Pääkirjoitus    |   Kolumni

Tanskan nainen murheen alhossa Olli Kivinen

Tilaajille

NAISTEN kanta tulevissa kansanäänestyksissä Euroopan liittoon (EL) liittymisestä on ratkaisevan tärkeä. Vastustajat vetoavatkin useimmin juuri naisiin. Suomessa ja Ruotsissa naisten EL-vastustus on tiukempaa kuin miesten.

Yleisin väite on, että EL ajaa naiset työelämästä kotiin hellan ääreen. Se on yleisimpiä euromyyttejä, euroharhoja, joita hakijamaiden keskustelussa liikkuu.

Tanska on pohjoismaa ja siten paras vertailukohta Suomelle. Tilastokeskuksen tilastot todistavat, että puheet hellan ääreen joutumisesta ovat yksiselitteisesti vääriä. Tanska on EY-jäsenyyden aikana ajanut Suomen ohi naisten kodin ulkopuolella työskentelyssä.

Tässä kirjoituksessa käytetään EL:stä sen entistä nimeä Euroopan yhteisö (EY), koska tilastot koskevat EY-aikaa.

TEOLLISUUSMAIDEN yhteistyöjärjestön OECD:n työvoimatilasto saattaa maistua pitkästyttävältä, mutta puhuu selvää kieltä Tanskan kehityksestä sen liityttyä EY:hyn 1973. Vertailukohtana ovat vuoden 1990 tilastot, koska Suomen lama ei vielä vaikuta niihin. Laman aikana Suomen kaikenlaiset työvoimatilastot ovat synkentyneet.

Vuonna 1973 Suomen naiset olivat johdossa: 63,6 prosenttia 15-64-vuotiaista naisista oli työelämässä. Tanska oli puolitoista prosenttiyksikköä jäljessä (61,9 prosenttia).

KAHDEN vuosikymmenen EY-jäsenyyden aikana Tanska on ajanut kirkkaasti Suomen ohi. Vuonna 1990 kokonaista 78,4 prosenttia tanskalaisnaisista oli työelämässä. Suomen johto oli muuttunut yli viiden prosenttiyksikön tappioksi: luku oli Suomessa 72,9 prosenttia. Siis: Tanskan kehitys oli +16,5 prosenttiyksikköä, Suomen +9,3.

Vastaavia, suomalaisnaisille epäedullisia lukuja naisten menosta työelämään puheena olevien kahden vuosikymmenen aikana löytyy muistakin Pohjoismaita lähinnä olevista EY-maista: Britannia +11,5, Hollanti +16,5, Saksa +14,8 prosenttiyksikköä. Alhaisesta lähtötasosta huolimatta kehitys on kaikissa niin paljon Suomea nopeampi, että ne ajavat ohi varsin nopeasti.

SUOMESSA on koko ajan ollut selvästi vähemmän osa-aikatyötä kuin muissa Pohjoismaissa. Suomen luku on pysynyt vakaana, ja vuonna 1990 10,2 prosenttia naistyöpaikoista oli osa-aikaisia. Vastaavat luvut olivat Tanskassa 37,8, Ruotsissa 40,9 ja Norjassa 48,2.

Kehityssuunta on kuitenkin merkittävä. Vuosien 1979 ja 1990 välillä osa-aikaisuus väheni eniten EY-Tanskassa, 7,9 prosenttiyksikköä, ulkopuolella olevissa maissa Norjassa 2,7, Ruotsissa 5,1 ja Suomessa 0,4 prosenttiyksikköä. Vertailuun on pakko käyttää vuotta 1979, koska vuodelta 1973 ei ole vertailukelpoisia tilastoja.

TANSKA on myös maantieteellisesti lähin EY-maa, joten siellä kannattaa käydä katsomassa, millaiseen murheen alhoon ilmestyskirjan pedoksikin mainittu EY on Tanskan ajanut.

Matka tosin tulee kalliiksi, koska Tanskan liittyessä EY:hyn vuonna 1973 yhden Tanskan kruunun sai 60:llä pennillä. Nyt siitä joutuu maksamaan 90 penniä.

Lama-Suomen kelluvalla valuutalla varustettu matkailija voi harrastaa lähinnä unelmointia niin Kööpenhaminassa kuin muuallakin maassa. Suomalaisen on Tanskassa helppo kuvitella, millaiselta venäläisestä tai virolaisesta vieraasta tuntuu Helsingissä. Samalla kävijä voi pohdiskella, kumpaan viiteryhmään haluaa, neljänneksi Baltian maaksi vai täysivaltaiseksi jäseneksi demokratiansa vakiinnuttaneiden hyvinvointivaltioiden järjestöön.

TANSKAN yltäkylläisyys muistuttaa kouriin tuntuvalla tavalla, mistä Euroopan työpaikkojen määrä riippuu, niin naisten kuin miestenkin: terveestä taloudesta. Työttömyys on Tanskan ainoa todellinen musta pilvi, mutta tilanne on paljon suomalaista parempi: noin 12 prosenttia tanskalaisista on työtä vailla. Vahvan talouskehityksen ansiosta Tanska pystyy jatkossa huolehtimaan työttömyydestä Suomea paremmin.

Tanska on EY-aikanaan käynyt hevoskuurinsa ja kuuluu nyt Euroopan kukoistavimpien maiden joukkoon. Sillä on myös parempi mahdollisuus säilyttää pohjoismainen hyvinvointivaltio kuin suurien leikkauksien edessä olevilla Ruotsilla ja Suomella.

MAASTRICHTIN sopimuksesta pidettyjen kansanäänestysten aikana Tanskan kuvan todellisuus hämärtyi. Suuri osa kansasta vastusti EY-yhteistyön syventämistä, mutta merkittävä enemmistö kannattaa yhdentymistä. EY:stä lähtöä ei ajatella todellisena vaihtoehtona, sillä Tanska on todellisuudessa esimerkki pienen maan menestystarinasta yhdentyvässä Euroopassa, rauhan, tasapainon ja terveen talouskehityksen linnake.

Kirjoittaja on Helsingin

Sanomien kolumnisti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää