Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Ei maksua kirjastopalveluista

Kirjastopalvelujen maksullisuus ei rahassa laskien tuottaisi oikeastaan mitään. Hintaa siitä sen sijaan maksettaisiin monessa muodossa, kirjoittaa

Tilaajille

Yhdessä kuukaudessa ministeri Sauli Niinistön esimerkkinä lausumasta kärpäsestä, kirjastopalvelujen maksullisuudesta, kasvoi valtakunnallisen keskustelun kokoinen härkänen. Kirjastoväkikin yllättyi maksuttomien palvelujen saaman tuen voimasta. Mitä oikein tapahtui?

Yleisten kirjastojen peruspalvelut on Suomessa pidetty itsestään selvästi maksuttomina, aivan kuten peruskoulutus. Ajatus, että kansalaisilla tulee olla oikeus saada maksutta käsiinsä tietoa ja kulttuuria, sai yhtäkkiä valtavan määrän puoltajia.

Syntyi vaikutelma, että lainaamisen tekeminen maksulliseksi olisi kansallinen pyhäinhäväistys. Sivistyksen perusteet on tässä maassa tarjottava verovaroin. Näin uuden hallitusmuodon 13. pykälän perustelu sai keskustelijoiden spontaanin tuen. Sen mukaan jokaisella on oikeus "päästä tiedon lähteille asuinpaikan ja varattomuuden sitä estämättä".

Kirjastoammatillisesti lainauksen maksullisuutta vastustetaan siksi,että se ei rahassa laskien tuottaisi oikeastaan mitään. Hintaa siitä sen sijaan maksettaisiin monessa muodossa.

Jos lainaus tehtäisiin maksulliseksi, törmättäisiin ensimmäisenä tekijänoikeuslakiin. Se antaa kirjastoille oikeuden lainata aineistoa nimenomaan maksutta. Ymmärrettävästi lainaamisen muuttaminen vuokraamiseksi toisi tekijänoikeusjärjestöt mukaan rahanjakoon. Jos taas maksu perittäisiin kirjastokortista vuosittain, tilanne olisi tekijänoikeusmaksujen kannalta epäselvä eikä välttämättä selviäisi kuin oikeustapausten kautta.

Sitä paitsi vuosimaksun täytyisi olla sangen matala. Heti tarvittaisiin monenlaisia poikkeuksia lapsille, opiskelijoille, vammaisille ja eläkeläisille. Suhteellisen pienen rahamäärän keräämisen ympärille jouduttaisiin rakentamaan melkoinen hallinto.

Helsingin kaupunginkirjastossa on arvioitu, että hyvin pienien summien keräämisen merkitys on periaatteellinen, ei taloudellinen - kirjastoissahan peritään muun muassa sakkoja ja varausmaksuja. Niillä halutaan lähinnä säädellä käyttöä, ja ne hyväksytään tässä mielessä yleisesti. Maksullinen lainaus sen sijaan säätelisi käyttöä aivan väärään suuntaan: se alentaisi kirjastoon kerätyn tieto- ja kulttuuripääoman käyttöastetta.

Tietoyhteiskunnan kynnyksellä ei olisi mitään järkeä jättää kirjastojen aineistoja seisomaan tyhjän pantteina. Päinvastoin useissa muissa maissa yritetään tällä hetkellä rakentaa tietoyhteiskunnan demokraattisuuden ja koulutustason parantamisen tueksi samanlaista järjestelmää, joka meillä ja Tanskassa on.

Euroopan unioni käynnisti kymmenisen vuotta sitten erityiset kirjasto-ohjelmat huolestuneena siitä, että eurooppalainen yleistaso tämän pääoman käytössä on niin alhainen. Kevään aikana EU:n käsittelyyn on tulossa peräti komiteamietintö kirjastoista ja tietoyhteiskunnasta.

Kansainvälisesti lainaamisen maksullisuus vaihtelee. Maksuttoman lainaamisen maissa kirjastonkäyttö on kuitenkin säännönmukaisesti maksullisia maita korkeammalla tasolla.

Hollannissa kirjastokortti on ilmainen alle 18-vuotiaille. Niinpä kirjastonkäyttö vähenee rajusti täysi-ikäisyyden myötä. Yhdysvalloissa kirjastopalvelut halutaan tarjota kaikkien saataville verovaroin ja kirjastot mielletään yhdeksi demokraattisuuden tukipylvääksi.

Yleisten kirjastojen peruspalvelujen maksuttomuudesta otettiin Suomessa edellisen kerran yhteen vain viisi vuotta sitten. Silloin kirjastolakia muutettiin kuntien valtionosuusuudistuksen yhteydessä.

Hallituksen esitys olisi pannut osan lainaamisestakin maksulliseksi, mutta tapahtui kuten nytkin: suomalaiset suuttuivat. Kirjastoväki keräsi puolessatoista kuukaudessa puoli miljoonaa nimeä peruspalvelujen puolesta, ja eduskunta äänesti kirjastojen oman aineiston lainaamisen ja käytön kirjastossa maksuttomaksi äänin 164-4.

Myös nyt eduskunta käsittelee uutta kirjastolakia. Maksullisuuspykälä on muodossa, johon se vuoden 1992 äänestyksen jäljiltä jäi. Kaikesta päätellen suomalaiset ovat erittäin tietoisesti tämän politiikan takana.

TUULA HAAVISTO

Kirjoittaja on virkavapaana Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtajan toimesta ja vetää projektia Itä-Euroopan kirjastot ja tekijänoikeudet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää