Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Suomalaiset syrjivät, mutta miksi?

Jos eduskunta ja hallitus suhtautuvat penseästi tai väistellen ulkomaalaisiin, asenne siirtyy koko hallintokoneistoon. Kansalaiset katsovat, että

Tilaajille

Tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista vastustaa ulkomaalaisten maahan tuloa. Toinen tutkimus kertoo, että puolet ulkomaalaisista ei luota viranomaisiin. Koska emme voi vaihtaa kansaa, viranomaisia, tutkijoita emmekä ulkomaalaisia, pitäisi tehdä jotain muuta.

Rasismin kitkemistä varten on perustettu toimikuntia, neuvottelukuntia ja työryhmiä. Yleensä tulokset ovat jääneet julkilausuman tasolle, koska samoin ajatelleet ovat pohtineet asioita keskenään. Presidentti kuittasi rasismin uudenvuoden puheessaan yhdellä sivulauseella.

Mielipidemittaukset kertovat lähinnä asenteista eivätkä niiden taustoista. Ei riitä tieto, että Suomessa suhtaudutaan karsaasti ulkomaalaisiin. Pitäisi myös selvittää, miksi ja mitä todella näkyvää olisi tehtävä ja pitävätkö luulot paikkansa.

Ulkomaalaisten asenteisiin taas vaikuttavat monet kulttuuriset seikat. Ehkä maan tapojen, lakien ja hallinnon tarkempi opettaminen auttaisi tilannetta. Täällä ei aina saa kaikkea, mitä haluaa.

Eturivin

päättäjien olisi jyrähdettävä Kansalaisten ja jopa europarlamentaarikkojen keskustelu ryöpsähtää ajoittain käyntiin, mutta asioiden puuttuva tuntemus estää pääsyn muulle kuin tunnetasolle. Ulkomaalaishallintoon liittyy väestöpolitiikkaa, sosiaalipolitiikkaa, hallintoa, historiaa, sosiaalisia suhteita ja kansainvälistä oikeutta. Sen opiskelu vie vuosia.

Kansalaisten näkemyksiin vaikuttaa epäilemättä valtion hallinnollinen ylärakenne. Jos eduskunta ja hallitus suhtautuvat penseästi tai väistellen, asenne siirtyy koko hallintokoneistoon. Kansalaiset katsovat, että on ikään kuin laillista suhtautua ulkomaalaisiin kielteisesti. Tätä voisi hienommin kutsua legitiimiksi ulkomaalaisvastaisuudeksi.

Tosin poliitikot ovat huomanneet, ettei suuria äänivyöryjä ainakaan toistaiseksi tule enemmän ulkomaalaisia vastustamalla kuin kannattamallakaan. Pyritään siis pysymään erillään koko aiheesta. Virkamiehet saavat hoitaa tilanteen.

Joka tapauksessa Suomessa on kasvava määrä ulkomaalaisia, eikä tilanne näillä näkymillä muutu. Valistuneessa keskustelussa on jo pitkään hyväksytty sääntö, että vähemmistöjä ei syrjitä eikä ahdistella. Vähemmistöjä löytyy runsaasti myös omasta takaa.

Yleisesti ottaen hallinto ja lainsäädäntö ulkomaalaisasioissa eivät Suomessa ole sen pimeämpiä kuin muuallakaan Euroopassa. Viranomaiset harrastavat varsin laajaa vuoropuhelua, ja virheet tulevat helposti julkisuuteen.

Ulkomaalaisten kielteisiä asenteita voidaan selittää monellakin tekijällä. Vuosikymmenen alussa maa syöksyi lamaan ja työttömyyteen. Kun ulkomaalaisia silloin oli alle 30000, heitä on nyt yli 80000. Vaikka sosiaaliturva pelaa, työttömyys ei hevin poistu. Ulkomaalainen ei pärjää työmarkkinoilla, koska hän on ulkomaalainen. Suomalaisten koventuneet asenteet vaikuttavat myös katurauhaan.

Eri ulkomaalaisryhmien olisi aika muodostaa omia yhdistyksiään ja yhteisöjään ja panna niiden edusmiehet ottamaan osaa keskusteluun ja valvomaan ryhmän etuja.

Ulkomaalaisvastaisuus Suomessa on paljossa näkymätöntä ja piilevää. Valtaväestöstä poikkeavia henkilöitä halutaan vältellä, mutta tositoimiin ruvetaan yleensä vain humalassa.

Näihin asenteisiin vaikuttaisi, jos presidentti, pääministeri ja arkkipiispa muiden kärjessä toisinaan jyrähtäisivät. Pelkkään komiteaan ei näytä kukaan uskovan. Tarvitaan lisäksi kovia välineitä.

Syrjintä työelämässä on ilmiselvä tosiasia, mutta tapauksia on vaikea näyttää toteen. Lainsäädäntöä ja hallintoa pitäisi siis parantaa. Katurauha taas on palautettava tarpeen vaatiessa karskeilla otteilla. On käsittämätöntä, että ihon väri voi johtaa hengenvaaraan.

Ulkomaalaisten

oma aktiivisuus ehkäisee syrjintää Yhtenä keinona on äskettäin ehdotettu erityistä rasismin seurantajärjestelmää ja ulkomaalaisvaltuutetun toiminnan laajentamista koskemaan kaikkia etnisiä ryhmiä. Tietojen keräämistä ja seurantaa koskevia järjestelmiä on useissa maissa, joten niitä voidaan kannattaa.

Ulkomaalaisvaltuutetun toimiala käsittää nykyisin maassa olevat ulkomaalaiset ja myös heihin kohdistuvan syrjinnän. Paha kyllä käytössä oleva henkilöstö ei riitä kaikkeen tarpeelliseen.

Valtuutetun toimistoa kehittämällä voidaan kuitenkin laajentaa toimialaa ja asiakaskuntaa. Vanhoista etnisistä ryhmistä voidaan mainita juutalaiset ja tataarit, jotka eivät ole valitelleet syrjinnästä. Heillä onkin esimerkillistä toimintaa oman ryhmän kulttuurin hyväksi. Saamelaisilla ja romaneilla on hyvin tunnetut ongelmansa, joita varten on jo toimielimiä.

Uusia suuria etnisiä ryhmiä tulee kansalaisuuden saaneista ulkomaalaisista. Epäilemättä monet maahanmuuttajien kohtaamat vaikeudet säilyvät. Kuitenkin toisen polven maahanmuuttajat saavat suomalaisen koulutuksen ja toivottavasti pitävät yllä myös omaa kieltään ja kulttuuriaan. Näillä näkymillä he antavat tarpeellisen panoksen vanhenevilla työmarkkinoilla.

ANTTI SEPPÄLÄ

Kirjoittaja on ulkomaalaisvaltuutettu, joka on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virkamies. Hänen tehtäviään on suunniteltu laajennettavaksi myös Suomen kansalaisuuden saaneiden etnisten vähemmistöjen asioihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää