Pääkirjoitus    |   Kolumni

Tiedon sulku on valtaa

Tilaajille

Olli Kivinen PANMUNJOM - Koreoiden rajalla oleva Panmunjomin aselepokylä on ainutkertainen, ja se kylmää lämpimänäkin päivänä. Maailmassa ei ole toista rajaa, joka olisi yhtä jakava kuin Korean niemimaan poikki ulottuva aselepovyöhyke. Aselepokylä on ainoa aukko kylmän sodan muinaismuistossa, eikä sielläkään nähdä rajanylityksiä kuin ani harvoin, kun neuvotteluvaltuuskuntia tai vankeja vaihdetaan. Mitään normaaliliikennettä ei ole.

Aselepolinja erottaa kapitalistisen Etelä-Korean ja kommunistisen Pohjois-Korean piikkilangalla, miinoilla ja panssarivaunuesteillä. Yli neljän vuosikymmenen aika ilman keskinäistä yhteyttä on erottanut korealaiset myös henkisesti. Ilmeettömien vahtisotilaiden olemus kertoo omalla karulla tavallaan, kuinka syvä juopa maiden välille on kehittynyt.

Panmunjomissa ei voi olla ajattelematta, että George Orwellin kirjat käyvät toteen Pohjois-Koreassa, vaikka hän kuoli juuri Korean sodan alla. Pohjois-Korea on maailman eristynein maa, jota hallitsee salaperäinen sosialistinen perhedynastia.

Tässä lehdessä julkaistut Anu Nousiaisen reportaasit sekä muut viime aikoina nähdyt kirjoitukset ja ohjelmat kertovat järkyttävällä tavalla, kuinka pitkälle ihmismielen muokkauksen keinoilla voidaan päästä vielä nytkin, kolmannen vuosituhannen vaihteessa. Erityisen surullinen näky ovat lapset, jotka laulavat konemaisesti ylistystä diktaattoreilleen, viime vuonna kuolleelle Kim Il Sungille ja hänen pojalleen Kim Jong Ilille.

KANSAN täydellistä eristämistä todellisuudesta ja ulkoisista vaikutteista on vaikea ymmärtää nykyaikana, mutta Pohjois-Korea todistaa, että se on mahdollista. Eteläkorealainen professori ilmaisee asian täsmällisesti: Pohjois-Koreaa hallitaan pitämällä kansa tietämättömänä.

Neuvostomallista kommunismia pönkitettiin kaikkialla suuren valheen avulla, mutta missään ei valhe ole niin suuri kuin Pohjois-Koreassa. Siellä toteutetaan Göbbelsin opetuslasten oppeja, kun valehtelet niin valehtele perusteellisesti. Koko yhteiskunta on yhtä kulissia, jättiläismäistä lavastusta, joka nojaa perättömään tietoon menneisyydestä ja nykyisyydestä.

Propagandakoneisto jauhaa päivästä toiseen käsittämättömään mittasuhteeseen nostettua henkilöpalvontaa ja suuren valheen muita osia: Korean sodan aloittivat Yhdysvaltain imperialistit Etelä-Korean avustamana, etelässä ja kapitalistisessa maailmassa eletään nälässä ja kurjuudessa ja vain Pohjois-Koreassa on onnellisia ihmisiä.

ETELÄKOREALAISILLA on koko joukko selityksiä, miten tämä valhe saattaa pysyä pystyssä. Lähtökohta on tärkeä. Kimien johtamat kommunistit ovat pystyneet hyödyntämään japanilaisia kohtaan miehitysvuosien aikana nousseen vihan jatkuvaksi tueksi nykyhallitukselle - vähän samaan tapaan kun Serbian presidentti Slobodan Milosevic pystyi kääntämään kiihkokansallismielisyyden voimaksi, jonka nojalla serbit uskovat olevansa uhreja eivätkä sodan aloittajia.

Ulkomaan tiedot suljetaan pois Pohjois-Koreasta tuottamalla radioita, joilla voi kuunnella vain omia asemia. Lautasantennia on mahdoton kuvitellakaan. Maasta pääsevät matkustamaan vain hyvin harvat ja valitut, jotka eivät sahaa omaa oksaansa kertomalla näkemästään. Maa on todella ilmatiiviisti suljettu, ja sisään pääsy on tiukkaan valvottua. Sieltä on hyvin vaikea päästä lähtemään salaa, ja eteläkorealaiset mainitsevat merkittävänä muutoksena, että loikkareiden määrä nousi viime vuonna voimakkaasti - 54 pohjoiskorealaista loikkasi etelään lähinnä ulkomailta.

Valvontaa helpottaa maantiede, sillä ainoa toinen naapuri Kiina on myös ollut tiukasti valvottu valtakunta. Pohjois-Korea on myös liki sataprosenttisesti etnisesti yhtenäinen.

Tiedon sulku on onnistunut. Australialaiset virkaveljet kertoivat Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n kokouksessa Etelä-Koreassa lehtireportterista, joka vei mukanaan valokuvat kymmenestä viime vuosikymmenen merkittävimmästä vaikuttajasta Kennedysta Gorbatshoviin. Pohjoiskorealaiset tunnistivat kuvista yleisesti vain Maon. Lisäksi kukaan kysytyistä ei uskonut tai sanonut uskovansa kuvaan ihmisen ensimmäisestä askelesta kuussa.

PERUSSYY on tietenkin kaikkialle ulottuva pakkovalta ja sen aiheuttama pelko. Monenlaiset julmat diktatuurit ovat todistaneet vuosien ja vuosisatojen saatossa, kuinka voimakas ase totalitäärisen yhteiskunnan väkivaltakoneisto saattaa olla. Pohjois-Koreassa on pystytty lähes täydellisyyteen, koska edellä mainitut tekijät yhdistyvät perinteisen tyylin harvainvaltaan.

Eriytymistä syventää myös vaihtoehtojen olemattomuus tai pelottavuus. Kukaties suurin osa kansasta todella uskoo, että Kimit ovat luoneet Pohjois-Koreaan ainutlaatuisen yhteiskunnan, jossa asiat ovat paremmin kuin missään muualla maailmassa, vaikka se onkin joutunut pyytämään ruoka-apua ulkomailta.

Kaikesta teknisestä kehityksestä huolimatta on selvää, että tiedon kulun vapauttamisessa on vielä paljon työtä ennen kuin maailma vapautuu Orwellin painajaisesta, kaikkiin sopukkoihin ulottuvasta pakkovallasta.

Kirjoittaja vieraili Etelä-Koreassa toukokuun puolivälissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää