Pääkirjoitus

Kristillinen kuvasymboliikka

Tilaajille

Goethen Faust on aikakausien vedenjakajalla, toinen jalka väistyvän iltaruskossa, toinen uuden sarastuksessa. Moderni eurooppalainen minä kokee hänen ihmiskäsityksensä itselleen läheiseksi. Ennen liittoutumistaan Mefiston kanssa Faust haikailee minänsä turhaumia, yrittää nähdä nenäänsä pidemmälle ja hänessä herää kiihko sen uuden ymmärtämiseen ja omalle äidinkielelle tulkitsemiseen, joka kirkkaimmin - hänen mukaansa - sädehtii "Uudessa testamentissa". Mutta aikamme epäilevän ihmisen tavoin hän takertuu heti ensimmäiseen riviin.

"Kirjoitettu on: alussa oli Sana.

Jo siihen juutun, kuinka olisi, / niin mahtavako Sanan voima?

Sisimpäni sanoo: ei voi olla, / kirjoitus on käännettävä toisin ja minä kirjoitan: alussa Mieli. / Mikä Mieli voisi olla kaiken alku?

Oma kiihkoni vei minut harhaan. / Entä Voima, alussako yksin se?

Ei voinut olla, auta sisimpäni ääni, / ettei karkaa käsistäni se joka tuloaan jo teki mielessä ja nousee taas, / nyt sen saan: alussa oli Teko." Faust ei erehtynyt epäillessään sanaa ja mieltä. Olemme nähneet oman vuosisatamme murroksen ja kuoleman ahtojäissä, miten sana ja mieli on vangittu ja buchenwaldtoitu, voima goebbelsoitu mustaksi vihaksi, stalinisoitu leirikaupungeiksi. Faust odotti uuden syntymisen ilmaisevan itseään tekona. Mutta eikö vuosisatamme ole kirjoittanut teonkin toisin: alussa oli Hiroshima, eli: alussa oli Loppu.

Tuon Lopun pelon ja kylmän sodan varjossa eurooppalainen on saanut ainutkertaiset edellytykset itsensä toteuttamiseen taloudellisesti ja henkisesti luovana ja yhteiskunnallisesti yhä demokraattisempaa yhteisöä rakentavana ihmisenä. Vuodesta 1945 Berliinin muurin kaatumiseen jatkunut kiihtyvä asevarustelu torjui suurtyöttömyyden. Vallitsi rauha, status quo, ja Euroopan, maapallon äveriään lempilapsen, rajat, rahan, valtioiden tullimuurit rikkova syntymä teki tuloaan.

Äkkiä silloin tammikuun yössä kolisivat panssareiden telat Vilnan kaduilla, ja kun ampuminen siirtyi Zagrebista Sarajevoon ja teki Balkanista toisen Libanonin, vihdoin mekin jotka Faustin tavoin olimme ymmärtäneet teon uuden aikakauden aloittajaksi maanosamme historiassa, jouduimme pettymään toiveissamme.

Kristillisessä symboliikassa uuden toivon metamorfoosi Sanasta Lihaksi on hyväksytty 3. vuosisadalta alkaen ilman faustisia epäilyjä. Jeesuslapsen syntymän kuvilla kertominen on oma lukunsa Euroopan historiassa, pitkä kuvatarina, joka alkaa 200-luvun sarkofagien kansista ja Rooman Santa Maria Maggioren basilikasta. Aina pitkälle varhaiskeskiaikaan syntymäihmeen kuvitus on viehättävän korutonta. Josef, Maria, pilttuussa lapsi ja vieressä härkä ja aasi. Eläimet eivät ole mukana vain siksi, että ne asustavat karjasuojassa. Härkä kuvaa jahvenuskoonsa pitäytyvien juutalaisten uppiniskaisuutta, aasi Rooman imperiumin pakanoiden tietämättömyyttä.

Ensimmäinen ulkopuolinen joka pääsee kuvaan mukaan, on paimen. Hän edustaa ihmiskuntaa. Sauva kädessä tai käsi siunaukseen ojennettuna. Seuraavina pääsevät kuvaan kolme kuningasta, he ovat tulleet lahjoineen kunnioittamaan syntymäihmeeseen liittyvää uuden aikakauden alkamista. Efeson kirkolliskokouksessa vuonna 431 heille määrätään oma paikkansa seimessä niin kuin asemat näyttelijöille. Se on ensimmäinen merkki kuvan jähmettämisestä; maallista ja hengellistä valtaa edustava kirkko haluaa hallita kuvittajien mieltä. 500-luvulla isäpuoli Josef, joka siihen saakka on saanut vapaasti esiintyä kuvassa, määrätään nyt istumaan Mariaa vastapäätä ja tuijottamaan äitiä ja lasta, joiden pään ympärille on tullut sädekehä. Se on pakollinen.

Kristinuskon vallattua Euroopan kirkon kuria ja järjestystä vaativa käsi ei ulotu vaeltaviin maalariryhmiin, jotka keskiajalla kiertelevät kuvitustöissä missä kappeleita ja kirkkoja rakennetaan. Villi, rönsyilevä mielikuvitus palvelee paikallisen väestön mieltymyksiä. Synnytyksessä avustanut kätilö ja lasta pesevä palvelustyttö tulevat kuvaan, ja pitää niidenkin, jotka maalauksen maksavat, olla esillä. Paimenina, kuninkaiden hovimiehinä, näiden ratsupalvelijoina.

Keskiajan lopulle tultaessa kuva on katsottu tyhjiin; vilpittömyys, yksinkertainen sommittelu ja pyhyys eivät enää riitä, katsojien kiinnostus on herätettävä kuvan alkuperäisen sanoman kyseenalaistamisella ja joko raa'alla tai hienostuneella ivalla. Varmin keino on kuvata Josef lalluna aisankannattajana. Renessanssin taiteilijat käyttävät aihetta ilmaistakseen omia yksilöllisiä, "taiteellisia" näkemyksiään. Heille sisältö on pelkkä satu.

Viimeinen länsieurooppalainen taiteilija, joka kykenee kuvittamaan syntymän ihmeenä, maalaamaan kuvaan näkymättömän läsnäolon, lienee Colmarissa 1490-luvulla kuollut Martin Schongauer. Hänen sikäläisessä dominikaanikirkon alttarissaan Sana on juuri tullut lihaksi ja Josef kiirehtii ruokkimaan karjasuojan eläimet, hakee niille heiniä - kuvassa hän on tulossa ladosta heinätukko kainalossa, laskemassa sitä kaukaloon muulin ja lehmän eteen. Hän kurkistaa ovelta maitohuoneeseen, jossa Maria jo istuu imetetty ja kapaloitu lapsi sylissä. Josef on tullut isäksi. Voimme yhä kuulla, kuinka hän onnellisena kysyy Marialta: - Joko se röyhtäisi.

Elollisessa luonnossa esiintyvä, uuden elämän syntymätapahtumaan liittyvä ainutkertaisuus, jota kristinuskommekin kuvasymboliikallaan on pyrkinyt pyhittämään, ei ole menettänyt arvokkuuttaan. Sanan Lihaksi tuleminen on kestänyt kaikki faustiset epäilyt, mutta vallan kosketus vääristää tänään sen kuvaa kuin Efeson piispojen rajoitukset.

Viime keväänä ilmestyi katolisen kirkon uusi katekismus (Libreria Editrice Vaticana, Cittá del Vaticano), joka kaikille maailman suurille kielille leviävänä teoksena tulee olemaan aikamme tärkeimpiä kirjoja, siitä ottavat ohjeensa kentällä toimivat katoliset papit ja munkit ympäri maapalloa.

Euroopassa on herättänyt huomiota katekismuksen yllättävän jyrkkä kanta syntyvyyden sääntelyyn. Tosin IV käskyn tulkinnoissa, kohdassa 4. on porsaanreikä, joka antaa isälle ja äidille mahdollisuuden rajoittaa syntyvyyttä; puhutaan vapaudesta eettisiin ja uskonnollisiin vakaumuksiin. Jos vanhemmat eivät halua lisää lapsia, he voivat vedota tähän kohtaan, jossa ehkäisyä ei nimenomaisesti kielletä. Riippuu kehitysmaiden kentällä toimivista papeista, saavatko lukutaidottomat koskaan tietää tästä siellä, missä väestönkasvu jatkuu aiheuttaen yhä suurempaa kurjuutta, nälkää, sairauksia.

Sanan tuleminen Lihaksi on oman aikamme todellinen faustinen ongelma.

Kirjoittaja on kirjailija, jonka tuotannossa on romaaneja, kuunnelmia, dokumenttiromaaneja ja novelleja. Hän oli tänä vuonna kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää