Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Rauhaan verkostoituminen

Tilaajille

KULUNEET kuukaudet ovat taas kerran korostaneet, kuinka riippuvaisia toisistaan maailman maat nykyään ovat. Erityisen selvästi se näkyy taloudessa, jossa Aasian tai Brasilian kriisit kiitävät maailman joka nurkkaan muutamassa sekunnissa heiluttaen valtioiden ja ihmisten elämää. Kukaan ei ole ulkopuolinen, kun talous alkaa murentua jossakin ennen niin kaukaisen tuntuisessa maassa.

Maailma on kirjaimellisesti samassa veneessä, minkä johdosta kansainvälistä yhteistyötä edistävien järjestöjen merkitys kasvaa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tai Maailmanpankki ovat ihmisten puheissa kaikkialla - milloin niitä kiitetään, milloin kirotaan. Niiden olemassaolo ja välttämättömyys kuvaavat keskinäistä riippuvuutta paremmin kuin mikään muu.

Talous liittyy yhä läheisemmin politiikkaan ja turvallisuuteen. Tilanne on muuttunut merkittävästi myös turvallisuuspolitiikassa. Häiriöt yhdellä kolkalla säteilevät talouden kautta kaikkialle. Entinen, kylmän sodan kangistama suhteellisen rauhan tila on muuttunut paljon aikaisempaa arvaamattomammaksi.

SAMALLA uhkakuvat ovat muuttuneet perusteellisesti. Suursodan mahdollisuus on vähentynyt vuosi vuodelta. Sijaan ovat tulleet muut vaarat. Yleinen yhteiskunnallinen sekasorto ja epävarmuus, rikollisuus, huumeet, valtioiden hajoaminen, terrorismi, ihmisoikeuksien raaka polkeminen ja häirikkövaltiot ovat arkea useimmissa maanosissa, ja ne saattavat ulottua heiluttamaan vakavasti länsimaiden rauhaa ja turvallisuutta. Paine tuntuu nopeasti taloudessa ja pakolaisaaltojen kasvamisessa, mutta myös joukkotuhoaseiden uhka on jatkuvasti olemassa.

Jugoslavian hajaannus kertoo paljon nykyaikaisista vaaroista. Alueen sodat ovat tehneet yhden Euroopan kolkan äärettömän epävakaaksi, ja levottomuuden leviäminen on väreillyt ilmassa jo monen vuoden ajan. Sitä mukaa kuin yksi alue on rauhoittunut, toinen on leimahtanut, eikä sodan laajentuminen entisen Jugoslavian rajojen ulkopuolelle ole vieläkään poissuljettu mahdollisuus.

Samaan aikaan ovat pakolaisvirrat taas kerran kasvaneet. Viime kuukausina polttopisteessä on ollut Kosovo, ja entisestäänkin rasitetut Keski-Euroopan maat kamppailevat vaikean pakolaisongelman kanssa. Sen mukana on tullut uutta huumeiden salakauppaa, järjestäytynyttä rikollisuutta ja muita lieveilmiöitä.

Toinen lähellä oleva esimerkki on entisen Neuvostoliiton eteläosa ja keski-itä, jossa vallitsee hyvin epäselvä tilanne. Siihen liittyy monenlaisia aineksia imperialismin aiheuttamista tuhoista Kaspianmeren alueiden öljyvarojen hyödyntämiseen ja islaminuskon nousuun. Kukaan ei pysty hahmottamaan, millaiseksi lopputulos muodostuu. Myös länsimaat ja niiden yritykset ovat mukana Kaspianmeren öljyvarojen hyödyntämisessä ja öljyjohtojen reitistä kiistelyssä, jossa ne pyrkivät estämään sekä Venäjän että Iranin aseman vahvistumista.

UUDET turvallisuusuhkat nostavat esiin myös Suomen maanpuolustuksen suuren kysymyksen: puolustammeko vain omia rajojamme, vai täytyykö meidän olla mukana torjumassa kaukaisiakin uhkia? Kysymyksen tekee aikaisempaa ajankohtaisemmaksi juuri keskinäinen riippuvaisuus, maailman pienentyminen ja kriisien vaikutuksien leviäminen hetkessä kaikkialle maapallolle.

Suomella on perinteitä rauhan turvaamisessa Yhdistyneiden Kansakuntien puitteissa - itse asiassa maamme on rauhanturvan suurvalta. YK:n sinibaretit pystyvät valvomaan tehtyjen aselepojen ja vastaavien järjestelyjen toteutusta, kun osapuolet sitä haluavat, mutta monen muun tason kriiseissä YK on voimaton - kuten Bosnia on näyttänyt. Tätä perusongelmaa on vatvottu maassamme käydyssä keskustelussa rauhaan pakottamiseen osallistumisesta (eli pahimmillaan jopa jonkinasteiseen sotaan) osana monikansallista yhteistyötä.

Bosniassa Suomi osallistuu Naton alaisuudessa rauhaa valvovaan ja ylläpitävään toimintaan, joka viime kädessä nojaa asevoimaan, 30000 sotilaaseen paikan päällä ja Nato-maiden mahtavaan ilma-aseeseen. Lain kirjainta lukien Suomen toiminta Bosniassa on tulkinnanvaraista, ja tilanne täytyy saada selväksi myös lainsäädäntömme tasolla.

Suomen kaltaiselle pienelle ja sotilasmaantieteellisesti hankalassa paikassa olevalle maalle on häiriöiden estäminen yhteistyön avulla ensiarvoisen tärkeää, ja meidän täytyy oman etumme vuoksi voida vahvistaa ja hyödyntää Naton ja EU:n puitteissa kehiteltäviä uusia turvallisuusrakenteita - etenkin niin kauan kuin Naton jäsenyys tuntuu vielä liian huimaavalta asialta.

Innokkaimpien suunnittelijoiden mukaan näistä yhteistyösiteistä - joita voisi kutsua vaikka rauhaan verkostoitumiseksi - muodostuu todellinen rauhan ja tasapainon takaaja vastaisuudessa, kun niiden piiriin saadaan yhä uusia maita. Yhteistyön toivotaan haihduttavan sen epäluulon, jota Venäjällä ja muutamissa muissa maissa tunnetaan lännen edistämää sotilaallista yhteistyötä kohtaan. Sitä kautta on verkoston jatkuva laajentuminen toteutettavissa kaikkien eduksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää