Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Venäjä talousjärjestelmien rajalla

Tilaajille

Venäjä on jo markkinatalous, mutta se on silti vielä talousjärjestelmien rajalla. Sen ongelmat ovat edelleen siirtymän, eivät vielä taloudellisen kehityksen, ongelmia. Toistaiseksi ratkeamattomien kysymysten joukko on pitkä ja painava. Otan esille muutamia uskoakseni keskeisiä pulmia.

Tarkoittaako sisäpiiriyksityistämisen vallitsevuus sitä, että on siirrytty suhteellisen pysyvästi nomenklatuuramanagerien valtaan? Vai olisiko niin - kuten optimistit uskovat - että kyse oli vain pelimerkkien jaosta, perustasta omaisuusvaateiden kohta käynnistyvälle uudelleenjaolle?

Kaksi keskeistä neuvostovallan perimän osaa on myös ratkeamatta. Millainen tulee olemaan entisten neuvostotasavaltojen keskinäissuhde nyt, kun Venäjä ei enää halua niistä aiemman kaltaista taloudellista taakkaa, kun tuotantoprosessitason riippuvuuksien mitta alkaa paljastua ja kun jotkut keskeisimmistä alueen maista joutuvat vihdoin aloittelemaan talouksiensa uudistamista juuri siksi, että ne tulevaisuudessa kelpaisivat uudistuksissa kauas edelleen rynnineen Venäjän kumppaneiksi?

Ja millainen olisi sovelias taloudellinen federalismi Venäjälle, maalle joka ei kylläkään pode Jugoslavian tai Neuvostoliiton kansallisuusongelmia mutta jonka alueet ovat kovin erilaisia ja monessa suhteessa mielivaltaisia.

Ja vihdoin suurin kysymys kaikista: mikä on Venäjän tuleva voimavaraperusta? Nojautuuko se energiaan ja luonnonvaroihin vai korkeaan teknologiaan ja tutkimukseen? Vai ovatko oikeassa ne, joiden mielestä Venäjän tulee kasvaa omien, suhteellisen laajojen kotimarkkinoidensa varassa?

Ei kai tarvitse erikseen korostaa sitä, että vastauksesta venäläisen federalismin tulevasta muodosta ja Venäjän tulevasta voimavaraperustasta riippuu keskeisesti myös se, millaisia lähialueita meillä tulee idässä olemaan.

Venäjä on talousjärjestelmien rajalla, ja omat vedenjakajansa ovat edessä Suomellakin. Naapurimme on vielä monelta osin luhistumisen, epäonnistumisen ja häpeän sisäisen epävarmuuden vallassa. Mitä me olemme tehneet itsellemme, kun olemme joutuneet muun maailman elätin asemaan ja peräti Kansainvälisen valuuttarahaston erityispotilaaksi, kysyvät monet venäläiset.

Niin kuin muutkin vaikeuksiin joutuneet maat Venäjä tarvitsee kestääkseen, lujittuakseen ja kehittyäkseen positiivisen, laajasti jaetun ja saavutettavissa olevan kansallisen tavoitteen. Venäjän tapauksessa se voinee olla vain kansallistunnon - puhuisin jopa venäläisestä nationalismista - uudelleensyntyminen. Sen positiivisena ohjelmana olisi kansakunnan yhtenäisyyden, itseensä uskomisen, ennustettavuuden ja siksi myös luotettavuuden pohjan luominen. Kaikki tämä on hyvää ja kannatettavaa, omiaan auttamaan vauraan ja voimakkaan Venäjän luomista.

Mutta me tiedämme myös, että kansallisiin ohjelmiin kuuluu negatiivinen puolensa, joka lähtee siitä, että piirretään raja "meidän" ja "muiden" välille. Jäljet pelottavat, eivätkä vähiten Venäjän tapauksessa.

Venäläisen nationalismin loppusummaa voidaan laskea monella tavalla. Itse kuulun niihin, joiden käsityksen mukaan naapurimme kansallisen tunnon nousu on paitsi väistämätön myös pohjimmiltaan myönteinen tapahtuma. Se voi saada vastenmieliset ja vaaralliset kasvot, mutta niin ei tarvitse käydä. Itse asiassa eksyksissä olemisen, nöyryytyksen ja epäonnistumisen tunnun luoma ilmapiiri olisi kai otollisin mahdollinen ja siksi pahin kasvuperusta vastenmielisille ja vaarallisille venäläisille ilmiöille.

Voimme myös itse vaikuttaa siihen, millaisen suunnan kehitys saa. Parhaiten se toteutuu olemalla täydessä mitassa mukana niissä kansainvälisissä pyrinnöissä, joissa kehitetään idän ja lännen suhteiden uutta rakennetta. On lähdettävä ajatuksesta, että eivät lännen asenteet, vaan vain Venäjän osoittama halu ja hyväksyttyihin kansainvälisiin normeihin mukautuva kyky saa olla suhteiden läheisyyden rajoite.

En ole samaa mieltä niiden kanssa, jotka tuomitsevat demokratian ja markkinatalouden Venäjällä mahdottomaksi, koska Venäjä ei ole länsieurooppalainen maa. Tämä käsitys tuomitsee Suomen ikuiseksi rajamaaksi, joka voi korkeintaan - silloinkin vain ainutkertaisissa historiallisissa oloissa - valita, kenen raja ketä vastaan halutaan olla. Tämä on käsitys, joka ei ymmärrä ja siksi vähättelee demokratian ja markkinatalouden elinvoimaa ja sopeutumiskykyä. Se on sekä vahingollinen että puutteelliseen ymmärtämykseen perustuva asenne.

Ajatus Venäjän rajantakaisuudesta, sen vieraudesta ja siksi yhteen sopimattomuudesta Euroopan kanssa on meillä onneksi harvinainen. Jo Ruotsissa tai Baltian maissa sillä on kannattajansa. Nyky-Euroopassa se on kuitenkin selvästi vähemmistökanta, joka ei ole esimerkiksi Euroopan unionin maiden ulkopolitiikkaa määräävä näkemys. Tähän perustuu se optimismi, jolla nykyisin suhtaudutaan yleiseurooppalaisen yhteistyön mahdollisuuteen. Me voimme itse valita, olemmeko mukana tuota yhteistyötä muotoilemassa vai jäämmekö sen sivuraiteille.

Toisaalta on muistettava, että vaikka Venäjä arvattavasti pysyykin demokratian ja markkinatalouden perustalla, sen yhteiskunnalla tulee olemaan oma erityisluonteensa, jota me suomalaiset tunnemme ja ymmärrämme ehkä paremmin kuin monet muut. Tämä toki asettaa omat vaatimuksensa yhteistyölle niiden rajojen ylitse, jotka ovat ja tulevat olemaan.

PEKKA SUTELA Kirjoittaja toimii kansantaloustieteen dosenttina Helsingin yliopistossa ja erityisasiantuntijana Suomen Pankissa.

Suomiko ikuinen rajamaa?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää