Pääkirjoitus

Yhdysvallat on ärsyttävä ja tervetullut hegemoni

Tilaajille

KOSOVON kriisissä ei taaskaan tultu toimeen ilman Washingtonia. Niin sanottu kansainvälinen yhteisö on periaatteessa valmis uhkaamaan riitapuolia, mutta haluton panemaan uhkausta toimeen. Länsieurooppalaisille Yhdysvallat on kuin roteva naapurin poika, jonka ilmestyminen pihalle pelastaa kunnian ilman tappelua. Omatkin voimat olisivat riittäneet yhteen kerättyinä, mutta yhtenäisyys ja sen mukana rohkeus puuttuivat.

Läntinen sotilasliitto Nato syntyi ja Yhdysvallat jäi Eurooppaan aikanaan Neuvostoliiton uhan vuoksi. Kylmän sodan loppu poisti uhan, mutta Nato ei silti hajonnut eikä Yhdysvallat lähtenyt Euroopasta. Molemmille löytyi uusia tehtäviä. Nato palvelee yhä kaikkien jäsentensä tarpeita ja houkuttelee uusiakin pyrkijöitä. Yhdysvaltain oma etu pitää sen Euroopassa ja eurooppalaisten edut kieltävät karkottamasta sitä pois.

Jännitystä syntyy silti. Tärkein etu on yhteinen, mutta sitä ei ole helppo myöntää. Monet pienemmät edut käyvät aidosti ristiin. EU:n tärkeimmät maat, Britannia, Ranska ja Saksa, tahtovat kaikki kolme pitää Yhdysvallat Euroopassa, mutta kullakin on vähän erilaiset syyt. Yhdysvallat vaatii pysymisestään hinnan, joka vaivaa kaikkia eurooppalaisia ja tuntuu varsinkin ranskalaisista väliin sietämättömältä.

Kun ollaan kovan edessä, kuten äsken Bosniassa ja nyt Kosovossa, erimielisyydet voivat kärjistyä, mutta yhteinen etukin selkeytyy. Yhdysvallat saa tavallisesti johdon.

Yhdysvallat on arvokas liittolainen samasta syystä kuin se on ärsyttävä johtomaa: sillä on poliittinen kyky nopeisiin päätöksiin ja sotilaallinen kyky toimia ympäri maailmaa. Kriisinhallinnassa ja "rauhaan pakottamisessa" kysytään juuri niitä, eikä mikään muu valtakeskus yllä Yhdysvaltojen rinnalle.

Seuraukset ovat sen mukaiset. Jos Yhdysvallat jostain syystä epäröi, kriiseihin ei päästä käsiksi tai niistä poistutaan kesken. Kun Yhdysvallat päättää toimia, muut saavat sopeutua sen päätöksiin ja joskus myös maksaa. Pelkkä sisäpoliittinen harkinta voi Washingtonissa voittaa puolen tusinan liittolaisen ulkopoliittiset edut.

Yhdysvaltain panos Euroopassa on osa sen maailmanlaajuista suurvallan roolia, josta voi hyvin käyttää "hegemonian" nimeä. Siinä roolissa Washington viihtyy. Varsinkin ranskalaisilla on taipumus pitää sitä nöyryyttävänä, mutta korvaavaa vaihtoehtoa heilläkään ei ole. EU:n jäsenillä ei ole todellista halua yhdentyä poliittisesti eikä varustautua sotilaallisesti niin pitkälle, että Yhdysvallat kävisi tarpeettomaksi.

EU:ssa kehitellään silti myös sotilaallista yhteistyötä. Se tapahtuu mutkikkaista ja osin ristiriitaisista syistä. Ranska näkee tilaisuuden lääkitä itsetuntoaan ja varautua Yhdysvaltain mahdolliseen irtautumiseen. Saksalaiset tahtovat hyvitellä Ranskaa. Britit tahtovat osoittaa olevansa hyviä eurooppalaisia. Natoon kuulumattomat maat, kuten Suomi, lähenevät EU:n "ydintä" ja sen kautta epäsuorasti myös Natoa ja Yhdysvaltoja.

Viime kädessä Yhdysvaltain johtoasema sopii melkein kaikille. Niin kauan kuin unioni ei itse ole vaihtoehto, Yhdysvallat on EU:llekin mieleisempi kuin mikään ehdokas sen omasta piiristä - Ranska, Britannia tai Saksa. Hegemoni ärsyttää, mutta johtajatta ei selvitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää