Pääkirjoitus

Valtiolla on yhä rooli teollisuuspolitiikassa

Tilaajille

VALTIONYHTIÖT ovat vuosikymmeniä olleet usein tiukan ideologisen kädenväännön kohteina eri hallituksissa. Suunta näyttää onneksi kääntyneen. Esko Ahon porvarihallitus on pannut valtionyhtiöiden yksityistämisessä selvästi toimeksi, mutta jo Harri Holkerin sinipunahallitus omaksui vähemmän ideologisen perusajatuksen, jonka mukaan valtion omistus ei ollut enää itsetarkoitus.

Valtio tuli viime sodan jälkeen vahvasti mukaan sodassa heikentyneen Suomen teollisuuspolitiikan kehittämiseen. Syynä olivat ensisijaisesti sotakorvaukset, joista selviäminen edellytti suuria investointeja. Sellaisia ei pääomaköyhässä Suomessa ollut olemassa.

Valtionyhtiöt ovat olleet omistajalleen Suomen valtiolle yhteiskunnallisesti, joskaan ei nimenomaan tuotollisesti hyvä sijoitus. Yhtiöillä on ollut tärkeä osuus hyvinvointivaltion luomisessa. Nyt monet valtionyhtiöt tarvitsevat välttämättömien investointien toteuttamiseksi kipeästi uutta riskipääomaa, mihin valtion omat kaventuneet rahkeet eivät riitä; eikä ole järkevää, että valtio lainaa rahaa kotimaasta tai ulkomailta ja sijoittaa sen osakepääoman korotuksina omiin yhtiöihinsä.

Viisaampi tapa on laajentaa suurten ja jo kansainvälistyneiden yhtiöiden omistuspohjaa, minkä tien maan hallitus on valinnutkin. Hallitus ei ole myöskään lähtenyt yksityistämään yhtiöitä suin päin, vaan etenee harkitusti yhtiö yhtiöltä.

Hallitus on saanut yksityistämisvaltuutuksen eduskunnalta Enso-Gutzeitille, Outokummulle ja Valmetille. Eduskunta on myös antanut hallitukselle valtuudet vähentää omistusta esimerkiksi Rautaruukissa ja Sisussa.

Valtionyhtiöiden meneillään oleva yksityistäminen tai valtion omistuksen vähentäminen ja omistuspohjan laajentaminen ovat merkittäviä askeleita teollisuuspolitiikassa. Yhtiöt saavat miljardikaupalla kipeästi tarvitsemaansa riskirahaa uusiin investointeihin, joita ei voida ajatella rahoitettaviksi kasvattamalla yhtiöiden lainasalkkuja.

Valtio saa samalla jonkin verran rahaa, mutta aivan omituinen on eräissä kokoomuspiireissä esiintynyt ajatus myydä yhtiöt ja käyttää saatavat rahat yksityisten kansalaisten verojen alentamiseen. Kannettu vesi ei tässäkään kaivossa pysy.

Valtion ei ole syytä häpeillä valtionyhtiöiden menneisyyttä. Valtiolla on myös edelleen tehtävää maan teollisuuspolitiikassa. Valtion huventuneita voimavaroja ei pidä suunnata "valmiiden" rakenteiden ylläpitoon näiltäkään osin.

Olennaista on ohjata valtion voimavaroja uuteen yritystoimintaan alueilla, missä riskit ovat jälleen suuret. Huipputeknologia on yksi alue ja tietenkin pienen ja keskisuuren teollisuuden rahoituksen turvaaminen toinen. Vanhentuneet tukijärjestelmät on myös syytä korjata. Vanha 70-lukulainen tapa käyttää valtionyhtiöitä teollisuus- tai alue- tai työllisyyspolitiikan välineinä on syytä lopullisesti haudata.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää