Pääkirjoitus

Viron sisäpoliittinen ilmapiiri tyyntymässä

Tilaajille

MAALISVAALIEN ja juuri loppuun saatettujen hallitusneuvottelujen myötä Viro näyttää harpanneen aimo askeleen kohti aikaisempaa vakaampia sisäpoliittisia oloja. Tiit Vähin uusi enemmistöhallitus nojaa oikeiston sijasta poliittiseen keskustaan, ja sen asema vaikuttaa ainakin vaalikauden alussa vankalta.

Viron puoluepolitiikkaa uhannut sirpaloituminen pysähtyi maaliskuun vaaleissa viiden prosentin äänikynnykseen. Liki 90 prosenttia äänioikeuttaan käyttäneistä äänestäjistä noudatti presidentti Lennart Meren kehotusta ja keskitti tehokkaasti äänensä niille seitsemälle puolueelle, jotka onnistuivat ylittämään kynnyksen.

Hallitusneuvottelut olivat ensi alkuun vähällä ajautua pahaan umpikujaan, kun Siim Kallasin ihkauusi yrittäjähenkinen Uudistuspuolue ja juonikkaaksi poliitikoksi tunnetun Edgar Savisaaren Keskustapuolue yrittivät pelata vaalien suurimman voittajan, Kokoomuksen ja Maakansan liiton, ulos kuvioista. Lopulta Vähi löysi kuitenkin yhteisen sävelen Savisaaren kanssa.

Koska Kokoomuksen ja Maakansan liitto oli voittanut 101-jäsenisen riigikogun vaaleissa 41 paikkaa ja Keskustapuolue 16, ne pystyivät kaksin muodostamaan vankan enemmistöhallituksen. Pääministerin vaalissa Vähi sai jonkin verran kannatusta myös muista puolueista, kuten ensi kertaa parlamenttiin päässeeltä venäläisten ryhmittymältä.

Se kielii parantuneesta sisäpoliittisesta ilmapiiristä. Valtionpankin entinen pääjohtaja Kallas on niin ikään luvannut suhtautua ainakin alkuvaiheessa rakentavasti yhteistyöhön Vähin hallituksen kanssa.

Vähi toimi lyhyen aikaa pääministerinä jo Viron itsenäistymisen alkuvaiheessa. Hän lupaa jatkaa sitä markkinataloudellisten uudistusten ja länsisuuntauksen politiikkaa, joka hahmottui viime vuosina oikeistolaisen Mart Laarin hallituskautena. Laar ei ujostellut leuhkia olevansa Euroopan thatcheriläisin pääministeri sitten Britannian entisen pääministerin.

Vannoessaan uudistuspolitiikan jatkamisen puolesta Vähi tekee kuitenkin selvän rajauksen: hänen hallituksensa aikoo kiinnittää enemmän huomiota pahoin laiminlyötyyn sosiaalipolitiikkaan, erityisesti lapsiperheiden, eläkeläisten ja maaseutuväestön elinoloihin. Ongelmana on valtion köyhyys ja alati uhkaava valtiontalouden kassakriisi.

Viron ulkopoliittisten tavoitteiden kärjessä on mahdollisimman pikainen EU-jäsenyys. Uudessa hallituksessa on jopa nimenomainen euroministeri. Maan saattaminen eurokuntoon sanelee toisaalta varsin ankarat ehdot talouselämän tukemiselle. Se tarkoittaa myös torjuvaa suhtautumista maataloustukiaisiin ja maataloustuonnin rajoituksiin, vaikka maatalous olisi kipeästi molempien tarpeessa.

Maatalouden ja ulkomaankaupan ongelmia on vaikeuttanut osaltaan Venäjän-suhteiden kireys, mistä Viro ei voi pestä kokonaan käsiään. Puheessaan parlamentille Vähi myönsi, että Virolla ei ole varaa laiminlyödä suhteitten parantamista Venäjän kanssa. Vähi suhtautui myös ymmärtäväisesti Viron venäläisväestön ongelmiin ja lupasi pyrkiä hyvään yhteistyöhön parlamentin uuden venäläisen ryhmittymän kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää