Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Terveydenhuollon laitteet kuntoon

On huolestuttavaa, jos

Tilaajille

Terveydenhuollossa käytettävistä laitteista ja tarvikkeista valtaosa edustaa vakiintunutta teknologiaa. Toisaalta valmistajat tuottavat jatkuvasti entistä monipuolisempia tuotteita. Käytössä on kuitenkin suuri määrä aikaisemmin hankittuja laitteita ja tarvikkeita, joista osa on jo elinkaarensa loppupuolella.

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista on ollut voimassa vuodesta 1995. Samaan aikaan terveydenhuollon organisaatiot rakentavat laatujärjestelmiä. Niiden tavoitteena on varmistaa, että toiminnan harjoittajan organisaatiolle, resursseille, toimintatavoille ja menetelmille asetettu laatutavoite toteutuu. Erityisesti kliinisen kemian ja mikrobiologian laboratoriot ovat osoittautuneet päteviksi omalla alueellaan. Myös ensimmäiset kuntoutuskeskukset ja terveyskeskukset ovat saaneet laatujärjestelmänsä valmiiksi. Pian joukko saa seurakseen ensimmäisen sairaalan.

Osa erään terveyskeskuksen käytössä olleista verenpainemittareista ei ollut edes käyttökelpoisia, vaan ne jouduttiin poistamaan käytöstä. Voiko terveydenhuollon mittauksiin enää luottaa?

Laki velvoittaa terveydenhuollon yksiköitä - sekä julkisia että yksityisiä - ja yksittäisiä ammatinharjoittajia huolehtimaan siitä, että laitteet ovat jatkuvasti kunnossa. Valmistajan on puolestaan toimitettava laitteen turvallisen käytön edellyttämät tiedot, esimerkiksi miten ja kuinka usein laite tulee huoltaa ja kalibroida.

Laitteiden ja niiden ylläpidon rekisteröinti on välttämätöntä. Näin voidaan jäljittää hetki, jolloin esimerkiksi laitteen tarkkuus on viimeksi tarkistettu. Laitteet saa asentaa, huoltaa ja korjata vain henkilö, jolla on tarvittava ammattitaito ja asiantuntemus. Näillä edellytyksillä laitteet antavat luotettavat tulokset, jos niitä osataan käyttää.

Laadunhallintaa on kehitetty jo ennen nykyistä laatujärjestelmien rakentamisintoa. Isoissa organisaatioissa on yleensä omat teknisen huollon yksikkönsä, mutta terveyskeskusten ja lääkäriasemien on usein hankittava kaikki huolto ostopalveluina.

Missä on vika, jos laitetta ei olekaan huollettu? Kun päätösvaltaa siirrettiin keskushallinnosta kunnille, myös ohjauskeinot vähenivät. Omaa toimintaa tehostettaessa saattavat lainsäädännön velvoitteet unohtua. Pahimmassa tapauksessa lain velvoitteita ei edes tunneta.

Monet määrärahaleikkaukset ovat kohdistuneet myös laitteiden ylläpitoon. On todella huolestuttavaa, jos terveydenhuollon laitteiden ylläpitotoimissa säästämisestä tulee hyväksytty tapa. Valmistaja on suunnitellut määräaikaishuollot siten, että laitteella tehtävä tutkimus tai sillä annettava hoito on turvallinen.

Fysiologisia ilmiöitä mittaavat, lääkeaineita annostelevat tai hoidossa tarvittavan energian tuottavat laitteet edellyttävät säännöllistä seurantaa ja kalibrointia.

Laitteiden mittaustarkkuus voi olla parhaimmillaan huippuluokkaa, mutta tarkkuus, jonka laitteen käyttäjä tarvitsee oikean diagnoosin tekoon, voi vaihdella paljonkin. Kipulääkettä verisuoneen annostelevan pumpun tarkkuuden on oltava aina kohdallaan. Sydämen äkillinen pysähtyminen tai toiminnan häiriö voidaan korjata välittömällä ulkoisella sähköimpulssilla, jonka suuruuden laitteen käyttäjä valitsee tilanteen mukaan.

Mikä sitten on riittävä tarkkuus laitteelle ja missä rajoissa tarkkuuden on pysyttävä? Helpottaakseen näiden ongelmien ratkaisua Lääkelaitos, Suomen Kuntaliitto ja VTT Automaation Terveydenhuollon tuotetekniikka ovat laatimassa yleisiä suuntaviivoja terveydenhuollon laitteiden kalibroinneille.

Hanke on jatkoa Lääkelaitoksen yhdessä Suomen Kuntaliiton ja sairaaloiden kanssa laatimalle julkaisulle, joka antaa evästystä laitteiden ja tarvikkeiden hankinnan, käytön ja ylläpidon kattavien laadunhallintajärjestelmien kehittämiseen.

Sädehoitolaitteiden ja röntgentutkimuslaitteiden käytössä on jo vakiintunut laadunhallintakulttuuri. Muilla alueilla sitä vasta aletaan rakentaa. Lääkelaitoksen ja Säteilyturvakeskuksen yhteistyönä selvitetään parhaillaan uv-hoitolaitteiden laadunvarmistusta ja nopeasti yleistyvien magneettikuvauslaitteiden turvallisuutta.

Laadunhallintajärjestelmien rakentaminen on työlästä, mutta useimmiten kannattavaa. Organisaatio joutuu miettimään keskeiset vastuut ja valtuudet sekä toimintaprosessit. Viimeistään tällöin havaitaan puutteet, joita toiminnassa on saattanut olla jo vuosia. Terveydenhuollon organisaatioiden on määriteltävä selkeästi, kuka vastaa laitteiden ylläpidosta ja miten se käytännössä järjestetään.

PETRI POMMELIN

Kirjoittaja on terveydenhuollon laitteita valvovan yksikön päällikkö Lääkelaitoksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää