Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Työnhaun aktivointi tarpeen

Työpaikkatietojen tarkastelu kerran kuukaudessa ei ole riittävää tehokkaan työnhaun kannalta, mutta sekin olisi monen kohdalla huomattava parannus,

Tilaajille

Talouden vilkastuttua työmarkkinoilla on kova vauhti: yritykset etsivät ammattityövoimaa, työttömät ja koulutuksesta valmistuvat työllistyvät, tuotanto ja palvelut kasvavat. Työttömyydessä on huomattavaa liikettä: vuonna 1997 päättyi 960000 työttömyysjaksoa. Työvoiman käytön odotetaan edelleen kasvavan.

Ammattitaitoiset työntekijät ovat nykyisessä suhdannetilanteessa keskeinen kasvureservi. OECD:n maakatsauksen mukaan Suomen työvoiman liikkuvuutta tulisi kasvattaa työmarkkinoiden alueellisen ja ammatillisen epätasapainon helpottamiseksi. Lisäksi OECD varoittaa talouden ylikuumenemisesta.

Yhteydenpitoa tiivistetään Tässä talous- ja työmarkkinatilanteessa hallitus päätti budjettineuvotteluissaan ryhtyä tiivistämään työttömän ja työvoimatoimiston yhteydenpitoa työllistymisen nopeuttamiseksi. Työvoimapolitiikan uudistuksen edellyttämien määräaikaishaastattelujen tiheyttä lisätään nykyisestä. Lisäksi työvoimatoimistot ryhtyvät tekemään työttömien kanssa kevyempiä työmahdollisuuksien kartoituksia keskimäärin kerran kuukaudessa.

Työmahdollisuuksien kartoituksen sisältö ja toteutustapa ovat edelleen ratkaisematta, mutta se ei välttämättä tapahdu haastattelussa kuten julkisuudessa on päätelty. Asian valmistelussa joudutaan ottamaan kantaa paitsi menetelmiin myös siihen, missä mitassa omatoiminen työpaikkatietojen tarkastelu täyttää vaatimukset. Eräs reunaehto on, etteivät työvoimatoimistojen voimavarat riitä kaikkien työttömien lyhyeenkään palveluun kuukausittain.

Uudistusten tarkoituksena on tukea työttömien omaa työnhakuprosessia nykyistä säännöllisemmin. Erikoista on, että aiottu työmahdollisuuksien kartoitus kerran kuukaudessa ja pyrkimykset työttömien aktivoimiseksi leimataan julkisuudessa pakottamiseksi ja turhaksi juoksuttamiseksi. Toisaalta samaan aikaan ihmetellään, kuinka laajaa ja pitkittyvää työttömyys edelleen on ja mitkä ovat sen sosiaaliset, taloudelliset ja inhimilliset kustannukset ja seuraukset.

Kerran kuukaudessakaan tapahtuva työpaikkatietojen tarkastelu ei ole riittävää tehokkaan työnhaun kannalta, mutta sekin olisi monen kohdalla huomattava parannus. Työhallinnon avointen työpaikkojen tiedot päivitetään vuorokausittain. Uusien paikkojen määrä on kasvussa: viime vuonna avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työvoimatoimistoihin 242000, tänä vuonna tammi-kesäkuussa jo 146000. Työpaikat ovat avoinna keskimäärin kaksi viikkoa.

Jos työpaikkatietoja tarkastellaan kerran kuukaudessa internetistä, itsepalvelupäätteeltä, teksti-tv:stä, ilmoitustaululta, Työmarkkinat-lehdestä, alueellisista työpaikkalehdistä, Työlinjalta puhelimitse tai virkailija-avusteisesti, on uusia työpaikkoja ilmoitettu katselukertojen välillä yli 20000. Jos esimerkiksi joka tuhannes näistä kiinnostaisi, kuukauden käyntivälillä olisi tullut 20 uutta työpaikkaa ja monen paikan hakuaika jo umpeutunut.

Päätoimista työnhakua Työvoimapoliittisen järjestelmän uudistuksen myötä vuoden alussa työvoimatoimistoissa otettiin käyttöön säännölliset määräaikaishaastattelut ja samalla määriteltiin työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet.

Tärkeimmät oikeudet ovat oikeus työttömyysturvaan ja työmarkkinatukeen, oikeus peruspalveluihin työvoimatoimistoissa, oikeus tehdä talkoo- ja vapaaehtoistyötä ja opiskella sivutoimisesti, oikeus työnhakusuunnitelmaan sekä mahdollisuus tulla valituksi työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, esimerkiksi työvoimakoulutukseen tai tukityöllistämiseen.

Oikeuksia vastaavat keskeiset velvollisuudet ovat työmarkkinoiden käytettävissä olo, kokoaikatyön haku, työn ja toimenpiteiden vastaanottovelvollisuus, osallistuminen työnhakusuunnitelman laatimiseen ja toteuttamiseen sekä velvollisuus parantaa ja ylläpitää työmarkkinavalmiuksia.

Työvoimapolitiikan uudistuksessa työttömyys määriteltiin valtion ja kansalaisen välisenä suhteena päätoimiseksi työnhauksi. Tätä työttömän ihmisen oman työnhakuvalmiuden ja -aktiivisuuden lisäämistä on tavoiteltu järjestämällä työvoimatoimistoissa tänä vuonna lähes 100000 määräaikaishaastattelua ja kymmeniä tuhansia työnhakuvalmennuksia.

Määräaikaishaastattelu on huolella tuotteistettu keskustelu työmarkkinoiden asiantuntijan, työvoimavirkailijan kanssa. Näiden perusteellisten "määräaikaishuoltojen" ei kuitenkaan voi katsoa riittävän, vaan välillä on työnhaun tehostamiseksi suoritettava "välitankkauksia", työmahdollisuuksien kartoituksia.

HEIKKI RÄISÄNEN

Kirjoittaja on erikoistutkija, joka toimii työministeriön seuranta- ja arviointiyksikön päällikkönä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää