Pääkirjoitus    |   Muut lehdet

Karvas tappio vasemmalla

Tilaajille

Kaleva toteaa, että perinteisille kommunisteille oli kova isku, kun puoluehallitus sai valtakirjan jäsenten rivien puhdistuksiin.

"Jos puhdistukset nyt täysimittaisesti käynnistyvät, se nopeuttanee vasemmistoliiton siirtymistä entistä lähemmäksi sosiaalidemokraattista puoluetta, kenties puolueiden fuusiotakin. Tämä ei tapahdu muutamassa vuodessa, mutta suunta on kuitenkin todennäköinen. Vasemmistoliiton uusi puolueohjelmakin on niin yleisluontoinen, että se pienillä muutoksilla kelpaisi minkä tahansa puolueen ohjelmaksi." Länsi-Savon mukaan vasemmistoliiton "puhdistustoimet (jäsenistä jotka toimivat samaan aikaan toisen puolueen riveissä) ovat puolueen oman toiminnan kannalta välttämättömiä, mutta kyllä niillä tehdään palvelus äänestäjillekin. On väärin esiintyä väärällä nimellä. Sitähän kommunistien kulkeminen Vasemmistoliiton suojissa on." "Kommunistit yrittivät saada kurinpitotoimet näyttämään puoluediktatuurilta. Kiistämättömästä pakkovallan asiantuntevuudesta huolimatta he tuskin saavat ketään uskomaan väitettään. Puolueen perusajatus on koota ideologisesti samanmielisiä ihmisiä työskentelemään yhdessä eikä ideologisesti erimielisiä hyötymään toistensa äänistä." Iltalehti katsoo, että vasemmistoliiton puoluekokouksen suurin uutinen oli puoluesihteeri Matti Viialaisen korvaaminen Ralf Sundilla.

"Ralf Sundin on nyt saatava puoluekone nopeasti ohjaukseensa; vaikka Claes Andersson on hyvä keulakuva, ei häneltä ainakaan ministerin tehtäviltä jää aikaa käytännön puoluetyöhön. Ohjattavaa taas riittää; puoluetta repii niin ikivanha SKP:n riita kuin uusi hallitusrooli. Suhtautuminen taistolaisiin kertoo pian, onko Sundissa voimaa.

Satakunnan Kansan mukaan vasemmistoliitto jatkaa linjallaan, ja puoluekokouksessa puolueen sisäiset paineet purkautuivat ennen kaikkea henkilöäänestyksissä.

"Vasemmistoliitto ei siis ainakaan tällä hetkellä ole niin selvästi hallituksen heikoin lenkki, kuin pessimistisimmät pelkäsivät hallitusneuvottelujen yhteydessä. Puoluekokouksesta lähti myönteinen viesti ns. markkinavoimille, jotka tarkkailevat kesän poliittisia tapahtumia sitä silmällä pitäen, miten ne mahdollisesti vaikuttavat hallituksen asemaan ja syksyn tuloratkaisuun." "Vasemmistoliitto ei siis muuta linjaansa. Puoluekokoukselle riitti, että linjan yksi henkilöitymä, puoluesihteeri Matti Viialainen tuli kaadetuksi. Viialaisella oli näkyvyytensä, suorapuheisuutensa ja lukuisten vanhojen riitojen vuoksi omat rasitteensa enemmistön silmissä, ja puolueen vasemmalla äärilaidalla hänen lähtönsä koettiin ilmeisesti erityisen suurena saavutuksena." Demarin kolumnisti Aimo Kairamo kirjoittaa, että eräs aikakausi päättyi Suomen työväenliikkeen historiassa, kun puoluesihteerin paikalta pois juntatun Matti Viialaisen linja meni sellaisenaan läpi vasemmistoliiton kokouksessa.

"Tämä teki vasemmistoliiton puoluekokouksesta historiallisen tapahtuman siitä riippumatta, mitä kokouksesta aikaa myöten muuten seuraa." "Kun kommunistit järjestivät pari äänestystä, joissa näytettiin lippua, niin se oli surkeaa. Heitä oli parikymmentä." "Sillä porukalla ei ole mitään merkitystä. He eivät mekasta päällimmäisenä muualla kuin ehkä uutismarkkinoilla." "Ei ole vierasta valtakuntaa, johon vedota. Ei ole puoluettakaan. Haamujen armeija on hajonnut neljään kuppikuntaan." "On hömötiaisia KTP:ssa, ovat Hakasen kahelit ja eduskuntaryhmässä lienee kahdenlaisia stalinisteja, osa heistäkin kenties entisiä." "Vasemmistoliitto jopa uskalsi ottaa sääntöihinsä pykälät sen mielipuolisuuden lopettamiseksi, että joku etujoukko voi kuulua kahteen puolueeseen yhtä aikaa. Asiaa harkittiin kolmekymmentä vuotta.

"Jos sääntöjä ja päätöksiä aiotaan noudattaa, niin loppu mikä loppu." "Osallistuminen hallitukseen yhdessä kokoomuksen ja lähimmän perivihollisen sosialidemokraattien kanssa ei ollut ongelma, päinvastoin, miltei yksimielisen innostuksen aihe." "Sekin asia on sillä siisti." Pääministeri Paavo Lipposen (sd) kuhertelu työmarkkinoiden osapuolten kanssa näyttää jatkuvan, kirjoittaa Kouvolan Sanomat . Työelämän uudistamisohjelmaa valmistellaan ripeästi työministeri Liisa Jaakonsaaren (sd) johdolla hallituksen ja työmarkkinaosapuolten välillä.

"Esko Ahon (kesk) johtaman hallituksen sukset menivät pahasti ristiin ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Varsinkin SAK:n puolella nähtiin herkästi punaista, kun Aho esitti ajatuksiaan työelämän uudistamisesta. Nyt Ahon läheinen työtoveri ja hengenheimolainen Iiro Viinanen (kok) kelpaa ammattiyhdistysliikkeelle ilman suurempia nurinoita. Pääministerin puoluekannalla on ihmeitä tekevä vaikutus." "On kuitenkin syytä muistaa, että työelämän uudistaminen on hyvin arkaluontoinen, monisäikeinen ja taitoa vaativa ala. Siksi samaan aikaan, kun ollaan tyytyväisiä edistysaskeleista ja parantuneesta ilmapiiristä, on myös muistettava säilyttää maltti ja realiteettien taju." Pohjalainen pitää hyvänä, että vähitellen alkaa valjeta työttömyyden luonne: se ei ole enää suhdanneluonteinen ilmiö, joka poistuu vahvan talouskasvun myötä. "Työmarkkinakentällä, tiukan säätelyn viimeisellä saarekkeella, tarvitaan työllisyyttä kohentavia rakenteellisia muutoksia." "Työmarkkinajärjestöissä uudistusten merkitys työllisyyden hoitamiseksi on alettu ymmärtää. Järjestöt ovat kevään mittaan käymissään neuvotteluissa pitkälle yhtä mieltä työvuorottelua, henkilöstörahastoja ja vuosilomalakia koskevissa uudistuksissa." "Työaikalakien kokonaisuudistus, joka tekisi mahdolliseksi talokohtaiset työaikajärjestelyt, on vaikeampi asia. Työnantaja- ja työntekijäpuolen näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan." "Suurin osa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kaavailemista työelämän uudistuksista tähtää niukkuuden - työn - tähänastista tasaisempaan jakautumiseen. - - Jotkut uudistuksista rohkaisisivat työnantajia palkkaamaan lisää työvoimaa, jotkut pidentäisivät koneiden, laitteiden ja muiden investointien käyttöaikoja." "Vaikka työelämän kehittämisohjelman uudistukset eivät sanottavasti kohentaisikaan työllisyyttä, niissä asetetaan moraalisesti hyväksyttäviä tavoitteita ja ne ovat lupaavia merkkejä työmarkkinakentän rakennemuutoksesta."

Sovun merkkejä työmarkkinoilla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää