Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Tekijänoikeus koskee myös Palacea

Tilaajille

Kysymys arkkitehtuurin tekijänoikeudesta tuli esille Hotelli Palacen saunan muutostöiden vuoksi.

Tekijänoikeus koskee myös arkkitehtuuria. Se on voimassa 50 vuotta arkkitehdin kuolemasta. Euroopan unioni on hiljattain hyväksynyt direktiivin, joka laajentaa tekijänoikeussuojan 70 vuoteen.

Palacen talossa tehtiin 1980-luvun alussa noin 50 miljoonaa markkaa maksanut eli varsin iso saneeraus. Kysymyksessä oli lähinnä vesi- ja sähköjohtojen, ilmastoinnin ja lämmitysjärjestelmän uusiminen, mutta samassa yhteydessä talossa toimivat työnantajaliitot ja Hotelli Palace teettivät muutoksia omissa toimitiloissaan.

Kysymys oli Viljo Revellin maailmankuulusta työstä. Valvovaksi arkkitehdiksi voitiin pyytää vain professori Keijo Petäjä, Revellin työtoveri ja itsekin tunnettujen kohteiden suunnittelija.

Saneeraustyön aikana keskusteltiin jatkuvasti siitä, miten rakennuksen käyttäjän haluamat muutokset voitaisiin parhaiten toteuttaa niin, että ne olisivat myös arkkitehdin hyväksyttävissä. Monessa tapauksessa käyttäjä teki kompromisseja omien tavoitteidensa ja arkkitehdin näkemysten kesken, joissakin seikoissa arkkitehti joutui antamaan periksi.

Erityisen paljon keskusteltiin ikkunoiden uusimisen tavasta. Arkkitehtuuria koskevassa kirjallisuudessa mainitaan usein juuri talon nauhaikkunat ja usean kerroksen läpi ulottuvat pilarijärjestelmät rakennukselle tyypillisinä piirteinä, joissa Revell seurasi Le Corbusierin viitoittamia linjoja.

Sisustusarkkitehtuuri nauttii tekijänoikeussuojaa samoin edellytyksin kuin rakennukset. Käytännön tapauksia on vain ollut niin vähän, että on saattanut syntyä käsitys, ettei sisustusarkkitehtuurilla olisikaan tekijänoikeussuojaa. Tiedossa on sitä paitsi ainakin yksi tuomioistuinratkaisu, jossa yksityisasunnon sisustukselle ei annettu tekijänoikeussuojaa. Sen perusteella ei kuitenkaan voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Rakennukseen voidaan kuitenkin tehdä muutostöitä, mikäli niiden tekeminen on välttämätöntä teknisistä tai tarkoituksenmukaisuussyistä. Kynnys on korkea; muutosta vaativien syiden tulee olla erittäin painavia.

Tekijänoikeussuojan yleisenä edellytyksenä on niin sanottu teoskynnys. Uskon, että teoskynnyksen ylittävät sisustusarkkitehtuurin ratkaisut ennen muuta julkisissa, mutta jopa yksityisissä tiloissa ovat samassa asemassa tekijänoikeuden suhteen kuin rakennukset.

Sisustus on rakennuksen tavoin kuluvaa taidetta. Tarvetta muutoksiin on, ja tällöin joudutaan tekemisiin keskenään ristiriitaisten tavoitteiden kanssa. Rakennuksen käyttäjälle on vuosikymmenten aikana syntynyt tarpeita, jotka eivät kenties ole sopusoinnussa suunnittelijan mieltymysten kanssa. Silloin olisi parasta, että muutostyöt voitaisiin tehdä yhteisen näkemyksen pohjalta.

HANNU SANTALAHTI Kirjoittaja toimii Helsingissä asianajajana. Hän oli 1980-luvun alussa Palacen taloa hallinnoivan Teollisuuskeskus Oy:n toimitusjohtajana.

Muutokset mieluiten suunnittelijan avulla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää