Pääkirjoitus

Keskustelu aarnimetsien suojelusta sekä erikoispuulajien saatavuusongelmat osoittavat, että suomalaisesta metsäympäristöstä tarvitaan uusia, entistä yksityiskohtaisempia tietoja. Valtakuntaan olisikin syytä luoda monipuolisia luonnonvaratietoja sisältävä tietojärjestelmä. Suomi tarvitsee luonnon- varojen tietojärjestelmän

Tilaajille

Suomalainen metsä on monituotantolaitos, jonka tuotteita ovat mm. puu, marjat, riista, sienet, jäkälä sekä virkistys ja mielihyvä. Rahassa laskettavista hyödyistä saadaan noin 90 prosenttia puutavarasta, vain 10 prosenttia jää ns. sivutuotteille. Virkistyksen arvoa on vaikea mitata, ja luonnonsuojelualueiden kohdalla raha-arvon laskeminen ei ole edes mielekästä.

Osa metsän käyttömuodoista tukee toisiaan, osa on kilpailevia. Korvasienten poimijat viihtyvät entisillä avohakkuualueilla, retkeilijät taas karttavat niitä.

Puuntuotantoa ja metsäteollisuuden tuotteiden vientiä pidetään edellytyksenä saavutetun elintason säilyttämiselle. Samanaikaisesti halutaan metsältä ominaisuuksia, jotka rajoittavat puuntuotantoa ja lisäävät puun tuottamisen kustannuksia. Tämäkin ristiriita vaatii vaihtoehtojen vertailua ja suunnittelua. Se on mahdollista vain, jos on kunnolliset perustiedot suunniteltavasta kohteesta.

Metsistä kerätty tieto on palvellut pääasiassa puunkasvatusta, mutta tilanne on muuttumassa. Puutaloudessakaan ei enää riitä varmuus sellutehtaan propsintarpeen tyydyttämisestä, vaan tarvitaan monipuolista metsätietoa entistä pienemmille alueille.

Puun myyjä, ostaja ja käyttäjä tarvitsevat tietoa

Suomalaista metsätaloutta on Keski-Euroopassa verrattu sademetsien hävittämiseen. Vaikka tällainen käsitys on helposti torjuttavissa, niin joudumme vastaisuudessakin vastaamaan kyselyihin metsien hoitotavoista. Eurooppalaisen suurennuslasin alla on perusteltava kestävä, ympäristötietoinen metsätalous uskottavasti. Siihen tarvitaan tietojärjestelmää, joka havainnollisesti selvittää tilanteen metsässä ja metsänhoidon vaikutukset ympäristöön.

Vanhojen metsien suojeluohjelmaa valmisteltaessa etsittiin sopivia metsiä erillisellä maastoarvioinnilla. Lopuksi pohdittiin valittujen kohteiden sopivuutta suojeltaviksi. Jos tarpeeksi monipuoliset mittaustiedot olisivat olleet jo alun perin käytettävissä, olisi monilta sekaannuksilta vältytty. Metsätalouden ympäristövaikutusten - kuten esimerkiksi avohakkuun vaikutuksen valuma-alueiden vesistöihin - arvioinnissa ja ympäristölakien valvonnassa tarvitaan niin ikään monipuolisia ja paikkaan sidottuja tietoja. Muita paikkatiedon sovelluskohteita ovat riistanhoito, maaseutumaiseman suunnittelu jne.

Luonnonvaroistamme on tietoa monissa organisaatioissa, kuten Metsäntutkimuslaitoksessa, maanmittaushallituksessa, Tilastokeskuksessa, Ympäristötietokeskuksessa, metsäyhtiöissä ja metsälautakunnissa.

Metsäntutkimuslaitos kerää valtakunnan metsien inventoinnissa puuvaroja, metsien terveydentilaa ja ympäristöä kuvaavia tunnuksia. Tiedot mitataan pieniltä näytealoilta, joista jokainen edustaa muutamaa neliökilometriä. Läänitasolla tieto on luotettavaa, mutta jo kuntakohtaisen metsätiedon keräämiseen näyteverkosto on liian harva.

Satelliittikuvien tarkkuus ei vielä riittävä

Valtion, metsäyhtiöiden ja yksityisten metsänomistajien metsätaloussuunnitelmissa maapohjaa ja puustoa koskevat tiedot on esitetty metsikkökuvioittain, 0,5-5 hehtaarin suuruisina alueina. Yhtiöiden ja valtion metsät ovat kauttaaltaan tällaisen suunnittelun piirissä, yksityismetsistäkin jo noin 80 prosenttia. Yksityismetsiä kartoitetaan noin miljoonan hehtaarin vuosivauhtia.

Nyt kun metsikkökartat kattavat valtaosan metsäalueesta, luonnonvaratietojärjestelmän rakentamiseen tarvittava pohjatyö on tehty. Metsätietojen sisältöä on vielä monipuolistettava ja alue saatava täysin kattavaksi. Valtakunnan metsien inventoinnin tarkasti mitattuja näytealoja voidaan käyttää kartoitustietojen luotettavuusarviointiin.

Nykyinen tietotekniikka tekee mahdolliseksi Suomen metsien tallentamisen paikkatietojärjestelmään, joka on kaikkien teemakarttojen yhdistelmä ja analysointijärjestelmä. Paikkatietojärjestelmässä metsän havainnollistaminen voi tapahtua kuvaruudulla, vaikkapa ylilentoa jäljitellen tai neulasten sisään porautuen.

Koko kansan tietopalvelu tavoitteeksi

Yksityinen metsänomistaja voi käyttää tietopalvelua metsän tuotteiden markkinointiin. Tietojen suojaus maanomistajan haluamalla tavalla ei nykytekniikalla ole ongelma.

Toimiakseen monipuolisesti järjestelmän pitäisi täyttää seuraavat seitsemän vaatimusta: Tieto on monipuolista, ajantasaista ja kasautuvaa.

Tieto on paikkaan sidottua, esimerkiksi metsikkökohtaista.

Kunkin tietolajin luotettavuus tunnetaan.

Tietojärjestelmä on yhteensopiva muiden tietojärjestelmien kanssa.

Tietopalvelu on lähellä käyttäjiä eli maakunnissa.

Tiedonkeruun hoitaa organisaatio, jolla on tiedonkeruun ammattitaitoa ja käsitys tehtävän laajuudesta.

Omistajalle varataan tilaisuus rajoittaa metsikkötietojensa levittämistä.

Tarvittava ammattitaito on jo olemassa

Luonnonvarojen tietojärjestelmä palvelisi monipuolisesti maaseudun yritystoimintaa, maatilojen liitännäiselinkeinoja, metsäteollisuutta sekä luonnon virkistyskäyttöä ja suojelua. Se olisi myös väline metsä- ja ympäristöpolitiikan luomisessa ja seurannassa.

Tietojärjestelmän pohjalta metsänkäsittely- ja suojeluristiriidat olisi mahdollista ratkaista sivistysvaltiolle ominaisella tavalla: käyttämällä kattavia perustietoja, pohtimalla eri vaihtoehtojen seurauksia ja tekemällä päätökset kuulemalla maanomistajia, viranomaisia ja jokamiehiä.

Risto Päivinen Pentti Hyttinen Risto Päivinen on metsänarvioimistieteen apulaisprofessori ja Pentti Hyttinen metsätalouden kannattavuustutkimuksen projektijohtaja Joensuun yliopiston metsätieteellisessä tiedekunnassa.

MARKKU BÄRMAN / HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää