Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Euroopan turvallisuus I

Tilaajille

Kolumni Max Jakobson KESKUSTELU Euroopassa tapahtuvien muutosten mahdollisista vaikutuksista liittoutumattomien valtioiden asemaan on kesän kuluessa levinnyt Suomesta ja Ruotsista myös Itävaltaan. Siellä hiljattain suoritetun mielipidetiedustelun mukaan reilu enemmistö kannattaa edelleen puolueettomuuden säilyttämistä - sehän on kirjattu maan perustuslakiin -, mutta suunnilleen yhtä suuri osa haastatelluista on sitä mieltä, että ennemmin tai myöhemmin Itävalta kuitenkin liittyy Natoon.

Kansalaisten mielipiteet eivät ole aina pelkistettävissä jaa tai ei -kaavaan. Jos Suomessa kesän alussa tehty Nato-gallup olisi sattunut osumaan minuun, olisin vastannut, että "nykyisissä olosuhteissa" - presidentti Ahtisaaren sanontaa käyttääkseni - Suomella ei ole syytä luopua liittoutumattomuudesta, mutta jos olosuhteet muuttuvat, pitäisi asiaa harkita uudelleen.

Tällaisen vastauksen perusteella minut olisi kai merkitty sarakkeeseen EOS eli ei osaa sanoa, mutta se johtuu siitä, että gallup ei osaa kysyä.

Tuo sanonta "nykyisissä olosuhteissa" on ulkopoliittisten mielipiteiden varsinainen leikkauspiste: siihen olisi gallupin pitänyt tarttua. Oikea kysymys olisi, pitäisikö liittoutumaton linja lukita peruuttamattomaksi ja pysyväksi vai olisiko säilytettävä liittoutumisen optio siltä varalta, että tilanne Euroopassa muuttuu.

Pysyvän liittoutumattomuuden kannattajat vetoavat kylmän sodan aikaisiin kokemuksiin, joiden mukaan ulkopolitiikkamme uskottavuus edellyttäisi tiukkaa pitäytymistä omaksuttuun linjaan. Se oli viisasta politiikkaa silloisissa olosuhteissa, jolloin Eurooppa eli kauhun tasapainon luoman järjestyksen kourissa. Molemmat valtablokit olivat allergisia kaikille muutoksille.

Silloin ei meillä ollut mahdollisuutta liittyä muiden demokraattisten valtioiden puolustusliittoon. Puolueettomuus oli meille paras vaihtoehto, jolla torjuttiin joutuminen yya-sopimuksen kautta sotilaalliseen yhteistyöhön Neuvostoliiton kanssa.

NYT OLEMME jättäneet puolueettomuuden taaksemme ja toimimme Euroopan unionin jäsenenä yhteisten päämäärien toteuttamiseksi. Mutta suuri muutosprosessi, jonka Neuvostoliiton luhistuminen pani alulle, jatkuu edelleen. Euroopan karttaa ei ole vielä piirretty valmiiksi.

Vuosi 1997 tuonee mukanaan useita ratkaisuja. Vuoden alussa käynnistyy Naton laajentaminen, ja samaan aikaan alkavat Naton ja Venäjän väliset neuvottelut turvallisuuspoliittisesta yhteistyösopimuksesta. Vuoden puolivälissä päättynee Euroopan unionin hallitusten välinen konferenssi, jonka tarkoituksena on luoda edellytykset unionin laajentamiselle itään. Ja vuoden lopulla tiedämme, syntyykö Euroopan rahaliitto Emu ajallaan ja mitkä maat siihen ensimmäisessä vaiheessa pääsevät mukaan.

Tätä hallitusten ohjelmiin perustuvaa kalenteria saattavat kuitenkin sotkea ennalta arvaamattomat tapahtumat, jotka eivät ole poliittisin päätöksin hallittavissa. Venäjän sisäinen tilanne on ilmeinen epävarmuustekijä. Myös Euroopan taloudellinen kehitys on vaikeasti ennustettavissa.

Kun Euroopan tilanne on nopeasti muuttumassa, olisi epäviisasta sitoa käsiämme luopumalla liittoutumisen optiosta.

MUTTA OPTIO ei pysy voimassa vain meidän omilla päätöksillämme. Muut voivat sitoa kätemme meiltä mitään kysymättä.

Tähän mahdollisuuteen pääministeri Paavo Lipponen viittasi Washingtonissa käydessään (HS 25. 7. 96). Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa 12. 8. Lipponen totesi: "Meitä kiinnostaa erityisesti, mitä Naton laajenemisen yhteydessä mahdollisesti sovitaan Naton ja Venäjän kesken. Parhaassa tapauksessa voi syntyä vakaampi eurooppalainen turvallisuusjärjestelmä, huonoimmassa tapauksessa uusi eurooppalainen etupiirijako." Nämä eivät kuitenkaan ole toisensa pois sulkevia vaihtoehtoja. Voi syntyä eurooppalainen turvallisuusjärjestelmä, joka perustuu uuteen etupiirijakoon.

Näin käy, jos niin Naton sisällä kuin myös Naton ja Venäjän välillä syntyy kirjoittamaton sopimus siitä, että kolmen tai neljän itäisen Keski-Euroopan valtion päästyä sisälle pannaan Naton ovi kiinni. Silloin meillä ei enää olekaan liittoutumisen optiota.

On otettava huomioon, että Naton laajentaminen itään on ensisijaisesti amerikkalais-saksalainen hanke. Saksalla on itsestään selvä tarve päästä eroon EU:n etulinjamaan roolista. Muille jäsenvaltioille laajentaminen merkitsee pelkästään lisäriskiä. Ne voivat asettaa suostumuksensa ehdoksi, että laajentamista ei jatketa yli sen, mikä on Saksalle tärkeätä.

Tietenkin siinäkin tilanteessa EU-jäsenyys varmistaa sen, että Suomi ei jää poliittisesti eristetyksi. Mutta EU:n antamalla turvallisuudella on rajansa. Se tulee vastaan, jos pyrkisimme Länsi-Euroopan puolustusliiton WEU:n jäseneksi. Siihen meitä ei hyväksyttäisi, ellemme samalla liittyisi Natoon.

Tämä tarkoittaa suomeksi sanottuna, että WEU:n nykyiset jäsenvaltiot eivät ole valmiit ulottamaan liittonsa sotilaallisia turvallisuustakeita Suomeen, ellei Yhdysvallat ole mukana takuumiehenä. Näin kehä sulkeutuu: vaihtoehdot häviävät.

Yhdysvaltain hallitseva rooli Euroopan turvallisuuspolitiikassa on siten realiteetti, jota ei meidänkään ratkaisuissamme voi sivuuttaa.

Kirjoituksensa toisessa osassa huomenna lauantaina Max Jakobson käsittelee Yhdysvaltain ja EU:n suhteita Euroopan turvallisuuden näkökulmasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää