Pääkirjoitus

Vakoojat eivät voittaneet kylmää sotaa Kylmän sodan päätti avoimuus, eivät salamyhkäisesti operoineet idän ja lännen vakoilijat. Neuvostoimperiumi luhistui omaan mahdottomuuteensa, ei USA:n tiedustelun temppuihin. Vakoojien aika on ohi, mutta kylmästä sodasta jäi valheellinen oikeassa olemisen tunne.

Tilaajille

Eivät vakoilijat kylmää sotaa voittaneet. En usko, että vakoilijoilla viime kädessä oli paljonkaan merkitystä.

Heidän koteloitunut eristyneisyytensä ja elämälle vieras teoretisointinsa estivät heitä vielä niinkin myöhään kuin vuonna 1987 tai 1988 oivaltamasta sitä, minkä kuka tahansa kadunmies olisi voinut sanoa heille: "Se on ohi. Me olemme voittaneet. Rautaesirippu sortuu! Monoliitti, jota vastaan olemme taistelleet, on enää tomua ja tuhkaa! Nouskaa juoksuhaudoistanne ja hymyilkää!" Vakoilijoille voittokin oli vain bolshevikkien viekas metku. Ja oliko vakoilijoilla sitä paitsi mitään syytä hymyyn? Voittohan saavutettiin avoimuudella, ei salailulla. Vilpittömyydellä, ei vehkeilyllä.

Neuvostoliiton imperiumi ei luhistunut sen vuoksi, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelun agentit olisivat asentaneet salakuuntelulaitteet Kremlin miestenvessaan tai ripotelleet lasinsiruja rouva Brezhnevin kylpyveteen. Imperiumi luhistui sen takia, että jättimäisen, suljetun ja sortavan yhteiskunnan pyörittämisestä oli 1980-luvulla tullut taloudellisesti, sosiaalisesti, sotilaallisesti ja tekniikan alalla mahdoton tehtävä.

Hupaisinta on, että jos kylmän sodan lopputulos olisi jätetty vakoilijoille, kaikki viittaa siihen, että meidän läntiset vakoilijamme olisivat hävinneet kirkkaasti. Ja siitä taivaalle kiitos.

Aidon demokratian voima on, etteivät siihen voi sisältyä poliisivaltion edellytykset: pelko, pakko, itsevaltius ja salaiset vankilat. Yhdysvaltain voima on sen vilpittömyydessä ja ajattelun joustavuudessa sekä sen valmiudessa ilmaista kantansa, ottaa riskejä ja muuttua. Yhdysvaltain voima ei ole salailussa.

Nyt amerikkalaiset ja venäläiset työskentelevät, jolleivät aivan käsi kädessä niin ainakin rinta rinnan purkaakseen ne asejärjestelmät, joiden takia Yhdysvallat ja Neuvostoliitto venyttivät taloutensa katkeamispisteeseen saakka.

Uskomaton tapahtui heti. Vaikuttaa siltä, että vaikea vie melkoisesti pidemmän ajan.

Vaikea vaatii sen oivaltamista, että meiltä on viety kaikki vanhat tekosyymme olla tarttumatta maailman todellisiin ongelmiin ja ettemme enää voi panna humaanisuuttamme jäihin puolustaaksemme humaanisuutta.

Vaikea vaatii löytämään aiempaa paremman nimen kommunismin sympaattisille puolille, sillä tarvitsemme niitä nyt yhtä paljon kuin aina ennenkin. Nuo hyvät puolet vain joutuivat vääriin käsiin.

Kylmä sota on ohi, mutten muista kuulleeni väkijoukkojen riemulauluja kaduilla tai kirkonkellojen soittoa.

Olemmeko liian uupuneita laulaaksemme? Vai liiaksi onnemme pökerryttämiä? Vai liian kauhistuneita edessämme olevan sotkun mittasuhteista?

Onko meidän oppimme loppumattomasta laajenemisesta kutistuvassa maailmassa yhtä lailla aikansa elänyt kuin loppumattoman vallankumouksen oppi, jonka olemme juuri potkaisseet pellolle?

Yhdysvallat on maailman ainoa välitysmies

Aivan liian usein sekoitimme kolonialismin vastustamisen ja kommunismin. Toisaalta kommunistitkin tekivät niin.

Annoimme rahaa - suurimmaksi osaksi tavallisten kansalaisten rahoja. Osa päätyi hämäriin tarkoituksiin, mutta osa löysi oikean osoitteensa.

Ainakin toimimme. Ja sanoimme kantavamme huolta.

Reaktiomme kommunismiin oli toisinaan karkeaa ja toisinaan erheellistä, mutta meillä ei ollut muuta neuvoa. Se oli perusteltua ja se toimi.

Nykyään, kun sisällissota repii riekaleiksi erästä, meistä ei kovinkaan kaukana sijaitsevaa maata ja kun yhtä sen etnistä vähemmistöä kidutetaan, raiskataan ja murhataan silmiemme edessä, poliitikkomme sanovat meille, ettemme saa heittäytyä tunteellisiksi. He tarkoittavat, että jos niin käy, joudumme maksamaan siitä.

"Emme voittaneet kylmää sotaa vain joutuaksemme mukaan toisten kansojen välisiin taisteluihin. Ei kai pikkuinen etninen puhdistus ikivanhojen vihollisten välillä ole sen kummempaa? Sehän on vain historian kulkua", sanotaan.

Yhdysvallat on kuitenkin asemassa, jossa se ei koskaan ennen ole ollut. Se on kaksi sukupolvea kestäneen näännytyssodan eittämätön voittaja ja maailman ainoa supervalta. Yhä enemmän vaikuttaa siltä, että Yhdysvallat on myös maailman ainoa välitysmies.

Silti Eurooppa ja Yhdysvallat epäröivät. Syynä on, ettei meitä pelota vain entisen Jugoslavian asioihin puuttuminen, vaan ennakkotapauksen syntyminen.

"Entä jos mennään mukaan?" epäilijät kysyvät. "Pommitetaan. Lähetetään maajoukkoja. Siivotaan paikka, ja heti kun olemme poistuneet, ne aloittavat uudelleen. Sekö nyt on aikomus?" "Saapastellaanko ristiin rastiin maailmaa ja mennään mukaan kaikkiin niihin tapahtumiin, joissa uutisvälineet arvelevat saavansa yleisön kyynelehtimään? Onko seuraavana Sudan? Sen jälkeen varmaankin entinen Neuvostoliitto, jossa hirmuteot ovat päivittäisiä samaan aikaan, kun me vain tuijotamme entistä Jugoslaviaa." Ja päälle sama vanha ivallinen huudahdus: "Olemme liian tunteellisia!" Epäilijät ovat oikeassa - paitsi yhdessä asiassa. Siinä, että jos politiikassa on yksikin totuus, se on, että aina on olemassa kymmenen hyvää syytä olla tekemättä mitään.

Jonkin tekemiseksi täytyy olla halua. Esimerkkejä ovat Persianlahden sodan Operaatio Aavikkomyrsky ja Falklandinsaaret.

Silloin puhumme etupiireistä ja geopolitiikasta ja kunnioitamme rikkomattomia lupauksia. Ja saamme olla niin emotionaalisia kuin haluamme. Kunhan vain muistamme pitää säälimme aisoissa muualla.

Mihin tulokseen tullaankin nykyisessä kiistassa mitä tehdä entiselle Jugoslavialle, en usko, että Yhdysvalloilla on mitään keinoa välttää vastuu toistuvasta ja vaarallisesta asioihin puuttumisesta tulevina vuosikymmeninä.

Kun kylmän sodan pihdit on irrotettu, vanhat vihollisuudet alkavat leimahdella kaikkialla. Jonkinlainen Pax Americana on väistämätön.

Sitä paitsi - riippumatta siitä, minkälaisia eristäytymistunteita Yhdysvaltain ulkopuolella on - en usko nuorten amerikkalaisten tyytyvän vain tarkkailemaan sivusta muun maailman ahdinkoa.

Yhdysvallat ei ole vain maailman välitysmies, vaan kylmän sodan jälkeen sen pelastaja. Tällä hetkellä kolkossa ja pahassa maailmassa tuntuu vallitsevan pikemminkin sekasorto kuin rauha. Mutta sen kummempaa rauhaa meillä ei ole ollut aikoihin. Ja Yhdysvallat antoi sen meille.

Taistelu kommunismia vastaan kulutti meitä. Sen takia emme kykene riemuitsemaan voitostamme. Se jätti meihin väärän ja jäytävän oikeassa olemisen tunteen.

Se oikeutti ylilyöntimme, jotka oikeastaan tympäisivät meitä itseämmekin. Se kuihdutti rakkautemme toisinajattelua kohtaan ja tukahdutti tunteemme siitä, että elämä on suuri seikkailu.

Kotimaassani Britanniassa ja kenties myös Yhdysvalloissa kriittisten lausuntojen tehtailu on lähes hukuttanut alleen luovuuden taian. Älykkömme vihaavat liikaa; lehdistömme piehtaroi julkisissa teilauksissa. Myrkytämme itsemme pahantahtoisuudella. Silti emme ota riskejä. Emme ole rohkeita. Oikeassa olemisemme on johtanut meidät umpikujaan.

Silti emme koskaan ole olleet näin vapaita. Meidän ei enää tarvitse leikata siipiä humaanisuudeltamme. On aika nousta jälleen lentoon.

John Le Carré Kirjoitus perustuu esitelmään, jonka Le Carré piti tämän kuun alussa Bostonin asianajajayhdistyksen kokouksessa Yhdysvalloissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää