Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Kokonaisuus kiinnostaa harvoja Keijo K. Kulha

Tilaajille

HALLINTOMME historiaa on tutkittu pitkään ja ansiokkaasti. Vähemmälle huomiolle on jäänyt tärkeä kysymys, miten hallinto toimii kansalaisen mielestä. Kun hallinnon pitää nimenomaan palvella ihmistä, mikä voisikaan olla sitä parempi mitta, kun halutaan punnita hallintomme todellista suorituskykyä.

Sisäasiainministeriön kuntaosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Juhani Nummela ja Tampereen yliopiston kunnallistieteiden laitoksen apulaisprofessori Aimo Ryynänen poistavat puutetta teoksella Kuntalainen ja uusi hallinto.

Kirjoittajat löytävät pitkän hallinnollisen kokemuksen ja monipuolisen teorian tuntemuksen perusteella hallinnosta merkittäviä muutostarpeita, jopa ilmeisiä valuvikoja. Lienee silti toiveajattelua uskoa ehdotusten johtavan nopeisiin toimenpiteisiin.

HALLINTOA ON Suomessa uudistettu määrätietoisesti jo monen hallituksen toimesta. Kuitenkin kirjoittajat rohkenevat olla sitä mieltä, että hankkeelta puuttuu yhä sekä selvä arvopohja että suunta. Väitettä ei voi sivuuttaa huomiotta. Onhan hallinnonuudistus haastava tehtävä, jossa ei voida mitenkään onnistua ilman selviä koordinaatteja.

Vaikka kokonaisnäkemyksen puutteesta on paljon näyttöjä, ne eivät hetkauta suurta yleisöä. Hallinnon ongelmat ovat niin monimutkaisia ja vaikeita. Jokainen ymmärtänee kuitenkin aika helposti, että sellainen osauudistus, joka ei huomioi tarpeeksi, miten se vaikuttaa muihin samanaikaisiin reformeihin, saattaa synnyttää vain lisää ongelmia.

Epävarmuus on tunnusomaista ajallemme. Suurella vaivalla hankittu pätevyys voi esimerkiksi osoittautua koulutuksen päätösvaiheessa arvottomaksi. Jotta näin ei kävisi, kirjoittajamme toivovat perustellusti nykyistä enemmän poikkitieteellistä tutkimusta.

VAIKKA KYKYMME tehdä pitkän tähtäyksen prognooseja on kiistattomasti lisääntynyt, hallinto käyttää niitä liian vähän hyväkseen, väittävät asiantuntijat. Sen puolesta puhuu tosiasia, että lyhyen tähtäyksen ratkaisujen määrä kasvaa jatkuvasti. Päättäjät hankkivat mieluummin irtopisteitä pintajulkisuudessa kuin pureutuvat pitkän tähtäyksen haasteisiin.

Virkamieskoulutus on tuottanut vuosien mittaan monia käyttökelpoisia visioita. Varta vasten, suurella työllä laadittuja Suomi-skenaarioitakaan ei saa unohtaa. On erittäin valitettavaa, jos nekään eivät jatka elämäänsä hallinnon ja politiikan arjessa.

Sanottu asettaa suuria haasteita Lipposen hallituksen kaksiosaiselle, Suomen tulevaisuutta kartoittavalle selonteolle, jonka ensimmäinen osa on jo eduskunnan pohdittavana, ja toinen annettaneen ensi maaliskuussa. Oikein hyödynnettynä sillä olisi paljon käyttöä, jos maahan halutaan juurruttaa nykyistä pitkäjännitteisempi suunnitteluperinne.

MIKSI HALLINTOA on loppujen lopuksi niin vaikea uudistaa? Nummelan ja Ryynäsen kirjasta on löydettävissä myös tähän kysymykseen monia suoria tai viitteellisiä vastauksia.

Pätevä virkamieskunta hallitsee kaikilla sektoreilla jatkuvuutta ja tietoa, mutta tahto on poliittisten päättäjien asia. Kuitenkin jokainen hallituspuolue ja ministeri haluavat toki painaa oman leimansa uudistuksiin, mihin virkamiesten on pakko tyytyä.

Yhtä suuri syy siihen, että hallintoa uudistetaan aika nykivästi ja noudattaen periaatetta yksi eteen - kaksi taakse, saattaa olla myös hallinnon sisäisessä ryhmäkuntaisuudessa. Kun toiset tietävät tärkeät asiat aina toisia paremmin ja asiat muuttuvat siksi liian helposti arvovaltakysymyksiksi, vähiä asiantuntijavoimia on vaikea hyödyntää tehokkaasti.

Jos tämä hallintoa luotaava teos ei herätä toivottua keskustelua, sillä on varmasti käyttöä uusien virkamiespolvien oppikirjana. Keitä taas pitkän tähtäyksen suunnitteluun kohdistettu kova kritiikki ei miellytä, he voivat aina julkaista oman kirjansa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää