Pääkirjoitus    |   MERKINTÖJÄ

Kaikki, ja taivas myös

Tilaajille

TÄYSIN mahdoton ajatus, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n työehtosopimusjärjestelmistä vastaava osastopäällikkö Kirsti Palanko-Laaka totesi.

Toimittaja oli tiedustellut hänen kantaansa Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton johtajan Lasse Laatusen ehdotukseen, että erityisen hankalia pienryhmälakkoja voitaisiin valtakunnansovittelijan aloitteesta viedä pakolliseen sovittelulautakuntaan.

Palanko-Laaka asettui taistelevan työväenliikkeen haaraseisontaan: "SAK:n lähtökohta on se, että lakko-oikeutta ei saa loukata millään tavoin." Laatusen ehdotuksen taustalla oli viimekeväinen lennonjohtajien lakko, jossa pieni avainryhmä pysäytti suuren osan lentoliikennettä saadakseen itselleen autoedun. Tässä lakossa kärsivä osapuoli ei ollut lennonjohtajien työnantaja Ilmailulaitos, vaan kansallinen lentoyhtiö Finnair, sadat matkailuyrittäjät ja tuhannet ihmiset, joiden työ- ja lomasuunnitelmat menivät pilalle. Samanlaisia niin kutsuttujen avainryhmien lakkoja on koettu aikaisemminkin: muutaman ihmisen ryhmä on päässyt tehtäviin, joiden sujuminen vaikuttaa keskeisesti koko muun yhteiskunnan toimintaan. Heidän kohdallaan työtaistelu ei ole perinteinen työntekijän ja työnantajan välinen voimainkoetus, vaan pikemminkin panttivankidraama.

Erityisen järkyttynyt Palanko-Laaka on Laatusen ajatuksesta, että täydellisessä takalukkotilanteessa lakko voitaisiin lopettaa valtioneuvoston poliittisella päätöksellä. "Tämä on sen tyyppistä valtiovallan interventiota, että se on meille mahdotonta." Vain muutamaa päivää aiemmin SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen vaati valtiovallan interventiota. Metallityöväen liiton valtuustossa Ihalainen vaati valtiovaltaa toimiin, koska on vaara, että yhä useammilla aloilla yli puolet alan työntekijöistä työskentelee järjestäytymättömän työnantajan palveluksessa. Jos näin käy, alalla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta. Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan työehtosopimus on yleissitova vain, jos vähintään puolet alan työntekijöistä työskentelee sopimuksen piirissä olevien työnantajien palveluksessa.

Tässä asiassa valtiovallan interventio siis käy. Se on suorastaan seuraavan tulopoliittisen kokonaisratkaisun ehto. Eduskunnan on lainmuutoksella kumottava korkeimman oikeuden tuomio.

Vain muutamaa viikkoa aiemmin Suomen Yrittäjät julistautui muutaman alaliittonsa keskusjärjestöksi. Näin täytettiin muodollinen edellytys sille, että Suomen Yrittäjät voisi istuutua työnantajien puolelle tulopoliittisiin neuvotteluihin.

Ei käy, ilmoitti SAK:n jäsenpalveluosaston päällikkö Eero Heinäluoma. Muutaman tuhannen kähertäjän vuoksi ei näin ison pöydän ääreen uutta tuolia kanneta, miljoonajäsenisen SAK:n korkea edustaja tuhahti.

Nämä Heinäluoman väheksymät ihmiset ovat kuitenkin juuri samoja pienyrittäjiä, joiden pelossa Ihalainen huutaa Suomen eduskuntaa apuun.

SAK ei suostu näkemään vaaraa, johon yhteiskunta työntekijäjärjestöjen sirpaloitumisen seurauksena joutuu. Kun sama tapahtuu työnantajajärjestöjen puolella, SAK vaatii yhteiskuntaa välittömästi puuttumaan asiaan. Neuvottelupöytään ei pieniä työnantajia saa päästää, mutta neuvottelutulokseen heidät pitää sitoa.

Kohtuutta voi vaatia vain, jos sitä myös itse osoittaa.

ANTTI BLÅFIELD

Kirjoittaja on Helsingin

Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää