Pääkirjoitus    |   Kolumni

Japani on menestystarina, mutta . . .

Tilaajille

Janne Virkkunen Japani on menestystarina, mutta . . .

JAPANILAINEN yhteiskunta on yksi sodanjälkeisen ajan todellisista menestystarinoista. Hävityn sodan raunioista nousi yhteiskunta, jonka talous alkoi kasvaa vahvasti 1950-luvulla, ja nousu kiihtyi seuraavina vuosikymmeninä. Talous laajeni jakaen vaurautta japanilaisille. Laivat, autot, kamerat, kellot, televisiot, kopiokoneet, faxit ja tietokoneet vyöryivät läntiseen maailmaan vastustamattomalta tuntuneella voimalla.

Pitkään jatkunut talouskasvu tuuditti päättäjät Japanissakin vääriin kuvitelmiin. Syntyi 1980-luvun lopun kuplatalous, joka nosti valuutan arvon huippuunsa, kuumensi kiinteistömarkkinat, ja aivan kuin Suomessa, sai pankit jakamaan suunnattomia määriä lainoja rahoittaakseen muuta kuin tuotannollista toimintaa. Uskottiin kiinteistöjen ja osakkeiden arvojen voivan nousta ikuisesti. Yksityinen ja julkinen kulutus kiihtyi. Kuplatalouden ongelmat odottivat kuitenkin nurkan takana.

JAPANILAISEN yhteiskunnan yksi tärkeimmistä rakennuspuista on turvallisuus. Suuret yhtiöt ovat kunnioittaneet elinikäisen työpaikan periaatetta. Luotiin ikiliikkujamainen yhteiskunta, jossa kasvutalous takasi työpaikat ja tavaroiden lisääntyneet tuotantomäärät yhdistettynä hyvään kilpailukykyyn puolestaan takasivat kasvun. Se toimi vahvan protektionismin oloissa, mutta peitti versovat ongelmat.

Japanilainen yhteiskuntamalli on alkanut vakavasti piiputtaa. Talous elää miinuskasvun aikaa, vaikka näkymät ovatkin viime kuukausina hivenen parantuneet. Paluuta entisenlaiseen nopean, pitkän ja tasaisen kasvun kauteen ei maassa pidetä mahdollisena.

Vielä kymmenen vuotta sitten edistyksellisinä pidetty japanilainen tuotantotapa on kärsimässä tappiota kasvavassa ja kiihtyvässä kansainvälisessä kilpailussa. Esimerkiksi japanilaiset autojätit raportoivat tappiollisista tuloksista viime vuodelta.

Työntekijöitä on pakko vähentää teollisuuden suuryrityksissä, sillä niissä on varovastikin arvioiden ainakin 15-20 prosenttia enemmän väkeä kuin tarvittaisiin. Yhtiöiden suunnittelu- ja kehitysosastot on pakko rationoida suunnittelemaan uutta ja kilpailukykyistä tuotantoa, jota on jo siirretty ulkomaille. Esimerkiksi 70 prosenttia kaikista japanilaisista kameroista valmistetaan jo Japanin ulkopuolella.

Japanilaisten yritysten on pakko viedä tuotantoa työvoimakustannuksiltaan halvempiin Kaakkois-Aasian maihin tai esimerkiksi tuottavuudeltaan parempaan Eurooppaan, sillä jenin arvon nousu on heikentänyt japanilaisten tuotteiden kilpailukykyä ulkomailla samalla, kun kotimaiset kustannukset ovat markkinoiden kypsymisen myötä nousseet.

RAKENTEET ovat avainsana tämän päivän Japanissa aivan samaan tapaan kuin esimerkiksi läntisessä Euroopassa, jossa haetaan ratkaisua työttömyyteen, joka kaikista ponnisteluista huolimatta jatkaa kasvuaan.

Japanissa työttömyys ei ole Eurooppaan verrattuna mikään ongelma - ainakaan vielä. Yhteiskunnallista ongelmaa pahentaa pankkien heikkous. Pankit maksavat pitkään kuplatalouden laskuja eli romahtaneita osakkeiden ja kiinteistöjen hintoja. Kun yksityinen kulutuskin on laskenut, on kansantalouden laskusuunta ilmeinen.

On selvää, ettei Japanin talouden lasku ole ikuista. Lievä käänne on ehkä jo näkyvissä sodanjälkeisen ajan pisimmän laskukauden jälkeen. Olennaista kuitenkin on, ettei Japanin talous palaa niin vahvalle kasvu-uralle, jolla se oli kymmeniä vuosia.

Siksi yhteiskunnan muuttaminen rakenteita uudistamalla on japanilaisten menestykselle aivan välttämätöntä. Sitä ei helpota maan tämänhetkinen johtajuuskriisi, joka on seurannut korruptioon romahtanutta liberaalidemokraattista hallintoa.

KAHDEKSAN puolueen hallituskoalitiolla on suuria vaikeuksia sopia sellaisesta yhteisestä politiikasta, joka riittävän perusteellisesti ravistelisi yhteiskuntaa. Vahva johtajuus taas on välttämätöntä, jotta syntyisi muutoksen vaatima poliittinen vakaus. Vasta silloin poliittinen johto kykenee murtamaan voimakkaan japanilaisen byrokratian, joka jarruttaa yhteiskunnan vahvan sääntelyn purkamista.

Ei ole syytä mitenkään aliarvioida japanilaisen yhteiskunnan talouden voimaa. Maan talous on kaikista ongelmista huolimatta edelleen vahva ja rajusti ylijäämäinen. Mutta silti on syytä olla luottavainen: eurooppalaisella yhteiskuntamallilla on hyvät mahdollisuudet menestyä maailmanlaajuisessa kilpailussa Japanin jäykistyvää talousmahtia vastaan.

Kirjoittaja vieraili maaliskuun lopulla Japanissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  10. 10

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää