Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Rehninmaa Pohjanmaa

Tilaajille

Presidentinvaalien mielenkiintoisuus tiivistyi Pohjanmaan poliittisessa käyttäytymisessä. Ensimmäisellä kierroksella alue oli Paavo Väyrysen vankkaa kannatusaluetta. Tämän pudottua jatkosta tuki ohjautui Elisabeth Rehnille näyttävästi. Toisella kierroksella Vaasan vaalipiiri oli Ahvenanmaan lisäksi ainoa, jossa Rehn voitti Martti Ahtisaaren.

Pohjanmaan 57 paikkakunnasta vain neljässä (Vaasa, Kaskinen, Pietarsaari, Ähtäri) Ahtisaaren kannatus oli Rehniä suurempi, eli jokainen maalaiskunta oli rehniläinen.

Kolmen viikon aikana Pohjanmaalle syntyi/synnytettiin kansanliikkeen tapainen ilmiö, jossa alueen valtalehdillä oli merkittävä asema. Lehdissä käyty keskustelu oli vilkas ja mielenkiintoinen. Vaalikäytöksen selittäminen "mediapelin" kautta olisi kuitenkin ilmeisen puutteellinen.

Miksi Väyrysen pohjanmaalainen kannattaja ei jäänyt kotiin vaan äänesti eteläsuomalaista, ruotsinkielistä, yläluokan leimaa kantavaa, Euroopan unioniin pyrkivää naista. Rehnin menestystä on tulkittu myös uuden poliittisen kulttuurin esiinmarssina. Onko Pohjanmaasta tullut radikaali, muutoksen veturi?

Etenkin Etelä-Pohjanmaata on pidetty oikeistolaisena ja konservatiivisena. Ei-sosialistien vaalimenestys tukeekin alueen porvarillisuutta, mutta tulkinta konservatismista on ongelmallisempi. Tietty radikalismin ihanne ja käyttäytymismuoto on elänyt maakunnassa pitkään.

Terva ja laivanrakennus vaurastuttivat Pohjanmaata 1700-luvun lopulta ja toivat maaseudullekin yrittämiseen perustuvan mallin. Talonpojalla oli itsevarmuus vaatia muutosta. Korkeasuhdanne taittui 1870-luvulla ja maailmanmarkkinoiden imu nosti Etelä-Suomen hallitsevaksi. Siirtolaisuus ja tilanjaot eivät täysin kanavoineet Pohjanmaan "liikaväestöä" ja peittäneet katkeruutta.

Pohjanmaan radikalisoituminen sisälsi potentiaalin myös työväenliikkeen nousulle. Radikalismi ohjautui kuitenkin "porvarillisen" radikalismin suuntaan muun muassa Santeri Alkion ratkaisujen kautta.

Itsenäisyyden ajan yhteiskuntamme peruskäsitteet, protestanttinen etiikka, talonpoikaisuus ja sosiaalidemokratia, ovat läsnä Pohjanmaallakin mutta eri tavalla - kaksi ensin mainittua korostettuina ja viimeinen torjuttuna arvona. Kansalaissodan merkitys on tässä keskeinen.

Talonpoikien rekrytointi hallituksen joukkojen ytimeksi ja vapaussodan sankareiksi sitoi Pohjanmaan valkoisen Suomen yhteiskuntarauhan ja ideologian takaajaksi. Vapaussodan välttämättömyyttä ei epäilty. Tehtävä oli vietävä loppuun ääriradikaalin lapuanliikkeen kautta. Pohjalainen talonpoika halusi kirjoittaa ja näytellä pääroolin yhteiskunnan kehityksessä.

Jääkärien marssi tahditti Elisabeth Rehnin askelia Kokkolan vaalitilaisuudessa. Tunnetasolla saliin marssi valkoinen kenraali. Ainakin taustajoukot olivat ymmärtäneet Pohjanmaan poliittisen perinteen voiman. Suomenkielisen Pohjanmaan rehniläisin kunta oli Kortesjärvi, kolme neljästä valitsi Rehnin. Suomen vahvimman jääkäripitäjän enemmistö tuskin olisi voinut valita toisin.

Oman ehdokkaan häviö järkytti vain hetken. Tilanne oli haltuunotettavissa - siinä oli jotain tuttua. Vastaus löytyi menneisyydestä.

Pohjalaisäänestäjä ylitti kynnyksen päätyessään Rehniin. Varsinkin mies näki hänessä myös naisen, kuuli ruotsalaisuuden, tiedosti "riskin".

Askel täytyi kuitenkin ottaa. Kynnystä alensi oman lehden ja Väyrysen suositukset, mutta ratkaisevaa oli tärkeimmän tradition jatkuvuus. Puolustusministeri edusti valkoista Suomea, kantoi sen ideologiaa. Ääni Rehnille oli ei-ääni vasemmistolle. Ahtisaari oli sosialisti ja uhka porvarilliselle perinteelle. Pohjalainen talonpoika halusi roolin tässä pelissä.

Äänestyskopissa pohjalainen tuskin tiedosti sidostaan menneeseen. Hän oli vakuuttunut ratkaisunsa vapaudesta, jopa historiallisuudesta. Hän äänesti ihmistä, yksilöä. Näin oli vakuutettu, ja siihen oli helppo uskoa. Piirtäessään Rehnin numeron hän saattoi esiintyä poliittisen tradition murtajana, radikaalin, yksilöllisyyttä korostavan uudistusliikkeen jäsenenä. Ja mikä parasta - vastaus löytyi suoraan perinteestä, isien rakentamasta poliittisesta traditiosta.

LEEVI NORRENA Kirjoittaja on filosofian tohtori ja historian lehtori Parkanosta. Hänen väitöskirjansa käsitteli Etelä-Pohjanmaan Järviseudun työväenliikettä vuoteen 1939.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää