessa vihdoin saatu kaikki: koko hallitus, työmarkkinakenttä, teollisuus.

Jos kelluva markka päätettiin antaa opetukseksi markkinavoimille, siinä voi käydä huonosti. Englanti yritti kymmenen vuotta sitten kelluttaa puntaa ja pelotella sillä työmarkkinoita ja hallitusta kuriin. Turhaan. Suomestako tulee nyt maa, joka onnistuu kelluvan valuutan kanssa?

Pieni maa ei voi kauan kelluttaa valuuttaansa ilman että siitä on tavatonta haittaa. Kukapa lainaa maalle, jonka valuutan arvo on arvoitus? Paineet kurssin kiinnittämiseen ovatkin kovat. Kelluttamista pitäisi kuitenkin jatkaa pitkään, muuten uuteen kurssiin ei uskota. Suomen ahdinkoa helpottaa, jos myös muualla Euroopassa valuuttakurssit pettävät. Ollaan silloin samassa veneessä - ainakin vähän aikaa.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomain pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää