Pääkirjoitus

Saksa sai vapaat kädet YK:n rauhanturvaajaksi

Tilaajille

BONNIN PARLAMENTTI piti viime viikon lopulla ylimääräisen istunnon, jossa se siunasi Saksan rauhanturvatoimet ja laajensi turvaajien valtuudet samalle tasolle muiden YK:n joukkojen kanssa. Niin täytettiin Karlsruhen perustuslakioikeuden määräys, että parlamentin pitää aina erikseen hyväksyä toiminta Naton alueen ulkopuolella. Liittopäivät käytti samalla tuoreeltaan hyväkseen uutta, entistä väljempää perustuslain tulkintaa.

Parlamentti poisti rajoituksen, jonka mukaan YK:n saartotoimiin osallistuvat Saksan laivat eivät toisin kuin liittolaisensa ole tähän asti saaneet ampua varoituslaukauksia ja tarkastaa tynkä-Jugoslaviaan pyrkivien rahtialusten lasteja.

Saksassa on yhdistymisestä ja Persianlahden sodasta lähtien väitelty kiivaasti, voidaanko saksalaisia joukkoja edes YK:n valtuutuksella lähettää rauhanturvatehtäviin tai rauhan palauttajiksi läntisen puolustusliiton Naton alueen ulkopuolelle. Bonnin hallitus lähetti osaston Somaliaan, mutta sen tehtävä oli pelkästään humanitaarinen. Muut YK-joukot saivat huolehtia sen turvallisuudesta, mikä tietysti kävi saksalaisten hermoille. Perustuslakia on Bonnissa tulkittu koko sodanjälkeisen ajan niin, että sen asevoimia voidaan käyttää ainoastaan oman ja Naton alueen puolustukseen.

Karlsruhen pitkään odotettu päätös väljensi tulkintaa, joka olikin ollut vain poliitikkojen itsensä laatima kylmän sodan oloihin. Kun Saksa seuraavan kerran lähettää rauhanturvajoukkoja, niille voidaan vapaasti antaa samat valtuudet kuin muillekin. Karlsruhen tuomarien mielestä Saksa voi olla mukana niiden kollektiivisten turvallisuusjärjestöjen kaikissa normaaleissa tehtävissä, joiden jäsen se on.

Parlamentin yksinkertaisen enemmistön päätös tarvitaan kuitenkin joka kerta. Jos ennalta ei ole aikaa, hyväksyminen jälkikäteen riittää. Siksi liittopäivät olivat perjantaina koolla.

Bonnin hallitus on tyytyväinen. Se katsoo, että oikeus poisti viimeisen esteen Saksan tasa-arvoiselta esiintymiseltä liittolaistensa rinnalla, kun kansainvälisille kriiseille haetaan ratkaisuja. Myös Saksan toiveet saada pysyvä istuin YK:n turvallisuusneuvostossa vahvistuvat, kun Bonnin ei enää tarvitse jäävätä itseään yhteisistä toimenpiteistä.

Kaikki ongelmat eivät silti ratkenneet. Hallitus ja oppositio eivät myöskään löytäneet yhteistä säveltä, vaikka sosiaalidemokraatit äänestivät perjantaina hallituksen rinnalla.

Karlsruhen tulkinta vähensi juridista epätietoisuutta, mutta poliittisille mielipide-eroille se raivasi vain entistä enemmän tilaa. Kristillisdemokraatit näkevät päätöksessä valtuutuksen laajempaan sotilaalliseen yhteistyöhön niin EU:ssa, WEU:ssa kuin Natossakin. SPD korostaa päinvastoin rauhanturvaamista, ennalta ehkäiseviä toimia ja "YK:n voimankäyttömonopolin" vahvistamista puolustusliittojen kustannuksella.

Siitä Bonnissa ollaan yhtä mieltä, että kynnyksen varsinaisten taistelujoukkojen lähettämiseen ulkomaille täytyy pysyä korkeana. "Rauhaan pakottamisen" into on yleensäkin jyrkässä laskussa, ja saksalaisilla on historialliset syynsä olla vielä vastahakoisempia kuin muut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää