Pääkirjoitus    |   MUUT LEHDET

Sdp keskittää valtaa liiaksi Hallituksessa ei ole suppeata sisäpiiriä Turvallisuus- politiikkaan linjoja

Tilaajille

Muut lehdet

valtaa liiaksi Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mukaan Sdp keskittää ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyviä asioita liikaa hallitukselle ja itselleen. Aho toteaa Salon Seudun Sanomien haastattelussa, ettei hän tiedä, onko ulko- ja turvallisuuspolitiikassa koskaan ollut niin keskittynyttä vallankäyttöä kuin nyt.

Aho syyttää hallitusta siitä, että se on unohtanut asioiden perinteisen parlamentaarisen valmistelutavan. Hänen mielestään pienen maan ainoa mahdollisuus on esiintyä yhtenäisenä ja sitoutuneena yhteisiin tavoitteisiin. Tällä menolla yhteistä sitoutumista ei ole eikä tule, hän vakuuttaa.

Aho muistuttaa myös, että Suomi on vuonna 1999 EU:n puheenjohtajamaa ja saman vuoden keväällä käydään eduskuntavaalit.

"Tällä asetelmalla mahdollisuudet valmentautua vuoden 1999 haasteisiin ovat käytännössä yhden puolueen käsissä. Jospa käykin niin, että se puolue on silloin oppositiossa", Aho kyselee sunnuntaina julkaistussa haastattelussa.

Hallituksessa ei ole suppeata sisäpiiriä Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok) torjuu väitteet siitä, että nykyhallitusta johdettaisiin suppean sisäpiirin voimin. Hänen mukaansa nykyisessä hallituksessa asioista on keskusteltu enemmän ja vahvemmin kaikkien läsnäollessa kuin edellisessä hallituksessa.

Nykyisen hallituksen sisäpiirin on sanottu pienimmillään käsittävän pääministeri Paavo Lipposen (sd) lisäksi vain hänen sijaisensa, valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok).

Heinonen kiittelee Savon Sanomien ja Turun Sanomien sunnuntaisessa haastattelussa nykyisen hallituksen keskustelukulttuuria.

Myös Esko Ahon (kesk) hallituksessa istuneen Heinosen mielestä keskustelulla on erityinen merkitys ministeriössä, joka on aatteelliselta pohjaltaan hyvin laaja.

Turvallisuus- politiikkaan linjoja Sitoutumaton Porissa ilmestyvä Satakunnan Kansa arvioi, että "turvallisuuspolitiikka alkaa kaivata linjauksia".

Lehden mukaan Suomen turvallisuuspoliittinen linja uusiutuneessa Euroopassa on epämääräinen.

"Turvallisuuspolitiikan toinen jalka, ulkopolitiikka, alkaa tosin jo olla tukevalla maaperällä, mutta puolustuspoliittiset näköalat tuntuvat yhä sangen hämäriltä." Lehti vierastaa tehtyä ratkaisua, jossa virkamiehet pantiin pohtimaan turvallisuutta. "Nyt olisikin "perinteisen" parlamentaarisen puolustuskomitean aika, mutta Lipponen ryhtyi lakkauttamaan eduskunnan puolustusvaliokuntaakin." "Ei voi kulua kovin pitkää aikaa, kun Suomenkin on otettava selvä kanta EU:n turvallisuuspoliittiseen pysyväisratkaisuun, eikä silloin voida ohittaa WEU- ja Nato-kytkentöjä epämääräisillä, ympäripyöreillä lausumilla. Jo nyt Suomea moititaan kahdella tuolilla istumisesta - muutenkin kuin EU:n illallisilla."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää