Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Kaikki tieto on ihmisissä

Tilaajille

Vieraskynä elsingin Sanomien pääkirjoitus (20. 10.) link {ETR=tl;961020003.jtun.;all;hesa} käsitteli otsikolla "Tieto askarruttaa tutkijoita" tiedon hankinnan ja hallinnan ongelmia sekä sen merkitystä yritysten menestystekijänä. Kirjoituksessa kiinnitettiin aivan perustellusti huomiota siihen, että kyse ei ole yksinomaan kovasta faktatiedosta, vaan myös tietoa käsittelevien ihmisten persoonallisuudesta, kyvystä hyödyntää uutta tietoa.

Samalla viitattiin rehtori Tapio Reposen eräässä kirjoituksessaan käsittelemään ihmisten sisäiseen tietoon. Muiden ihmisten sisäistä tietoa voi ymmärtää vain kommunikoimalla heidän kanssaan. Yhteinen sisäinen tieto on tärkeää esimerkiksi johtoryhmien, työryhmien, urheilujoukkueiden ja taiteilijaryhmien toiminnassa.

Oleellista tässä tietokäsityksessä on sen sitoutuminen ihmisiin. Jos halutaan uudella tavalla ymmärtää tietoyhteiskunnan peruselementtiä, tietoa tai informaatiota, onkin lähdettävä yksilöstä tiedon käsittelijänä - eikä aina esimerkiksi tietokoneesta ja kovasta tiedosta.

Perusteluna on, että kaikki tieto lähtee yksilöstä ja sitä käyttää hyväkseen aina ensisijaisesti yksittäinen ihminen. Vasta kun yksittäiset ihmiset ovat omaksuneet ja ymmärtäneet tiedon, siitä voi tulla yhteistä omaisuutta ryhmissä ja organisaatioyksiköissä.

Kun tieto näin käsitetään yksilölähtöisesti, se voidaan ymmärtää Lauri Rauhalan esittämään tapaan äärimmäisen laajasti rajoittumatta pelkästään esimerkiksi faktoihin tai tieteelliseen tietoon, vaan ottaen tiedon piiriin kaikki ihmisen muodostamat merkitykset (arkipäiväisemmin: ajatukset).

Tajunnan merkitykset yleensä tiedostamme Yksilön kokemukset ilmenevät hänen tajunnassaan merkityksinä, joiden avulla yksilö ymmärtää, mistä kulloinkin on kysymys. Miten tämä ilmenee samanaikaisesti aivoissa, on eri juttu, asian kehollinen vastintapahtuma. Mehän emme juurikaan tiedä, mitä aivoissamme tapahtuu, mutta tajuntaamme syntyvät merkitykset yleensä tiedostamme ja kykenemme usein kertomaan ne muillekin.

Merkityslajeja ja siten tietoa yksilön kannalta on paitsi tieto tavanomaisessa merkityksessä myös jokapäiväisessä elämässä tarvittava arkitieto, joka on varsin lähellä sisäistä tietoa. Samoin tunteet ovat merkityksiä ja yksilön omaamaa tietoa: niiden avulla koetaan, minkälainen jokin tilanne tai asia on.

Tunteiden tärkeys onkin tuotu esille muun muassa tunneälyn yhteydessä. Tällöin on viitattu aivofysiologisiin tutkimuksiin, joiden mukaan järkiperäinen päätöksenteko ei ole mahdollista ilman tunteita: järki ja tunteet liittyvät toisiinsa paitsi aivoissa myös tajunnassa. Muita merkityslajeja ovat muun muassa intuitio, uskomukset ja tahtomerkitykset. Nämä kaikki voivat vaikuttaa varsinaisen tiedon ohella ja siihen kietoutuneina ihmisen käsityksiin ja päätöksentekoon.

Yksilön sisäinen tieto voi ilmeisesti koostua osittain juuri näistä merkityslajeista: tiimin totena pitämä yhteinen sisäinen tieto saattaa olla osaltaan tunteisiin tai uskomuksiin perustuvaa.

Samassa Helsingin Sanomien numerossa päätoimittaja Keijo K. Kulha kirjoitti kolumnissaan tietotekniikan vaikutuksista yhteiskunnan rakenteisiin ja ihmisiin epäillen, että tietotekniikan kehitys ei välttämättä tapahdu ihmisen hyväksi ihmisen ehdoilla. Hän katsoikin, että käyttäjänäkökulma pitää nostaa nykyistä voimakkaammin etualalle tutkimuksessa ja käytännön sovellutuksissa.

Nykyisin esimerkiksi päätöksenteon tukijärjestelmät tuottavat lähinnä tosiasiatietoa tai suhteellisen objektiiviseksi ymmärrettävää ennustetietoa. Koska ihmiset käsittelevät tajunnassaan myös muun tyyppistä tietoa, voidaan esittää alustava kysymys: olisiko päätöksenteon tukijärjestelmät pyrittävä rakentamaan nykyistä nimenomaisemmin käsittelemään ja varastoimaan myös käyttäjänsä tunteisiin, intuitioon ja uskomuksiin perustuvaa tietoa sekä arkitietoa.

Esimerkiksi tekoälytutkimus tähtää paljon kunnianhimoisempiin - ja utopistisiinkin - tavoitteisiin, mutta tässä ajatusmallissa vain "lainataan" ihmisen tajunnan eräitä toimintaperiaatteita tietokoneohjelmien rakentamiseen.

Ideana on tunnustaa se tosiasia, että ihminen ei ole yritysmaailmankaan päätöksenteossa pelkästään tosiasiatietoa objektiivisesti käyttävä homo economicus, vaan myös tunne-, uskomus- ja intuitiopohjainen olento, jonka sisäisellä tiedolla on ratkaisevan tärkeä rooli hänen toiminnassaan. Jos tietotekniikka ottaisi tämän vakavasti huomioon, se saattaisi olla eräs askel ihmisten ehdoilla toimivan tietotekniikan toteutumisen suuntaan.

PEKKA PIHLANTO Kirjoittaja on Turun kauppakorkeakoulun laskentatoimen professori.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää