Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Pakkokoulutus ei aktivoi työtöntä

Tilaajille

Logo: VIERASKYNÄ Työttömien aktivointi on käsite, joka nykyisessä työllisyyspoliittisessa keskustelussa on saanut mitä kummallisempia tulkintoja. Useimmiten pontimena näyttää olevan työttömän syyllistäminen. Puheet sohvan pohjalla makaajista, työttömyysturvan nauttijoista tai työstä kieltäytyjistä leimaavat jopa kymmenesosan kansasta siivellä eläjiksi.

Maan hallitus, etujärjestöt ja johtavat virkamiehet passittavat työttömiä pakkokoulutukseen aktivoinnin nimissä ja työttömyysturvan menettämisen uhalla. Kampanjaa säestävät erilaiset tilaustutkimukset, joilla pyritään osoittamaan työttömien passiivisuus ja työhaluttomuus.

Tuskin edes kuvitellaan, että massamittainen pikakouluttautuminen loihtisi tähän maahan satoja tuhansia puuttuvia työpaikkoja. Eiväthän niitä ole tuoneet viennin veto, kilpailukyky, matala korkotaso, ei alhainen inflaatio eivätkä maltilliset tuloratkaisut. Eivät niitä tuo myöskään joustot, joiden nimiin nyt vannotaan.

Aktivoinnin nimissä tapahtuvan pika/massa/pakkokoulutuksen taustalla on paniikki hallitusohjelmaan kirjatun perustavoitteen murskautumisesta markkinavoimien ja Emu-kriteerien jalkoihin. Kun mitään todellista ei saada aikaan, pystytetään kulissit peittämään vallitseva epäonnistuminen. Työministeriön ja Tilastokeskuksen luvut kaunistuvat, samoin uutiset tiedotusvälineissä.

Aikuisopiskelijoiden määrä romahti

Aktivoinnin vaatijoille lienee useimmiten tuntematonta se monimuotoinen kansalaisaktiivisuus, jolla työttömät omaehtoisesti kouluttautuvat pitääkseen kiinni ammattitaidostaan ja saadakseen uusia valmiuksia teknistyvässä ja kansainvälistyvässä työelämässä. Esimerkiksi ympäri maata toimivat Työn Suomi -projektit antavat vuosittain koulutusta tuhansille työttömille lähinnä kielissä ja tietotekniikassa, mutta myös monissa sosiaalisissa ja käden taidoissa sekä kulttuurin parissa.

Työttömien oikeus osallistua päiväsaikaan Työn Suomi -projektien koulutukseen työttömyysturvaansa menettämättä oli kovan kamppailun tulos. Tuon oikeuden vastustaminen kuvaa hyvin niin sanotun aktivoinnin vaatijoiden suhtautumista työttömien omaan aktiivisuuteen. Samaa ristiriitaista suhtautumista työttömiin esiintyy monessa muussakin yhteydessä: aktivointia vaaditaan, aktiivisuudesta rangaistaan.

Tarvitaan toisenlaisia toimintatapoja. Yksi mahdollisuus olisi puolivirallistaa edellä mainitsemani kansalaisaktiivisuus. Työttömien yhdistysten, projektien ja osuuskuntien sekä muiden kansalaisjärjestöjen tuottama koulutus, niiden järjestämät lyhytaikaiset työsuhteet sekä muunlaisten valmiuksien edistäminen tulisi hyväksyä.

Viime vuoden huhtikuun alusta voimaan tulleen työllisyysasetuksen muutoksen mukaan työtön säilyttää työllistämiskelpoisuutensa, jos hän kahden vuoden tarkastelujakson aikana on tietyn osan ajasta työttömänä. Koska yhtäjaksoista työttömyyttä ei edellytetä, saattaa työtön tehdä lyhytaikaisia työkeikkoja tai osallistua työllisyyskoulutukseen. Asetusmuutoksessa on parannusten ohella huononnuksiakin. Yksi niistä on paikallisten työvoimatoimistojen tulkintavapauden lisääntyminen.

Työvoimatoimistojen tulkintavapaus kasvoi

Ei ihme, jos työttömien yhdistyksissä pelättiin tulkintavapauden laajenemisen tuovan huononnuksia. Päinvastaisia esimerkkejäkin on, joista on annettava tunnustus.

Ainakin Helsingin työvoimatoimisto on ymmärtänyt, ettei nuori voi viikon varoitusajalla päättää mihin ammattiin hän aikoo, eikä häntä siis voida pakottaa koulutukseen toimeentulon menettämisen uhalla. Kaikista ei voi eikä saa tulla pintakäsittelijöitä tai aarporaajia.

HANNU OITTINEN Kirjoittaja toimii Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön tiedottajana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää