Mikä on Suomen todellinen tila? - Pääkirjoitus | HS.fi

Mikä on Suomen todellinen tila?

Erilaisten selvitysten lähtökohdaksi voitaisiin ottaa tiedon subjektiivisuus sen sijaan, että oletetaan jonkin puolueettoman tahon tuottavan objektiivista tietoa,

22.2.1998 2:00

Viime aikoina on jälleen julkaistu useita selvityksiä, joissa on pohdittu maan henkistä tai "fyysistä" tilaa. Selvitykset eivät tunnu vakuuttavan oikein ketään.

Mikä neuvoksi, kun ei edes työttömien lukumäärästä saada selvyyttä, saati siitä, mihin päin Suomi-laivan kurssi olisi seuraavaksi suunnattava? Suunnan määrittelyssä tuntuu olevan jopa vaikeuksia, jotka tuovat mieleen suomalaisen varustamon edustajan taannoisen ensireaktion, kun suomalaisvalmisteinen laiva ajoi keulansa mäsäksi Englannin kanaalissa: "Niin, nämä laivat ovat niin uudenaikaisia, ettei oikein tiedetä, miten ne todellisissa olosuhteissa käyttäytyvät." Suomessa on pitkään oletettu, että voi olla olemassa ns. puolueeton, objektiivinen tietoa tuottava taho, joksi on määritelty joko virkamies- tai viranomaistaho. Sen on ajateltu sitten voivan tehdä erilaisia selvityksiä, miten maa makaa. Tämä ei ole sopusoinnussa sen kanssa, mitä nykyään ajattelemme objektiivisuudesta: objektiivisen tiedon olemassaolo on erittäin kyseenalaista.

Luitko jo nämä?