Pääkirjoitus

Venäjää on autettava löytämään paikkansa

Tilaajille

SUOMEN JA RUOTSIN ulko- ja puolustuspolitiikan perusasetelmat eivät ole milloinkaan olleet niin samankaltaiset kuin ne ovat nyt, kuten pääministeri Ingvar Carlsson totesi ulkopoliittisessa linjapuheessaan Helsingissä. Siksi ei ole ihme, että Carlssonin keskeiset linjaukset osuivat entistä paremmin yksiin suomalaisten näkemysten kanssa.

Suomen liittyessä Euroopan unionin jäseneksi EU ja Venäjä saavat yhteisen rajan, joka yhdessä Suomen pitkän idänsuhteiden kokemuksen kanssa antaa meille jonkinlaisen erityisaseman Venäjän asioissa. Ingvar Carlsson teki toisaalta selväksi, että myös Ruotsi aikoo olla erityisen kiinnostunut Venäjästä. Ruotsi haluaa olla tasoittamassa tietä Venäjän kaikinpuoliselle kytkemiselle mukaan yleiseurooppalaiseen yhteistyöhön.

Carlssonin mukaan Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin yksi ohittamattomista kysymyksistä kuuluu: Mikä on Venäjän paikka Euroopassa? Carlssonin vastaus oli, että Venäjän poliittinen ja taloudellinen voima sekä energia on kanavoitava mahdollisimman pitkälle eurooppalaiseen yhteistyöverkkoon. Kyseessä on hänen mielestään EU:lle samanlainen haaste kuin läntiselle Euroopalle oli Länsi-Saksan kytkeminen 1950-luvulla lännen yhteisiin instituutioihin.

Venäjää tuskin voidaan ajatella suuruutensa takia EU:n tai Naton jäseneksi. Siksi tarvitaan Etykin pohjalta kasvavaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä, johon myös Yhdysvallat kuuluu. Ruotsissa ei siis olla valmiita romuttamaan Etykiä, jos kohta sen työskentelytapoja on muutettava.

Venäjän demokratisoinnin ja uudistuskehityksen vastoinkäymisiä kohtaan on Carlssonin mielestä osoitettava pitkämielisyyttä, sillä Venäjän muuttaminen on jättiläismäinen tehtävä. Jotta se voisi onnistua, uudistusmieliset tarvitsevat koko Euroopan tukea.

EU:n jäsenenä Ruotsikin hyväksyy EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan. Puolustuspolitiikassa se haluaa säilyttää "maksimaalisen toimintavapauden". Se tarkoittaa pitämistä kiinni sotilaallisesta liittoutumattomuudesta, joka tähtää puolueettomuuden säilyttämiseen sotatilanteessa lähialueilla. Suomen tavoin Ruotsia kiinnostaa vain tarkkailijan asema Länsi-Euroopan unionissa.

Carlsson torjuu ehdottomammin kuin Suomen ulkopoliittinen johto Nato-jäsenyyden mahdollisuuden. Carlssonin oma arvio on, että Nato-jäsenyys heikentäisi eikä suinkaan vahvistaisi Ruotsin kansallista turvallisuutta. Naton laajentaminen itään lähemmäksi Venäjän rajoja loisi Eurooppaan uusia jakolinjoja ja vaikuttaisi tilanteen vakauteen. Parempi olisi keskittyä jakolinjojen poistamiseen EU:n laajenemisen kautta.

Carlsson on oikeassa siinä, että jo puhuminen Naton laajenemisesta kärjistää keskustelua ja ilmapiiriä. Ulkopuolisten on paha mennä suoraan vastustamaan Naton laajentumista sitä haluavien maiden osalta. Siksi Carlsson saattoi vain pahoitella, jos Naton rauhankumppanuusohjelmasta aiotaan luopua liian hätäisesti.

Norjan jääminen EU:n ulkopuolelle oli Carlssonin sanoin menetys sekä EU:lle että pohjoismaiselle yhteistyölle EU:ssa. Se ei voi olla vaikuttamatta pohjoismaiseen yhteistyöhön. Suomessa ja Ruotsissa on kuitenkin turha vihoitella Norjalle, jossa ratkaisu syntyi samoin pelisäännöin kuin muuallakin. Uuteen tilanteeseen on sopeuduttava ja haettava yhteisesti kaikkia keinoja sen kielteisten vaikutusten torjumiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää