Pääkirjoitus    |   MERKINTÖJÄ

Paljusellit eivät kuulu nykyaikaan

Tilaajille

SUOMEN VANKILAT eivät ole läheskään maailman surkeimpia, mutta yllättävän paljon vankiemme elinympäristössä on parannettavaa. Oikeusministeriön vankeinhoito-osasto (Vaho) on listannut vankiloiden puutteita, jotka tulisi lähivuosina korjata. Rahaa tarvittaisiin huimat 870 miljoonaa markkaa. Silloin vankilaolot saataisiin säädösten ja määräysten edellyttämälle tasolle.

Osa vangeista viettää aikaansa ikkunattomissa komeroissa. Rakennuslain mukainen asuinhuoneen minimikoko on seitsemän neliötä, mutta Suomen vankiloissa on jopa neljän neliön suuruisia sellejä. Rakennuslaissa sen kokoinen huone on komero. Sitä voitaisiin nimittää myös vessaksi, sillä sellissä ei ole käymälää, vaan vangit tekevät tarpeensa ämpäriin.

Vessattomia sellejä eli paljusellejä on vanhimmissa vankiloissamme yli tuhat. Euroopan neuvoston kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun vastainen komitea on antanut niistä huomautuksen viimeksi vuonna 1992. Tilanne ei juuri ole parantunut. Komitea on parhaillaan uudella tarkastuskierroksella ja huomatus on jälleen tulossa. Sillä ei ole muuta käytännön merkitystä kuin häpeä, joka lankeaa sivistysvaltio Suomen ylle.

Vankeinhoidon tuore ylijohtaja Markku Salminen tiesi jo poliisiaikoinaan, että suljettujen laitosten vankien olot eivät ole kadehdittavat. Kierrettyään kaikki Suomen vankilat hän on huomannut olleensa vain osittain oikeassa. Kurjuus on suurempi kuin hän arvasikaan.

Uusimmat vankilat on rakennettu aluepoliittisista ja työllisyyssyistä Pohjois- ja Itä-Suomeen. Suuri osa vangeista on kuitenkin kotoisin Etelä- ja Länsi-Suomesta. Vankeinhoidon oikean periaatteen mukaisesti vangit pyritään sijoittamaan kotiseudulleen, jotta yhteydet omaisiin säilyisivät mahdollisimman tiiviinä. Siksi vanhat, viime vuosisadalla rakennetut vankilat ovat täynnä, vaikka vankien kokonaismäärä onkin vähentynyt.

Sata vuotta sitten ei tietenkään tiedetty nykyajan vaatimuksista mitään. Vankien oikeuksia on vuosikymmenten saatossa pystytty parantamaan, mutta elämisen puitteet ovat monissa suljetuissa laitoksissa Venäjän vallan aikaisia. Kysymys ei ole pelkästään vangeista vaan myös vartijoista. Pikkukonnia vankiloissa ei juuri ole, vaan vahdittavat ovat yleensä ammattirosvoja, huume- ja väkivaltarikollisia.

Vankiaines asettaa valvonnalle erityisvaatimuksia. Huumeet ja vankien keskinäiset komentosuhteet aiheuttavat monia ongelmia, joiden ratkaisemista vanhanaikaiset vankilat vaikeuttavat. Vaarallisia vankeja varten tarvitaan varmuusosastoja, jotka helpottavat muiden vankien elämää ja vartijoiden työtä.

Katajanokan lääninvankila on jo päätetty lakkauttaa ja sen tilalle rakennetaan uusi vankila Vantaalle. Rahoitus on kuitenkin edelleen auki. Valtion budjetista on toistaiseksi herunut vain suunnittelurahaa. Vahossa jännitetäänkin nyt, löytyisikö ensi vuoden budjetista riittävästi rahaa rakennustöiden aloittamiseksi.

Ylijohtaja Salmisen mielestä vankilat eivät voi enää odottaa, vaan seuraavan hallituksen on sitouduttava ohjelmassaan parantamaan vankiloiden oloja. Vankiloiden peruskorjauksen tarve on niin suuri, että parhaassakin tapauksessa työ vie vuosikymmenen.

Kukaan ei ole sunnittelemassa vankiloista kaikilla mukavuuksilla varustettuja täysihoitoloita. Ahtaat, ikkunattomat paljusellit eivät kuitenkaan kuulu nykyaikaan. Vankiloiden turvajärjestelmät on myös saatava nykyajan vaatimalle tasolle.

KEIJO HIMANEN

Kirjoittaja on Helsingin

Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää