Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Äärioikeisto painaa Ranskassa

Tilaajille

Kolumni Olli Kivinen PARIISI - Kansanvaltainen Eurooppa joutuu lähivuosina vastaamaan vakavaan äärioikeiston haasteeseen Euroopan unionin keskeisessä maassa Ranskassa. Puolueiden paikkajako kuun vaihteessa pidettyjen kansalliskokouksen vaalien jälkeen ei vaalijärjestelmän johdosta anna oikeaa kuvaa tilanteesta. Kansallisella rintamalla FN:llä on vain yksi paikka uudessa kansalliskokouksessa.

Todellisuutta kuvastaa puolueen äänimäärä ensimmäisellä äänestyskierroksella, jolloin kansalaiset äänestivät omia ehdokkaitaan. FN sai 3,78 miljoonaa ääntä eli hitusen alle 15 prosenttia äänistä - saman verran kuin porvaririntaman keskeiset ryhmät RPR ja UDF. Tämän karun tilanteen johdosta Ranskan ulko- ja sisäpolitiikkaa säätelee pitkälti FN:n pelko. Kaikessa toiminnan suunnittelussa on pakko vilkuilla koko ajan äärioikeistoon.

Ranskassa vallitsee neuvottomuus, sillä kukaan ei oikein tiedä, miten FN:n suosion kasvu saadaan taittumaan.

ÄÄRIOIKEISTON käsissä on tuhoisa ase. FN on pystynyt yhdistämään työttömyyden aiheuttaman tyytymättömyyden monien kansalaisten siirtolaisvastaisuuteen. Puolue käyttää sitä vahvasti vaatimalla jopa maahanmuuttajien kotiin lähettämistä, jotta ranskalaisille saataisiin työpaikkoja. Työttömät hakeutuvat taas äärioikealle, koska entiset suuret puolueet eivät ole pystyneet ratkaisemaan ongelmia.

Siirtolaisviha huolestuttaa pitkään maassa asuneitakin ei-valkoisia vierasmaalaisia, mutta sen voima on vain osa totuudesta. Työttömyys on useimpien asiantuntijoiden mukaan vaarallisempi tekijä, koska se kärjistää ihmisten mielialat tehokkaammin ja laajemmin kuin rasismi etenkin niillä alueilla, joilla siirtolaiset eivät edes näy kunnolla. Suuri osa heistä on peräisin Välimeren eteläpuolelta ja asuu mieluiten etelässä tai suurkaupungeissa.

Parhaan esimerkin työttömyyden merkityksestä antaa Saksan rajalla oleva Alsace, saksankieliseltä nimeltään Elsass. FN menestyi erittäin hyvin, vaikka alueella ei ole suuria rotuongelmia ja ihmiset ovat tottuneet rajan yli tapahtuvaan yhteistyöhön.

Tilanteessa on oma ironiansa, koska FN:n menestys antaa sosialistipääministeri Lionel Jospinin hallitukselle hyvät lähtökohdat. Valtaosa väestöstä toivoo sen onnistuvan työssään, jotta äärioikeisto menettäisi asemiaan.

Politiikan tutkijan Françoise Subileuan mukaan tilanteessa on tapahtunut selvä muutos, ja FN pystyisi elämään oikeana puolueena ilman johtajaansa Jean-Marie Le Peniä. Varsinainen kova äärioikeistolainen ydin on hyvin pieni, mutta FN houkuttaa myös nuoria erityisesti kriisialueilla. Huolta kantavat ranskalaiset muistuttavat, ettei natsiaktivistejakaan ollut alussa perin paljon.

LE PENIN huomioon otto kaikissa päätöksissä on vaikea pala muille puolueille. Äärioikeiston pelko työntyy esiin mitä erilaisimmissa tilanteissa. Jopa moottoritien rakentamisen lykkäys on hankala ongelma maan eteläosassa, Le Penin vahvalla tukialueella - senkin pelätään lisäävän FN:n suosiota.

Edellinen oikeistohallitus yritti kamppailla FN:ää vastaan siirtymällä äärioikeiston omien aseiden käyttöön, mutta yritys potkaisi takaisin: oikeistoääniä ei tullut, ja maltilliset keskustan äänestäjät kaikkosivat.

Myös Jospinin hallituksen kädet ovat pitkälti sidotut, ja todellisuus voittaa leimallisen sosialistiset hankkeet, koska "Jospin ei halua olla mies, joka antoi Le Penille 25 prosenttia äänistä", kuten pariisilaisen Le Figaro -lehden poliittisen toimituksen varaesimies Jean-Paul Mulot asian keskustelukumppaneilleen ilmaisi. 25-30 prosenttia äänistä saanut puolue voi maan vaalijärjestelmästä johtuen esittää vanhan valtavaatimuksen.

RANSKAN historiassa on oikeistoradikalismilla pitkät perinteet viime vuosisadalta alkaen. Toisen maailmansodan synkät tapahtumat ja natsi-Saksan kanssa yhteistyössä toimineen Vichyn hallituksen suhteellisen suuri kannatus - jota useimmat ranskalaiset eivät mielellään muistele - luovat oman taustansa tämän hetken tilanteelle. Myös Ranskan katolisen kirkon keskuudessa vaikuttaa paljon äärioikeistolaisia.

Erityisesti Ranskan vasemmistolaiset pelkäävät, että epädemokraattisten ja populististen voimien vahvuus kasvaa entisestään. Tilannetta kärjistää myös se, että maltillinen porvaristo, erityisesti gaullistien RPR, on pahasti hajalla eikä ole löytänyt aseita äänestäjien houkuttelemiseksi takaisin äärilaidalta.

Eräät ranskalaiset asiantuntijat arvuuttelevat jo mahdollisuudella, että mullistava vaalitulos heiluttelee koko puoluekenttää ja saattaa ajan mittaan pakottaa etsimään uusia yhteistyömuotoja sosialistien ja keskustalaisen UDF:n kanssa äärilaitojen, FN:n ja kommunistien, vallan vastapainoksi. Myös kommunistit menestyivät vaaleissa ja saivat ensi kierroksella 10 prosenttia äänistä, minkä johdosta hallituksessa nähdään sellaisiakin nykyeurooppalaisia kummajaisia kuin kommunistiministereitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää