Pääkirjoitus

OECD:n kohtelias arvio ei sulje silmiä epäkohdilta

Tilaajille

MITÄ PITEMMÄLLE maailmanmeno kansainvälistyy, sitä tärkeämpää on, että myös Suomi hyödyntää monilla aloilla kansainvälistä asiantuntemusta. Korkeakouluilla on siinä jo pitkät perinteet. Nyt on valmistunut OECD:n tutkijoiden ensimmäinen arvio Suomen korkeakoulupolitiikasta.

Neljä asiantuntijaa hyväksyy pääosin Suomen opetusviranomaisten asettamat tavoitteet ja myös keinot, miten saavuttaa ne. He ovat sitä mieltä, että toteutuessaan suunnitelmat johtaisivat nykyaikaisen ja tehokkaan järjestelmän syntymiseen, joka vastaisi suomalaisten taloudellisen, poliittisen ja yhteiskunnallisen toimintaympäristön asettamiin suuriin haasteisiin.

Miten korkeakoulupolitiikan arvio oikein syntyy? Se pohjaa ensin kotitekoiseen maaraporttiin, jonka selkeyttä tutkijaryhmä piti esikuvallisena. Mutta selvitys ei ole pelkkä viranomaisten ajatusten kaiku. Arviointiryhmä kävi kahden viikon aikana kymmenessä maan 21 yliopistosta ja viidessä väliaikaisessa ammattikorkeakoulussa. Siis kentänkin palaute otettiin huomioon.

Kiitos lämmittää mutta vain perusteltu arvostelu ylösrakentaa maamme korkeakoulupolitiikkaa. Tutkijoiden mielestä uudistuksen eri vaiheet on määritelty epäselvästi. Ja myös uudistuksen epätoivottaviin seurauksiin pitäisi varautua nykyistä paremmin. Maan korkeakoulut eivät tee kylliksi työtä saadakseen opiskelijansa nopeasti valmiiksi, palaute myös väittää.

Opetus, opiskelu ja oppiminen saavat suppeasti tilaa korkeakoulupoliittisissa asiakirjoissa, se on tiedetty. Juuri siitä syystä opetusviranomaisten on otettava poikkeuksellisen tarkoin huomioon raportin tätä aihepiiriä koskevat reunamerkinnät. Professorien pitää ottaa enemmän vastuuta uusista opiskelijoista. Se motivoi ja arvostaa heitä. Paljon uutta on jo työn alla. Mutta miten saada se yhteisomaisuudeksi, miten lisätä opettajien vastuuta opetuksesta?

Tutkimus selviytyi OECD-ryhmän katselmuksesta opetusta paremmin arvosanoin. Työryhmä arvioi Suomen panostaneen tutkimukseen paljon sekä rahallisesti että henkisesti, mutta panostus on ollut järkevässä suhteessa taloudellisiin ja koulutuksellisiin tavoitteisiin. Asiantuntijat eivät silti jakaisi määrärahoja vain palkitakseen laatua vaan myös parantaakseen sitä.

Ryhmä tarkkailee ongelmia kiitettävästi myös opiskelijoiden näkökulmasta. He näkevät vaaran, että korkeakoulujen ja työelämän välistä suhdetta pohdiskellaan nyt Suomessa liian pitkällä tähtäyksellä. Siksi nykyisten opiskelijapolvien ja myös vastavalmistuneiden ongelmat voivat jäädä huomiotta. Heitä on autettava välittömästi selviytymään haasteistaan.

Arviointiryhmä kannattaa voimakkaasti Suomen korkeakoulujen vapautta ja tarveharkintaa, mikä onkin lisääntynyt niiden toiveiden mukaisesti. Jokainen korkeakoulu joutuu samalla kantamaan entistä enemmän vastuuta siitä, että opetus sekä tutkimus vastaavat myös työelämän tarpeita. Asiantuntijat suosittelevatkin ulkopuolisten ryhmien edustusta korkeakouluihin.

OECD:n asiantuntijoiden arvio Suomen korkeakoulupolitiikasta on pääosin myönteinen. Raporttia käsitellään marraskuussa vielä järjestön koulukomiteassa. Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen on silloin altavastaajana. Suomen viranomaisten on toimitettava syksyllä 1996 komitealle myös seurantamielessä selonteko, mihin toimiin raportin suositusten pohjalta on ryhdytty.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää