Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Työ pakenee Euroopasta

Tilaajille

Kolumni Janne Virkkunen KUN MAAILMAN johtavien rikkaiden teollisuusmaiden ns. G 7 -ryhmän talousasiantuntijoita kokoontui alkuviikosta Lillessä Ranskassa, heillä oli edessään synkät tilastot siitä, mitä heidän maissaan ja erityisesti Euroopassa on tapahtunut. Koko G 7 -ryhmän alueella työttömien määrä on kohonnut 1970-luvun lopulta 13 miljoonasta 24 miljoonaan henkeen. Euroopan unionin maissa keskimääräinen työttömyysaste on noussut vieläkin nopeammin vuoden 1979 viiden prosentin tasosta viimevuotiseen 11 prosenttiin.

Kasvavasta työttömyydestä on kehittynyt Euroopan unionissa varsinainen loukku, johon vuorollaan kompastuvat jäsenmaiden eriväriset hallitukset. Poliittiset johtajat puhuvat Suomen hallituksen tapaan työttömyyden puolittamisesta, mutta teot puuttuvat ja työttömyyskäyrät kiertyvät inhottavasti ylöspäin.

TALOUDELLINEN kasvu ei ole ratkaissut eurooppalaisen työttömyyden perusongelmaa. Huipputeknologian mukanaan tuoma automaatio ja maailmanlaajuinen taloudellinen kilpailu ovat luoneet tilanteen, jossa mittavakaan talouden kasvu ei enää tuo massoittain uusia kilpailukykyisiä työpaikkoja. Hyvin yksinkertaisesti: jokainen uusi tehdas tuottaa enemmän tavaraa entistä vähemmällä työvoimalla.

Samaan aikaan jokaisen maan pitää kuitenkin huolehtia teollisuutensa kilpailukyvystä, sillä ilman menestyvää vientiteollisuutta ei ole mahdollista ylläpitää talouden muita perusrakenteita: työllistävää julkista sektoria ja mahdollisia uusia työpaikkoja luovia palveluyrityksiä.

Jälkiteollisen yhteiskunnan peruuttamaton siirtyminen informaatioyhteiskuntaan on vienyt nimenomaan Euroopan unionin jäsenmaat erinomaisen hankalaan kehitysvaiheeseen. EU-maiden hallitusten mahdollisuudet vaikuttaa lähivuosina uusien työpaikkojen syntymiseen ovat rajoitetut. Julkiset taloudet ovat hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisen jälkeen raskaasti velkaisia. Edessä on raskas vaihe, kun EU-talouksia yritetään sopeuttaa kovalla kädellä, jotta ne mahtuisivat parin vuoden päästä Maastrichtin sopimuksen tiukkoihin Emu-kriteereihin.

LILLEN G 7 -kokouksessa Ranskan työministeri Jacques Barrot uskalsi sanoa ääneen sen, mitä rakennemuutos Euroopassa todellisuudessa merkitsee: vain pieni osa ihmisistä voi enää laskea sen varaan, että he pysyvät samassa työpaikassa koko elämänsä.

Eurooppalainen yhteiskunta on väistämättömien mullistusten edessä, sillä nykyisenkaltaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan ei enää jatkossa ole varaa eikä hyvä työllisyystilanne enää myöskään palaa. Yhä useampi joutuu uudessa yhteiskunnassa kierteeseen, jossa työllisyys ja työttömyys vaihtelevat läpi elämän. Sen sijaan, että ihmisille taattaisiin elinikäiset työpaikat, heille on pyrittävä takaamaan elinikäinen työllistyminen, sanoi Yhdysvaltain työministeri Robert Reich.

TYÖTTÖMYYS on tämän päivän Euroopan ykkösongelma, jonka ratkaisemiseksi on pakko löytää nykyistä tehokkaampia keinoja. Uusia työpaikkoja voi suuressa mitassa syntyä helpoimmin palvelualoille ja pienyrityksiin. Eurooppalaisen yhteiskuntamallin on pakko mukautua ennen pitkää sellaisiin muutoksiin, jotka mahdollistavat työllistämisen; että on kannattavaa palkata joku työhön. Muutoin työssä oleville kertyy niin raskas verotaakka, että loppujenkin työhalut katoavat.

Jättityöttömyys voi ratketa vain puuttumalla työvoimakustannuksiin. Lillenkin kokouksessa todettiin, että työntekijöistä aiheutuvat korkeat sosiaalikustannukset ja ammattiliittojen jäykät asenteet ovat työllistämisen suuri este Euroopassa.

Presidentti Mauno Koivisto taas sanoi televisiossa suoraan, mitä hänen mielestään Suomessa pitäisi tehdä. Koiviston lääkkeet suomalaiseen suurtyöttömyyteen olivat työn hinnan alentaminen, verotuksen keventäminen ja se, ettei joutilaisuudesta maksettaisi niin suuria summia.

POLIITTISELLA vallalla on mahdollisuuksia vaikuttaa kehitykseen, samoin ammattiliitoilla ja työnantajilla. Jos sopimukset eivät taivu, kehitys siirtyy yrityksiin, joissa sovitaan ohi keskusjärjestöjen ja omien liittojen joustavammista ratkaisuista. Niinhän tapahtuu jo nytkin, ja monella alalla ollaan paljon pidemmällä kuin ulkopuoliset edes kuvittelevat.

Pienetkin askeleet olisivat ehkä mahdollisia. Ranskan presidentti Jacques Chirac haluaisi työpaikkojen säilyttämiseksi kieltää valtavien supermarkettien rakentamisen taajamien ulkopuolelle. Suomessa taas kauppaketjut rakentavat kilpaa marketteja, jotka tuhoavat loputkin pienet ja keskisuuret työpaikkoja tarjoavat kaupat taajamien keskustoista. Kenenkähän eduksi?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää